Skatteudvalget 2014-15 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
1501584_0001.png
27. februar 2015
J.nr. 15-0381193
Til Folketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 432 af 2. februar 2015 (alm. del). Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V).
Benny Engelbrecht
/ Jeanette Rose Hansen
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501584_0002.png
Spørgsmål
Da ministerens svar af 30. januar 2015 på SAU alm. del (2013-14) – spørgsmål 792 ikke
besvarer spørgsmålet, stilles det hermed igen: Hvilken effekt ville det have på beskæftigel-
sen og konkurrenceevnen i Danmark, hvis momsen i restaurationsbranchen blev lempet
fra 25 pct. til 12 pct., sådan som det er sket i Sverige fra 2012? Ministeren bedes uddybe,
dels hvordan det i Danmark ville kunne gavne turismen og konkurrencedygtigheden i
forhold til nabolande, dels hvilke grupper der især ville kunne komme i beskæftigelse.
Svar
Der henvises til svar på SAU spørgsmål 792.
Som det fremgår heraf, må en nedsættelse af momsen forventes at sænke prisen på re-
staurationsydelser i Danmark, hvilket umiddelbart må forventes at have en positiv effekt
på turismen og turismeerhvervets konkurrenceevne, da omkostningerne ved ophold i
Danmark falder. Skatteministeriet har ikke oplysninger, der kan anskueliggøre omfanget
heraf.
Effekten af en isoleret nedsættelse af momsen på restaurationsbesøg skal blandt andet ses
i lyset af, at omkostningerne for turister i Danmark udover restaurationsbesøg også om-
fatter overnatning, transport til og i Danmark, kulturoplevelser og forlystelser mv. Hertil
kommer, at en lavere moms på restaurationsydelser vil medføre en besparelse for udlæn-
dinge, der alligevel ville have haft forbrug i Danmark.
Det samlede mindreprovenu skal finansieres med andre skatter eller afgifter, som er mere
forvridende end momsen og enklere at administrere end differentieret moms. Det medfø-
rer isoleret set et velstandstab, med mindre der kan peges på helt særlige og mærkbare
positive eksternaliteter ved lavere restaurationsmoms. Det vurderes på det umiddelbart
tilgængelige grundlag ikke at være tilfældet.
Lavere restaurationsmoms vil tiltrække beskæftigelse og ressourcer fra andre erhverv, som
kan klare sig i konkurrencen uden selektiv erhvervsstøtte. Det vil fx være konkurrenceud-
satte erhverv, herunder industrien. Hvis restaurationsbranchen kan trække arbejdskraft
ind udefra, fx fra østeuropa, kan den effekt selv sagt dæmpes eller modvirkes.
Desuden kan selektivt lav restaurationsmoms øge jobmulighederne for personer med
relativt korte uddannelser, herunder studenterjob, samt personer med relevante uddannel-
ser fx tjenere og kokke. Den permanente effekt på den samlede beskæftigelse og ledighed
må dog ventes at være marginal, og om effekterne i sidste ende er positive eller negative,
vil afhænge af finansieringen.
Som det fremgår af svaret på SAU 793 skønner Konjunkturinstitutet i Sverige, at nedsæt-
telsen af momsen på restaurationsbesøg på kort sigt har medført en stigning i antallet af
beskæftigede i restaurationsbranchen. I rapporten understreges det, at en stigning i antal-
let af beskæftigede i restaurationsbranchen ikke kan sidestilles med, at momsnedsættelsen
på sigt øger beskæftigelsen i hele økonomien tilsvarende. En stigning i beskæftigelsen i
Side 2 af 3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501584_0003.png
restaurationsbranchen må således på lidt længere sigt forventes at ske på bekostning af
beskæftigelsen i andre brancher, såfremt arbejdsudbuddet ikke øges eller den strukturelle
ledighed ikke mindskes. Konjunkturinstitutet skal senest den 1. januar 2016 lave en ende-
lig slutrapport med en vurdering af de langsigtede effekter af momsnedsættelsen på be-
skæftigelsen i hele økonomien. Skatteministeriet vil se nærmere på konklusionerne i den-
ne rapport, når den foreligger.
Side 3 af 3