Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1512116_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 25. marts 2015
Sagsnr.: 29787
Dok.nr.: 789627
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 193 (FLF alm. del) stillet den
6. marts 2015 efter ønske fra Erling Bonnesen (V)
Spørgsmål nr. 193:
”Med henvisning til artiklen ”Kongsted Slagteren lukker ned” fra Dagbladet Ringsted den 5.
marts 2015 bedes ministeren kommentere artiklen og i forlængelse heraf redegøre for det
konkrete kontrolforløb fra virksomhedens åbning til lukningen, herunder de tilsyneladende
forskellige meldinger fra Fødevarekontrollen om samme problemstilling, samt hvorvidt
ministenen finder sådanne forskellige udmeldinger tilfredsstillende. Endelig bedes
ministeren oplyse, om det vil være muligt at etablere et møde med Fødevarekontrollen og
virksomheden med henblik på at få drøftet sagen og skabt klarhed for virksomheden over
Fødevarekontrollens krav med henblik på en eventuel genåbning af virksomheden.”
Svar:
I Regeringen arbejder vi for at forbedre virksomhedernes vilkår i Danmark. Vi satte blandt
andet fokus på området med vores vækstpakke fra maj 2014, ”Danmark helt ud af krisen-
virksomheder i vækst”. Og det er selvsagt beklageligt, hver gang en virksomhed lukker.
I forhold til den konkrete sag har jeg indhentet bidrag fra Fødevarestyrelsen, hvortil jeg
henholder mig:
”Fødevarekontrollen har ikke lukket virksomheden, og virksomheden er ikke afmeldt som
fødevarevirksomhed hos Fødevarestyrelsen.
Fødevarevirksomheden er i forbindelse med kontrolbesøg generelt blevet vejledt om, at
fødevarekontrollen som led i eskalerende myndighedsudøvelse eksempelvis anvender
bødeforlæg. Princippet om eskalerende myndighedsudøvelse beror på, at hvis en
virksomhed begår samme eller lignende overtrædelser inden for en 2-årig periode, bør
kontrollen som overvejende hovedregel anvende en skrappere sanktion.
Fødevarekontrollen har ikke kommenteret på, hvorvidt saltkar skal være inde i eller uden
for kølerum. Der er givet indskærpelse for manglende skadedyrssikring af saltkarret, idet
der i forbindelse med kontrolbesøg er fundet døde fluer i saltkarret.
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Der er 10. oktober 2014 givet indskærpelse for, at der i kølerum blev opbevaret
uemballeret kød over spiseklare blodpølser med risiko for krydssmitte. Ved dette
kontrolbesøg blev det også konstateret, at der i samme kølerum blev opbevaret
surtlugtende og grønne oksetunger.
Fødevarevirksomhedens kontrolhistorik fremgår af vedlagte bilag.”
Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at tage initiativ til et møde med virksomheden med
henblik på drøftelse af sagen.
Dan Jørgensen
/ Charlotte Sørensen
2