Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
B 68
Offentligt
1512242_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 25. marts 2015
Sagsnr.: 29690
Dok.nr.: 790673
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 2 (FLF B68) stillet den 2. marts 2015
efter ønske fra René Christensen (DF)
Spørgsmål nr. 2:
”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 27/2-15 fra DI Fødevarer jf. B68 – bilag 1”
Svar:
Branchen påpeger i henvendelsen, at vi almindeligvis har tillid til den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA’s risikovurderinger, og at EFSA er forpligtet til at medtage
tilgængelige forskningsresultater i deres vurdering af kemiske stoffer. Jeg har fortsat tillid til EFSA,
men erkender også, at videnskabelige undersøgelser kan tolkes forskelligt, og her er det vigtigt for
mig, at usikkerheden kommer forbrugernes sikkerhed og sundhed til gode.
Det er positivt, at den gennemsnitlige forbruger ikke udsættes for mere bisphenol A, end hvad
både DTU Fødevareinstitut og EFSA anser for tolerabelt. Når det er sagt, så vurderer DTU dog, at
der er dele af befolkningen, der udsættes for så meget bisphenol A, at det kan udgøre en
sundhedsrisiko for dem.
DTU og EFSA har baseret deres forslag til et tolerabelt dagligt indtag (TDI) for bisphenol A på de
samme studier. Det drejer sig bl.a. om et studie, som peger på en øget risiko for udvikling af
brystkræft senere i livet. DTU og EFSA kommer frem til forskellige konklusioner i vurderingen af,
hvilken dosis der skal til, for at denne risiko opstår. Derudover finder DTU, at EFSA ikke tager
tilstrækkeligt højde for usikkerheder i fastsættelsen af deres TDI.
Denne usikkerhed i vurderingen af bisphenol A skal komme forbrugerne til gode og jeg vil derfor
arbejde for at nedsætte befolkningens indtag af stoffet. Det er min holdning, at dette gøres bedst
og hurtigst ved en frivillig udfasning af stoffet i fødevarekontaktmaterialer. Jeg har derfor bedt
Fødevarestyrelsen invitere relevante interessenter til en dialog om en frivillig udfasning. Der vil
selvfølgelig blive taget højde for, at branchen skal have tid til at udvikle og risikovurdere
alternativer til bisphenol A, så vi ikke risikerer, at der anvendes alternative kemiske stoffer, der
ikke er undersøgte, eller som viser sig at være mere skadelige for forbrugerne.
Dan Jørgensen
/Louise Juul
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk