Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 27. november 2014
Sagsnr.: 28606
Dok.nr.: 752297
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 64 (FLF alm. del) stillet d. 29. oktober
2014 efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 64:
”Ministeren bedes besvare de konkrete spørgsmål, der rejses i henvendelsen
fra Thorleif Kristensen omdelt som FLF alm. del - bilag 20.”
Svar:
Jeg har forelagt henvendelsen for Fødevarestyrelsen, som har oplyst mig følgende:
”Maltsirup og ristet malt er ikke tilsætningsstoffer, men ingredienser til fødevarer, som kan have
en farvende egenskab. Farvestoffer tilhører en særlig gruppe af tilsætningsstoffer og det er
korrekt, at der ikke må anvendes farvestoffer i almindeligt bagværk.
Men da maltsirup og ristet malt ikke er tilsætningsstoffer kan de anvendes i ubegrænsede
mængder i almindeligt bagværk, så længe det ikke udgør en fødevaresikkerhedsmæssig risiko.
Akrylamid er et stof, som dannes, når kulhydratholdige fødevarer bages eller steges. Mange
faktorer spiller ind som f.eks. kornsort, sukkerarter, hævemiddel, tilsat frugt, temperaturen ved
bagning og hvor mørkt produktet bages. Ristet malt vil kunne indeholde akrylamid, men det vil et
brød uden ristet malt også. Man kan altså ikke sige generelt, at et brød uden ristet malt vil
indeholde mindre akrylamid end et brød med ristet malt. Akrylamid er et problematisk stof, da det
er kræftfremkaldende. Der findes vejledende grænseværdier fastsat i EU, som Fødevarestyrelsen
lægger til grund for en nærmere vurdering af, om indholdet af akrylamid kan udgøre en
sundhedsmæssig risiko.
Fødevarestyrelsen konstaterede ved kontrolbesøget, at virksomheden brugte nogle udsagn
vedrørende kræft, som var egnet til at vække eller udnytte angstfølelser hos forbrugeren. Sådanne
udsagn har i mange år været ulovlige at anvende ved markedsføringen af fødevarer.
Fødevarestyrelsen reagerede derfor på disse udsagn under kontrolbesøget og pålagde
virksomheden at ophøre med denne markedsføring.”
Jeg finder på baggrund af Fødevarestyrelsens oplysninger ikke anledning til at foretage mig
yderligere.
Dan Jørgensen
/ Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk