Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M
W
sum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 30. marts 2015
Enhed: Sundhedsjura og læ-
gemiddelpolitik
Sagsbeh.: DEPCRV
Sags nr.: 1500904
Dok nr.: 1673365
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 9. februar 2015 stil-
let følgende spørgsmål nr. 498 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-
byggelse, som hermed besvares endeligt.
Spørgsmål nr. 498:
”Vil ministeren oplyse hvilke erfaringer der er – nationalt og internationalt – ved
behandling med C vitamin for at reducere bivirkninger efter f.eks. HPV vacci-
nation? Der henvises til SUU alm. del – bilag 209.”
Svar:
Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Sundhedsstyrelsen
om en udtalelse. Styrelsen oplyser følgende:
”I forhold til behandling med C-vitamin kaldes C-vitamin også ascorbinsyre og
findes i høj koncentration i frugt og grøntsager. Mennesket kan ikke selv dan-
ne C-vitamin, og i Danmark får man især C-vitamin fra citrusfrugter, grøntsa-
ger og kartofler. Sammen med jern er C-vitamin nødvendigt for dannelsen af
én af de 20 aminosyrer, kroppen bruger til at opbygge protein. Denne amino-
syre indgår i proteinet kollagen, der er den trækstærke bestanddel i sener,
brusk, tandkød og knogler. Mangler man kollagen medfører det, at de mindste
blodkar bliver skøre, og sår heler dårligt. Desuden bliver dannelsen af brusk
og knogler også defekt. Får man ikke tilstrækkelig C-vitamin, medfører det på
længere sigt den klassiske mangelsygdom skørbug.
C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, der optages nemt fra mavetarmkana-
len. Det er svært at få for meget C-vitamin, idet kroppen udskiller den mængde
vitamin, som den ikke har brug for, gennem urinen.
I de nordiske anbefalinger er den øvre grænse for, hvor meget C-vitamin en
voksen kan tåle, 1 gram om dagen. Det er cirka 10 gange mere end det gen-
nemsnitlige daglige indtag i Danmark. I Danmark får voksne gennemsnitligt ca.
100 mg C-vitamin per dag gennem kosten, som er over de 75 mg per dag som
anbefales ifølge de Nordiske Næringsstofanbefalinger, 2004. Der er altså ikke
generelt C-vitaminmangel blandt danske mænd og kvinder.
C-vitamin virker som antioxidant hos mennesker i bestemte processer. Frugt
og grønt har vist sig at have en forebyggende effekt mod nogle kræftsygdom-
me og forebygger også hjerte-kar sygdomme. Da frugt og grønt indeholder
meget C-vitamin, har det været nærliggende at undersøge effekten af netop C-
vitamin som forebyggende middel mod især kræft og hjerte-kar sygdomme.
Hidtil gennemførte undersøgelser har imidlertid ikke kunnet påpege sikre
sammenhænge.