Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 19. november 2014
Sagsnr.: 28219
Dok.nr.: 746739
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 48 (FLF alm. del) stillet den 27.
oktober 2014 efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V)
Spørgsmål nr. 48):
”Ministeren bedes kommentere indslaget og artiklen, hvor Fødevarestyrelsen
kritiseres for at spilde tid på kontrol af plastikprodukter hos isenkræmmeren,
herunder besvare hvorvidt ministeren finder det vigtigt, at der prioriteres tid på
denne type besøg og redegøre for, hvor mange ressourcer der anvendes, jf.
http://www.tvsyd.dk/artikel/259885:Isenkraemmer--FOedevarekontrollen-spilder-
tiden.”
Svar:
Det er producenternes og importørernes ansvar at sikre, at der ikke afgives kemiske stoffer i
skadelige mængder fra fødevarekontaktmaterialer til fødevaren. Derfor kontrolleres
fødevarekontaktmaterialer normalt i disse virksomheder, det vil sige så tæt på kilden som muligt,
med en gennemgang af virksomhedens dokumentation og evt. analytisk kontrol.
Fødevarestyrelsen gennemfører normalt ca. 700 kontrolbesøg i fødevarekontaktmateriale-
virksomheder ud af de samlede ca. 60.000 basiskontrolbesøg, som Fødevarestyrelsen gennemfører
hvert år. Fødevarekontaktmaterialer hos isenkræmmere og andre detailbutikker, der handler med
fødevarekontaktmaterialer, kontrolleres normalt kun, hvis den enkelte butik selv importerer eller
fremstiller produkterne.
Den kontrolkampagne, som er nævnt i artiklen, var en landsdækkende kontrolkampagne med
fokus på mærkning og sporbarhed på køkkenudstyr hos detailforhandlere, og er blot én ud af
styrelsens ca. 17 kontrolkampagner i 2014.
Jeg mener, at ressourcerne til fødevarekontrol skal sættes ind der, hvor der er størst risiko, og
hvor kontrollen har størst effekt. Derfor er den kontrol, som Fødevarestyrelsen udfører,
risikobaseret, og der er stor fokus på de mikrobiologiske risici, som vi umiddelbart kan blive syge
af. Men det er samtidigt vigtigt, at vi ikke overser de risici, der først på langt sigt kan vise sig, for
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk