Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1425499_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 25. november 2014
Sagsnr.: 28549
Dok.nr.: 751257
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 96 (FLF alm. Del) stillet den 21.
november 2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)
Spørgsmål nr. 96:
”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor fødevareministeriet ikke har forelagt
forslaget om godkendelse af tilsætningsstofferne benzoesyre – benzoater (E210-213)
som konserveringsstoffer i kogte rejer i lage for DTU Fødevareinstituttet, og om ministeren
mener, at det er forsvarligt, og om ministeren mener, at det er forsvarligt, at EFSA
ikke har været inddraget”
Svar:
Forslaget om benzoesyre - benzoater (E 210-213) til kogte rejer er netop fremsat på baggrund af,
at DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at det nuværende tilladte indhold på 1000 mg/kg
benzoesyre - benzoater (E 210 – 213) ikke er fuldt tilstrækkeligt til at hindre vækst af bakterien
Listeria monocytogenes
i disse produkter. DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at den optimale
mængde af konserveringsstofferne benzoesyre – benzoater (E 210-213) er 1500 mg/kg. I
forbindelse med det aktuelle forslag har Fødevarestyrelsen derfor ikke yderligere forelagt sagen for
DTU Fødevareinstituttet. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ikke været hørt i
forbindelse med den aktuelle ansøgning, idet Kommissionen ud fra tidligere indtagsvurderinger for
stoffet vurderer, at et indhold på 1500 mg/kg benzoesyre – benzoater til kogte rejer i lage ikke
udgør et sundhedsmæssigt problem.
Det skal tilføjes, at alle forslag lægges på høringsportalen, hvor også DTU Fødevareinstituttet og
andre forskningsinstitutioner har mulighed for at komme med høringssvar. DTU Fødevareinstituttet
har ikke indgivet høringssvar i den forbindelse.
Dan Jørgensen
/ Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk