Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 25. november 2014
Sagsnr.: 28549
Dok.nr.: 751258
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 97 (FLF alm. Del) stillet den 21.
november 2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)
Spørgsmål nr. 97:
”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor Fødevareministeriet ikke har forelagt forslaget om
godkendelse af tilsætningsstoffet L-leucin (E 641) som bærestof i bordsødemidler
i tabletform for DTU Fødevareinstituttet, og om ministeren mener, at det er forsvarligt.”
Svar:
L-leucin er en aminosyre, der naturligt forekommer i vores fødevarer. I forbindelse med det
aktuelle forslag, har Fødevarestyrelsen ikke forelagt sagen for DTU Fødevareinstituttet, idet L-
leucin (E 641) i 2007 har været vurderet af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
EFSA konkluderede, at indtaget af aminosyrer, herunder L-leucin, er langt større via fødevarer end
som aromastof. Ud fra den aktuelle ansøgning vurderes det, at anvendelse af L-leucin (E 641) som
bærestof til bordsødemidler ikke udgør et sundhedsmæssigt problem - selv ikke for forbrugere med
et højt indtag af sødemidler.
Det skal tilføjes, at alle forslag lægges på høringsportalen, hvor også DTU Fødevareinstituttet og
andre forskningsinstitutioner har mulighed for at komme med høringssvar. DTU Fødevareinstituttet
har ikke indgivet høringssvar i den forbindelse.
Dan Jørgensen
/ Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk