Tak, og tak for en konstruktiv debat.
Nogle gange er det jo meget godt at blive skuffet, for hvis man nu har været pessimist og haft pessimistiske forventninger, er det godt at blive skuffet.
Men lidt pessimistisk er jeg da blevet efter at have opholdt mig her i Folketinget i 3 år, så derfor brugte jeg faktisk en del tid i går på at skrive en tale, hvor jeg grundigt dokumenterede alle de mange sager, vi har fået fra den verden, vi taler om, og som jo tyder på, at tingene ikke helt er, som de bør være, og at vi desværre nok må se i øjnene, at vi – ikke nødvendigvis som et generelt billede, men alt for mange steder – ikke yder plejehjemsbeboere og ældre den pleje og den omsorg og giver dem det værdige liv, som de fortjener.
Jeg havde nok også, tror jeg, skrevet et par bemærkninger om, hvem der havde et politisk ansvar for det.
Men den tale vil jeg springe over på baggrund af den konstruktive debat, der har været, og så notere mig til min store glæde, at alle, ministeren og alle ordførerne, erkender, at her er en meget vigtig opgave for os, nemlig at få fuldstændig klarhed over, hvad situationen egentlig er på landets plejehjem – jeg skal så huske at sige:
måske med undtagelse af De Konservative.
Jeg er ikke sikker på, at jeg helt forstod meldingen dér.
Men ellers har alle andre i hvert fald klart sagt, at der er nogle gode intentioner i Enhedslistens forslag, og at dem bakker man som sådan op.
Ministeren har sagt, at han vil iværksætte en undersøgelse.
Ministeren har på et klart spørgsmål også givet et klart svar, nemlig at han meget gerne vil indkalde Folketingets partier, så vi kan få et medejerskab til en sådan undersøgelse.
Det er yderst tilfredsstillende, og det håber jeg så kommer til at ske meget hurtigt.
Det skal det jo, både af hensyn til den videre behandling af det her forslag og ikke mindst af hensyn til den udmærkede tidsfrist, ministeren har sat.
Man kunne altid ønske, at det gik hurtigere, men okay, der er et stykke arbejde, der skal gøres, så august måned er vel også fint.
Der er vel kun én bemærkning, jeg vil komme med i forhold til undersøgelsens grundlag, for vi får jo så lejlighed til at kigge på alle pindene og se, om det nu er, som vi hver især ønsker det skal være.
Det handler om, at ministeren siger, at den skal bygge på eksisterende viden.
Der kan jeg da i hvert fald nævne et punkt, hvor vi ikke har nogen eksisterende viden, og det er lige nøjagtig, hvad angår det centrale spørgsmål om normering og faktisk bemanding og fordelingen af bemandingen og personalets kompetencer.
Nu hørte jeg til min tilfredshed, at ministeren nævnte, at både bemanding og kompetencer skal undersøges, men jeg vil bare sige, at der ikke findes nogen kvalificeret undersøgelse af det.
Jo, FOA's undersøgelse er vel også kvalificeret, for de har spurgt deres personale, der klart peger på, at der er mangler her.
Men en undersøgelse, som alle vil kunne sige er et fælles objektivt grundlag, findes ikke.
Så der er i hvert fald et område, hvor der skal indhentes ny viden.
Jeg er meget enig med fru Thyra Frank, når hun siger, at det ikke er nok at se på det samlede antal ansatte på plejehjemmene.
Man skal se på, hvordan de er fordelt.
Det var ordføreren for De Konservative også inde på.
Det er jo ikke ligegyldigt, om der er en hel masse administrativt personale, men ikke ret mange ude ved fronten, om man så må sige.
Og det er bestemt heller ikke ligegyldigt, hvordan deres kompetencer er.
Man kan sige, at det, jeg siger her, om fokus på normering, bemanding og kompetencer jo faktisk er et af de punkter, som Plejehjemskommissionen fremhævede i den undersøgelse, som de fik Socialforskningsinstituttet til at lave – eller også var det en, de havde lavet af sig selv – på side 25.
Jeg skal nok lade være med at trætte jer med at læse det op, I har læst det før.
Men kig på det igen, for allerede der bør advarselslamperne jo blinke, når man ser på, hvordan personalet selv oplever situationen på plejehjemmene.
De synes generelt, de har en positiv relation – de siger endda en meget positiv relation – til beboerne.
Beboerne er ikke helt enige i det, men det er generelt nok meget godt.
Men så kommer der alle de betænkeligheder, personalet har.
Der er en meget stor andel af dem, der angiver, at de ikke mener, at kvaliteten i omsorgen og plejen er tilstrækkelig god, osv.
osv., og at mange af dem egentlig ønsker sig et andet job, fordi de ikke synes, det er tilfredsstillende at arbejde der.
Så der er nok noget ny viden, vi skal indhente.
Jeg syntes lige, jeg ville hejse det lille flag.
Så vil jeg også gerne kommentere en enkelt ting, der har været oppe i debatten.
Det er spørgsmålet om Nationalt Videnscenter for Demens.
Det blev rejst af Venstres ordfører.
Jeg vil bare bekræfte, hvad jeg også har gjort på forskellige møder, at vi har et godt institut, center, der.
Vi har brugt nogle penge på at få det op at stå, og så skal vi selvfølgelig gøre brug af den viden også i den proces, vi skal i gang med nu her.
Jeg vil bare endnu en gang sige tak for en god debat.
Jeg ser frem til behandlingen i udvalget, jeg ser frem til samarbejdet med ministeren, og jeg vil selvfølgelig skynde mig hjem og brygge på et udkast til en beretning, som vi så kan behandle i udvalget, så vi også lever op til vores ansvar for, at vi rykker lidt hurtigt på det her.
Så tak for en god debat.