Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1522947_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 24. april 2015
Sagsnr.: 30196
Dok.nr.: 800336
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 242 (FLF alm. del) stillet den 27.
marts ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) Eva Kjer Hansen (V)
Spørgsmål nr. 242:
”Ministeren bedes redegøre for, i hvilket omfang Fødevarestyrelsens tilsyn med
virksomheder er risikobaseret forstået således, at udvælgelsen af virksomheder til
tilsyn samt indhold og omfang af de enkelte tilsyn er baseret på de data, som
styrelsen har til rådighed om, hvor der kan forventes at være problemer med
efterlevelsen af relevante regler.”
Svar:
Jeg har indhentet et bidrag fra Fødevarestyrelsen, som jeg henholder mig til:
”Det risiko- og behovsorienterede koncept for fødevarekontrollen bygger på en
dynamisk og helhedsorienteret model. Modellen består af tre forskellige indsatser,
hvor Fødevarestyrelsen vurderer risiko og behov ud fra en faglig viden om
mikrobiologiske og kemiske risici samt data om f.eks. regelefterlevelse, men også
ud fra praktiske erfaringer og kendskab til den enkelte virksomhed eller
fødevarebranche.
Basiskontrollen udgør det grundlæggende kontroltryk og fokuserer især på hygiejne
og egenkontrol. Frekvensen for basiskontrol bestemmes af risikovurderinger af de
enkelte fødevarebrancher. Virksomheder, som over tid viser gode evner til at
overholde reglerne, kan få deres kontrolfrekvens reduceret, mens virksomheder,
der ikke har styr på reglerne, får mere kontrol i form af opfølgende kontrolbesøg.
Prioriteret kontrol er en særlig pulje af kontroller, der indholdsmæssigt ligner
basiskontrollen, men som anvendes til virksomheder med behov for særligt fokus.
Halvdelen af kontrollerne gennemføres i virksomheder fra fødevarebrancher, der
udpeges centralt i Fødevarestyrelsen. Udpegningen beror blandt andet på historik
og tendenser i regelefterlevelsen. Den anden halvdel af kontrollerne gennemføres
på baggrund af de tilsynsførendes praktiske kendskab til de konkrete virksomheder.
Kampagnekontrollen er en målrettet indsats, der stikprøvevist går i dybden på
afgrænsede områder, hvor Fødevarestyrelsen f.eks. kan have mistanke om eller
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
FLF, Alm.del - 2014-15 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 242: MFU spm. om, hvilket omfang Fødevarestyrelsens tilsyn med virksomheder er risikobaseret m.v., til fødevareministeren
kendskab til problemer med at overholde reglerne. Kampagneindsatsen bliver
planlagt fra år til år på baggrund af praktiske erfaringer og tendenser i
regelefterlevelsen, og virksomhederne bliver udpeget til kampagnekontrol på
baggrund af Fødevarestyrelsens viden og kendskab til virksomhederne.”
Dan Jørgensen
/ Charlotte Sørensen
2