Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1418222_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 10. november 2014
Sagsnr.: 28129
Dok.nr.: 743273
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 21 (FLF alm. del) stillet den 16.
oktober 2014 efter ønske fra Per Clausen (EL).
Spørgsmål nr. 21:
”Hvornår forventer ministeren, at systematisk anvendelse af halekupering kan bringes til
ophør i den danske svineproduktion?”
Svar:
Handlingsplanen for bedre dyrevelfærd for svin, som er nævnt i besvarelsen af spørgsmål 19 (FLF
alm del), omfatter en målsætning om at reducere andelen af halekuperede pattegrise markant. Der
er allerede igangsat flere projekter under Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram i både
2013 og 2014, som kan være med til at understøtte, at vi når denne målsætning.
Derudover kan jeg oplyse, at svin i Danmark – som i resten af EU – ikke må halekuperes
rutinemæssigt. Pattegrise kan halekuperes inden for dyrets 2.-4. levedøgn, hvis der er
dokumentation for, at der på bedriften er sket skader på haler som følge af, at kupering ikke er
foretaget. På den baggrund kuperes halerne på de fleste pattegrise i dag. Undtaget er dog
pattegrise, der indgår i visse mærkningsordninger såsom Antoniusgrisen og økologiske grise.
Der kan ikke gives en eksakt dato for, hvornår der ikke længere er behov for at halekupere
pattegrise i de enkelte besætninger. Årsagen er bl.a., at der først skal udvikles brugbare løsninger
dels til at forebygge, og dels til at afhjælpe udbrud af halebidning. Desuden skal disse løsninger
være implementeret i både de danske som udenlandske besætninger, hvor grisene holdes indtil
slagtning.
Dan Jørgensen
/ Cecilie Heerdegen Leth
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk