Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1532656_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 22. maj 2015
Sagsnr.: 30514
Dok.nr.: 813948
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 300 FLF alm. del stillet den 30. april
2015 efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 300:
”Med henvisning til artiklen ”Gennembrud for svinevelfærd: Minister vil stoppe al kastration af svin”
fra BT den. 29. april 2015 bedes ministeren redegøre for, hvilke konkrete beslutninger og aftaler
der er truffet vedrørende kastration af svin, halekupering og rodemateriale til fritgående søer på
den omtalte konference. Endvidere bedes ministeren oplyse, om han vil gå dansk enegang på
området eller arbejde for, at det skal være fælles EU-beslutninger på områderne. Ministeren bedes
også redegøre for de hollandske erfaringer på området og redegøre for, hvor stor en andel af den
hollandske svinekødsproduktion, der eksporteres.”
Svar:
Under den internationale dyrevelfærdskonference ”Improving pig welfare – what are the ways
forward?” i april 2015 i København underskrev mine kolleger fra Tyskland, Holland og Sverige og
jeg et positionspapir om svinevelfærd, hvori vi opfordrer Kommissionen til at arbejde for en
ændring af svinedirektivet til gavn for velfærden for de millioner af svin, der holdes i EU.
Initiativerne vil have stor betydning for svins velfærd, og identificerer de udfordringer vi finder bør
stå øverst på Kommissionens liste over påkrævede ændringer af EU-lovgivningen.
Positionspapiret er præsenteret for Rådet den 11. maj 2015 og er sendt til Kommissæren for
Sundhed og Fødevaresikkerhed. Positionspapiret er vedlagt til orientering.
Samtidig med dette arbejde på EU-niveau arbejdes i Danmark fortsat med en række initiativer til
forbedring af svins velfærd, herunder også om kastration og halekupering af svin. Initiativerne
indgår i svinehandlingsplanen, som blev udarbejdet på baggrund af topmødet om svinevelfærd jeg
afholdt med deltagere fra dyrlægeforeningen, branchen, dyreværnsorganisationer mv. i marts
2014.
Med hensyn til de hollandske erfaringer om kastration af svin og produktion henviser jeg til
Fødevarestyrelsen, som oplyser:
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
FLF, Alm.del - 2014-15 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 300: Spm. om stop al kastration af svin m.v., til fødevareministeren
”Der er i Holland etableret et nationalt forskningsprogram, der koordinerer den hollandske indsats
vedr. udfasning af kastration.
Fra koordinatoren af dette program er der oplyst følgende: Et stort antal hollandske
svineproducenter er ophørt med at kastrere smågrise. Antallet af ukastrerede hangrise er steget
fra 5 % i 2009, 45 % i 2011 til ca. 65 % i begyndelsen af 2014.
På det indenlandske hollandske marked sælges der svinekød fra ukastrerede hangrise. Alle ledende
detailhandelskæder sælger kød fra ukastrerede hangrise, og er efter det oplyste tilfredse. Ifølge
oplysninger fra detailhandelskæderne forekommer der normalt ikke klager fra forbrugerne om
forekomst af kød med ornelugt.
De hollandske svineproducenter har tilpasset deres management i besætningerne med henblik på
at forebygge aggressiv adfærd. I kødkontrollen observeres der derfor kun få tilfælde af
hudlæsioner hos slagtesvinene.
Afsætning af ukastrerede hangrise til eksport volder dog hollænderne problemer. Nogle hollandske
svineproducenter har derfor genoptaget kastration på grund af manglende afsætningsmuligheder
på eksportmarkederne. Fra det hollandske forskningsprogram oplyses det, at der er forventning
om at afsætningsmulighederne for kød af ukastrerede hangrise kan stige igen fra 2017.
For økologisk svinekød udgør opdræt af ukastrerede hangrise et større problem i relation til kød
med forekomst af ornelugt og aggressiv adfærd. På dette område er der behov for yderligere
forskning.
Holland har en samlet svinebestand på omkring 12 mio. Ud af den løbende produktion på ca. 24
mio. svin eksporteredes der i 2012 ca. 11 mio. levende grise, heraf ca. 4 mio. smågrise til
Tyskland. Den samlede produktion af svinekød i Holland udgør ca. 1,3 mio. t., hvoraf der
eksporteres godt 0,7 mio. t. fersk og frossen kød og omkring 0,2 mio. t. forarbejdede
kødprodukter. 80 % af eksporten af fersk og frosset kød går til EU-lande. (Kilde Produktschaap Vee
& Vlees, Eurostat.)”.
Dan Jørgensen
/ Mette Hulstrøm
./. Positionspapir ”Revision of Council Directive 2008/120/EC laying downs minimum
standards for the protection of pigs (codified version)”.
2