Skatteudvalget 2014-15 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
1514358_0001.png
27. marts 2015
J.nr. 15-0812366
Til Folketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 517 af 2. marts 2015 (alm. del). Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V).
Benny Engelbrecht
/ Jeanette Rose Hansen
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1514358_0002.png
Spørgsmål
Hvor mange flere beskæftigede i restaurationsbranchen vil det medføre, hvis momsen i
branchen blev lempet fra 25 pct. til 12 pct., sådan som det er sket i Sverige fra 2012?
Svar
En nedsættelse af momsen på restaurationsbesøg må forventes at sænke priserne på re-
staurationsbesøg, hvilket må formodes at øge efterspørgslen efter disse ydelser og dermed
omsætning og beskæftigelse i restaurationsbranchen.
Forudsættes beregningsteknisk, at en nedsættelse af momsen fra 25 til 12 pct. på restaura-
tionsbesøg (eksklusive take-away og alkohol, som sælges på restaurationer) overvæltes
fuldt ud i prisen, vil prisen falde med ca. 10 pct., såfremt der er fuldt prisgennemslag i
praksis. Forudsættes det herudover, at efterspørgslen stiger med 0,8 pct., når prisen falder
med 1 pct.
1
, medfører momsnedsættelsen, at efterspørgslen efter disse ydelser stiger med
ca. 8 pct. Hertil bemærkes, at en stigning i efterspørgslen efter restaurationsydelser pri-
mært vil ske på bekostning af forbruget af andre varer og ydelser.
Ifølge Danmarks Statistiks beskæftigelsesstatistik for lønmodtagere var der godt 55.000
fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere i hotel- og restaurationsbranchen i 2014. Der forelig-
ger ikke en opdeling af, hvor meget der kan henføres til henholdsvis hotel og restauration,
samt til salg af alkohol på restaurationer og take-away. På baggrund af blandt andet op-
lysninger fra Horesta forudsættes, at godt 85 pct. af beskæftigelsen i hotel- og restaurati-
onsbranchen kan henføres til restaurationsdelen. Desuden forudsættes det, at 50 pct. af
restaurationsdelen kan henføres til restaurationsbesøg, mens den resterende del kan hen-
føres til salg af alkohol på restaurationer og take-away.
Med afsæt i ovenstående beregningstekniske forudsætninger medfører en sænkning af
momsen fra 25 til 12 pct. på restaurationsbesøg (eksklusive take-away og alkohol, som
sælges på restaurationer) en stigning i beskæftigelsen i restaurationsbranchen på ca. 2.000
fuldtidsbeskæftigede. Det er på forhånd uklart, hvorvidt det øgede antal timer vil kunne
henføres til en større andel beskæftigede og/eller en højere gennemsnitlig arbejdstid for
de allerede beskæftigede i restaurationsbranchen. Der er således mange i branchen, som
arbejder mindre end fuld tid.
Det bemærkes desuden, som det fremgår af svaret på SAU spørgsmål 432, at virkningen
på den samlede beskæftigelse vil afhænge af finansieringen. På langt sigt er beskæftigelsen
primært bestemt af arbejdsudbuddet og strukturerne på arbejdsmarkedet. Fremgang i
restaurationsbranchen som følge af den statslige støtte vil derfor som udgangspunkt med-
føre færre beskæftigede i andre brancher. Det bemærkes endvidere, at forslaget om at
sænke momsen fra 25 til 12 pct. på restaurationsbesøg (eksklusive take-away og alkohol,
som sælges på restaurationer) med en vis usikkerhed skønnes at medføre et umiddelbart
mindreprovenu på ca. 3,5 mia. kr. årligt.
1
I forarbejdet til sænkningen af momsen på restaurationsbesøg fra 25 til 12 pct. i Sverige i 2012 blev det forudsat, at efter-
spørgslen stiger med 0,8 pct., når prisen falder med 1 pct.
jf.
Finansdepartementet: Sänkt mervärdesskatt på restaurang-
och cateringtjänster., juni 2011.
Denne forudsætning er anvendt som beregningsteknisk forudsætning her.
Side 2 af 2