Det her forslag er ikke ligesom de andre forslag, vi behandler, og til dem, der måtte sidde og følge med i behandlingen, kan jeg sige, at det jo er sjældent, at der er et lovforslag eller beslutningsforslag, som alle partier i Folketinget står bag.
Det her forslag drejer sig om, hvordan vi laver det politiske arbejde herinde.
De stående udvalg i Folketinget er sådan de politiske værksteder, det er der, hvor lovgivningen bliver undersøgt, testet og ændret, sådan at den passer til de politiske målsætninger, som Folketingets flertal måtte ønske.
Derfor er arbejdet i vores udvalg ganske afgørende for den lovkvalitet, som vi har i Danmark.
Samtidig er de politiske udvalg stedet for politiske armlægninger, hvor ministre bliver stillet til ansvar for deres embedsførelse, og hvor alle borgere har retten til at komme og få 15 minutter til at fremføre deres synspunkter i et foretræde.
Der er faktisk rigtig meget af det politiske arbejde i det her hus, der foregår i vores udvalg.
Derfor er jeg også glad for, at det nu er lykkedes at samle alle partier om en aftale om den fremtidige fordeling af udvalgsposterne.
Jeg har lige talt op, at det her spørgsmål har jeg drøftet med fem forskellige socialdemokratiske gruppeformænd, fra hr.
Carsten Hansen til hr.
Leif Lahn Jensen, inden vi kom frem til førstebehandlingen af forslaget i dag.
Med forslaget laver vi en ny fordeling af, hvem der skal være formand og næstformand for et udvalg.
Man fordeler formands- og næstformandsposterne ud fra det, der hedder d’Hondts metode, og det vil sige, at det er en langt mere ligelig fordeling af, hvem der egentlig sidder og styrer arbejdet i udvalgene, end det historisk har været, hvor det har været den flertalsgruppe i Folketinget, der havde besat de fleste udvalgsposter.
Vi tror på, at det vil give en større spredning i opgaverne.
I Venstre tror vi også på, at det vil være med til at give et bedre samarbejdsklima mellem folketingsmedlemmerne.
Vi har så undtaget nogle enkelte formandsposter fra fordelingen.
Det betyder, at regeringens valggruppe fortsat vil besætte formandsposten i Finansudvalget og formandsposten i Udenrigspolitisk Nævn, mens oppositionens valggruppe vil besætte formandsposterne i henholdsvis Europaudvalget og delegationen til Nordisk Råd.
Jeg vil gerne takke alle gruppeformænd for samarbejdet, der har været godt og tillidsfuldt.
Der har været god enighed om målet for en ny fordelingsnøgle, og selv om vi har brugt ret meget tid på at nå frem til det, er det foregået i en meget god form.
Og jeg ser frem til, at vi efter det kommende valg vil tage den nye fordelingsnøgle i brug.
Jeg skal hilse fra Det Konservative Folkeparti og sige, at de også støtter forslaget.