Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 6. maj 2015
Sagsnr.: 30160
Dok.nr.: 807399
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 259 (FLF alm. del) stillet den 13. april
efter ønske fra Erling Bonnesen (V)
Spørgsmål nr. 259:
”Med henvisning til artikel ”Sort på hvidt: Danske landmænds konkurrenceevne forringet” fra den
10. april 2015 i Landbrugsavisens netudgave bedes ministeren kommentere artiklen og redegøre
for, hvilke nye initiativer ministeren vil tage til forbedring af konkurrenceevnen for konventionelt
landbrug i Danmark”.
Svar:
Danske landmænds konkurrenceevne er sammensat af mange faktorer, hvor bl.a. klima,
jordbonitet, afsætningsmuligheder- og priser, finansieringsvilkår, valutakurser og støttemuligheder
blot er nogle af de elementer, der indgår i konkurrencevilkårene. Som det fremgår af artiklen ”Sort
på hvidt: Danske landmænds konkurrenceevne forringes” er konkurrenceevnen i dansk landbrug
faldet fra 2013 til 2014, og faldet relativt mere end i andre udvalgte EU-lande. Dette skyldes, at
priserne på dansk landbrugs salgsprodukter er faldet, i kombination med at udgifterne til forbrug
og investeringer er på samme niveau som i 2013. Faldet i afregningspriser fra 2013 til 2014
gælder i øvrigt alle de lande, der indgår i opgørelsen, dog med forskelle i niveau, hvilket bl.a.
skyldes variationer i de produkter, de forskellige lande producerer. Der er i Danmark en relativt
stor svineproduktion, hvorfor et fald i prisen på svinekød især rammer dansk landbrug, og pris-
udviklingen på svinekød og mælk er aktuelt påvirket negativt af Ruslands fødevareembargo samt
et fald i den kinesiske efterspørgsel. Ligeledes trækker et stort fald i prisen på pelsskind ned i den
samlede vurdering af prisudviklingen for dansk landbrug.
Regeringen ser med stor alvor på den nuværende situation, hvor dansk landbrug udover lave
afregningspriser er tynget af høj gæld. Derfor har regeringen igangsat en lang række initiativer,
der både på kort- og lang sigt understøtter mulighederne for investering, afsætning og udvikling af
det danske landbrugs- og fødevareerhverv. Det er tiltag, der virker nu, og som også vil virke i de
kommende år.
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk