Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 25. november 2014
Sagsnr.: 28549
Dok.nr.: 751255
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 95 (FLF alm. Del) stillet den 21.
november 2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)
Spørgsmål nr. 95:
”Ministeren
bedes redegøre for, hvorfor Fødevareministeriet ikke har forelagt
forslaget om godkendelse af tilsætningsstoffet siliciumdioxid (E 551) som antiklumpningsmiddel
til tilsætningsstoffet polyethylenglycol podet på polyvinylalkohol (E 1209) for DTU
Fødevareinstituttet, og om ministeren mener at det er forsvarligt”
Svar:
Tilsætningsstoffet siliciumdioxid (E 551) er også kendt under navnet kiselsyre, og er et naturligt
forekommende stof. Stoffet består bl.a. af silicium, som er et grundstof, og som vi indtager via
fødevarerne, fordi vores fødevarer har et naturligt indhold af stoffet. Der er ikke fastsat en ADI
værdi for stoffet (Acceptabelt Dagligt Indtag). Stoffets primære funktion, når det anvendes som
tilsætningsstof, er som antiklumpningsmiddel og det er tilladt at anvende i samtlige fødevarer i
pulverform. I forbindelse med det aktuelle forslag har Fødevarestyrelsen ikke forelagt sagen for
DTU Fødevareinstituttet fordi den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet,
at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelse af siliciumdioxid (E 551), og
Fødevarestyrelsen har på den baggrund vurderet, at der ikke er særlige forhold som taler for en
supplerende vurdering i DTU Fødevareinstituttet.
Det skal tilføjes, at alle forslag lægges på høringsportalen, hvor også DTU Fødevareinstituttet og
andre forskningsinstitutioner har mulighed for at komme med høringssvar. DTU Fødevareinstituttet
har ikke indgivet høringssvar i den forbindelse.
Dan Jørgensen
/ Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk