Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Branchedirektør Ole Linnet Juul
DI Fødevarer
København, den 21. april 2015
Sagsnr.: 30219
Dok.nr.: 800909
Kære Ole Linnet Juul,
Tak for din henvendelse angående undersøgelserne af Danskernes Kostvaner og data-
grundlaget i fødevaredatabasen.
Vi er fuldstændig enige om, at kostundersøgelserne lige såvel som fødevaredata er
vigtige redskaber både for fastlæggelse af ernæringspolitikken og for risikovurderinger i
øvrigt, ligesom de, som du anfører, er vigtige for virksomhedernes arbejde med de
obligatoriske næringsdeklarationer.
Vi betragter fødevaredatabasen FoodComp som en anerkendt og valid database generelt
set. Ifølge DTU Fødevareinstituttet indeholder den samlet set ”generelt accepterede
data”, der er valide og anvendelige som grundlag for kostundersøgelserne og for indu-
strien. Samtidigt er der en erkendelse af, at der for visse produktgrupper som fx forar-
bejdede kornprodukter og kødprodukter er et behov for at opdatere databasen, hvilket
vi også har fokus på i forbindelse med myndighedsbetjeningen og opgaverne hos DTU
Fødevareinstituttet. Det er imidlertid et omkostningstungt arbejde, som også må priori-
teres i forhold til forskning i nye metoder til kostundersøgelsen, så den er kost-effektiv
og evidensbaseret.
Når det er sagt, er jeg naturligvis enig i, at databaserne skal være så opdaterede som
muligt. Jeg ved, at Fødevareinstituttet kontinuerligt har fokus på at forbedre og udvikle
metodegrundlaget, hvormed kostundersøgelserne finder sted, herunder fødevaredataba-
sen.
Når du anfører, at de mangler, der er i databasen, har konsekvenser for, at virksomhe-
derne kan lave næringsdeklarationer på en omkostningseffektiv måde, så er det vigtigt
at holde sig for øje, at der ikke er krav om analyse af de enkelte produkter, men kun at
man har beregnet sig til indholdet ud fra oplysningerne i anerkendte databaser for de
råvarer og ingredienser, der er anvendt i produkterne. Der stilles således ikke større
krav om nøjagtighed i deklarationerne, end det er praktisk muligt, ligesom der tages
hensyn til biologisk variation o.a., hvilket også er pointeret i den vejledning, som EU-
Kommissionen har lavet vedrørende tolerancegrænser ved næringsdeklaration. Dette vil
også være relevant ved kontrol af f.eks. det deklarerede fedt- eller saltindhold i et fær-
digpakket kødprodukt.
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk