Tak.
Det har jeg gjort, fordi jeg jo vrider min hjerne for at finde ud af, hvad der foregår i hovederne på medlemmerne af den socialdemokratiske folketingsgruppe i denne sag.
Derfor vil jeg gerne udfordre et enkelt medlem af denne gruppe, som jo har været så fair at fremlægge sine synspunkter i medierne om, hvorfor han lige om lidt har tænkt sig at trykke på den røde stemmeknap i det her spørgsmål.
Og det er hr.
Bjarne Laustsen, som jo selv tidligere har været ude og kritisere denne reform i skarpe vendinger, og som jeg er helt sikker på også vil gøre det fremover.
Der synes jeg hr.
Bjarne Laustsen har gjort en god indsats – det er slet ikke det, det drejer sig om.
Men når hr.
Bjarne Laustsen skal forklare, hvorfor han lige om lidt vil stemme imod Enheslistens beslutningsforslag, så forstår jeg det simpelt hen ikke, og jeg er nødt til at prøve at få en diskussion om de argumenter, som hr Bjarne Laustsen bruger, og som han i dag har givet udtryk for i Jyllands-Posten.
Det første argument er, at der ikke er tradition for, at vi – underforstået regeringspartierne – stemmer for oppositionens beslutningsforslag.
Nu var jeg ikke klar over, at der var sådan en beslutning i regeringen om, at man ikke gør det.
Hvis det er rigtigt, hvad hr.
Bjarne Laustsen siger, så er der nogle ting, der måske bliver nemmere at forstå.
Men uanset hvad er det da efter min mening en håbløst formalistisk begrundelse.
Altså, al politisk diskussion hører jo op, hvis man har en holdning om, at man kun vil stemme for de forslag, man selv fremsætter.
Heldigvis er det jo ikke rigtigt, for hvis vi går tilbage i den her regeringsperiode, tror jeg nok, at vi trods alt kan finde et par eksempler på, at regeringen – enten i form af en beretning i udvalget eller måske ligefrem i salen – har stemt for andre forslag end dem, de selv har fremsat, og heldigvis da.
Det er da bare for fattigt at komme med et så formalistisk argument.
Det andet argument er, at det beslutningsforslag, vi fremsætter, kun løser problemet for dem, der er faldet ud af systemet, og så er det ikke det rigtige forslag.
Hvad er det nu for en besked at give de mange tusinde mennesker, der bliver ramt af en forringet mulighed for at genoptjene retten til dagpenge?
Det svarer jo til, at man står på kajen og ser på, at fire mennesker er ved drukne, og så siger man:
Jeg kan ikke redde jer alle sammen, jeg kan kun redde en af jer, men jeg vil redde jer alle sammen, så I må bare drukne, hele bundtet.
Det er jo den tankegang, der kommer til udtryk her.
Og hvad er det for en alt eller intet-holdning?
Jeg troede, det var noget, man brugte kræfter på at skælde Enhedslisten ud for, altså at vi altid vil have løsninger på det hele, og at vi aldrig tager alle de små delløsninger og småforbedringer med.
Jeg tror, at hele den her historie om dagpengene i sig selv er et dementi af det, men det er da stærkt overraskende, at det nu er en socialdemokrat, der tager det standpunkt, at hvis vi ikke kan løse det hele og ikke kan redde alle de fire mand, som er ved at drukne, så lader vi dem bare drukne.
Det tredje argument er, at hvis man fremsætter det her beslutningsforslag, svarer det til at hvidvaske hr.
Christian Thulesen Dahl, fordi man så kommer til at stemme sammen med ham.
Så må jeg spørge hr.
Bjarne Laustsen:
Hvad er det, hr.
Bjarne Laustsen vil have?
Skal vi fratage Dansk Folkeparti stemmeretten her i Folketingssalen?
Det kunne jo være en løsning for at komme ud over det problem.
En anden løsning kunne være, at man omhyggeligt undgik at komme med forslag, som Dansk Folkeparti kunne finde på at stemme for, for det er åbenbart at hvidvaske Dansk Folkeparti, hvis man stemmer sammen med dem.
Så må jeg bare spørge hr.
Bjarne Laustsen:
Hvad har det så været alle de gange, hvor hr.
Bjarne Laustsen har stemt sammen med Dansk Folkeparti?
F.eks.
da man stemte for den kontanthjælpsreform, der jo er en dobbelt straf til de arbejdsløse, der mister deres dagpengeret.
Først mister de dagpengeretten, så bliver de ramt af nogle regler, som gør det hamrende svært og for mange umuligt at genoptjene dagpengeret.
Og når de så tilfældigvis bliver kontanthjælpsmodtagere, får de den sidste straf, at hvis der er en, der har været så letsindig at leve sammen med dem, så bliver de frataget kontanthjælpen, fordi den, de lever sammen med, har en indtægt.
Altså en dobbelt straf, som hr.
Bjarne Laustsen har indført sammen med Dansk Folkeparti.
Er det så også hvidvaskning af Dansk Folkeparti?
Det er jo nogle håbløse argumenter at komme med.
Hr.
Bjarne Laustsen siger så, at halveringen af genoptjeningskravet ikke kan stå alene.
Det er vi jo fuldstændig enige om, og det har Enhedslisten ikke på noget tidspunkt givet udtryk for det kunne.
Det handler også om at sikre forsørgelsen.
Jeg vil bare bede de socialdemokratiske medlemmer af det her høje Ting om at tænke på, at der i øjeblikket sidder tusindvis af mennesker og følger med i, hvad der sker lige om lidt, når vi skal stemme om det her forslag.
Jeg tror, der er mange, der føler, at det her ikke bare handler om Socialdemokratiets sjæl, men hele arbejderbevægelsens sjæl.
De borgerlige har rettet et dræbende angreb mod trygheden for alle lønmodtagere i det her land.
Vil man være parat til at rette bare en lille smule op på det, eller vil man ikke?