Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1504604_0001.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Miljø/JARN
Sagsnr.: 28721
Dok.nr.: 778595
Den 23. februar 2015
Talen til Samråd F (om økologisk biavl) i Folketingets
Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den
25. februar 2015, kl. 14.00 – 15.30.
(Det talte ord gælder)
Spørgsmål F
”Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer han vil tage
for at sikre, at danske økologiske biavlere ikke behandles
ringere end økologiske biavlere i andre EU-lande. Herunder
om ministeren vil ændre de danske krav til økologisk biavl
samt tage problemstillingen op i EU om den forskellige
udmøntning af EU-reglerne i de forskellige lande, jf. svar på
FLF alm. del - spørgsmål 94.
Endvidere bedes ministeren redegøre for, om han vil tage
initiativ til en oplysningskampagne, der informerer
forbrugerne om problemstillingen vedrørende økologisk
honning, der er mærket med det danske Ø-mærke. Herunder
at hovedparten af honningen ikke er dansk.”
Svar:
-
Tak for spørgsmålet.
Side
1
af
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Indledningsvist vil jeg gerne forsikre udvalget om, at jeg
har fokus på biavlen og dens udfordringer.
-
I løbet af foråret vil jeg lancere en ny biavlsstrategi, der
er blevet udarbejdet i en åben proces ved at indhente
input fra interessenterne.
*******
-
I forhold til den økologiske biavl er det tydeligt, at den er
gal med implementeringen af de fælles EU-regler.
Herunder det såkaldte ”afstandskrav”.
-
Reglen tilsiger, at ”en økologisk bigård skal placeres i et
område, hvor nektar- og pollenkilder i en radius på 3 km,
i det væsentlige består af økologiske afgrøder, vild
bevoksning eller bevoksning på arealer behandlet efter
miljøskånsomme metoder, som ikke påvirker biavlens
økologiske status”.
-
Bier kan flyve langt, og der er meget få steder i Danmark,
hvor den nærmeste sprøjtede mark ligger langt nok væk
til at leve op til de afstandskrav.
-
Derfor har det været svært at producere økologisk
honning i Danmark.
*******
-
Jeg mener, at vi skal gøre alt, hvad vi kan for at fremme
økologien i Danmark. Herunder også økologiske bier.
-
Derfor har jeg med glæde modtaget et forslag fra
Landbrug & Fødevarer og Danmarks Biavlerforening med
Side
2
af
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
opbakning fra Økologisk Landsforening med en alternativ
udmøntning af afstandskravet.
-
De foreslår en model, hvor man ser på antallet af nektar-
og pollenkilder i forhold til antallet af bifamilier.
-
Det forslag vil jeg gerne tage til mig, og jeg har derfor sat
mit embedsapparat i gang med at undersøge, hvordan vi
kan gennemføre det.
-
Det er vigtigt for mig at understrege, at det kommer til at
foregå på en måde, der sikrer ø-mærkets integritet, som
Økologisk Landsforening også har understreget
vigtigheden af.
-
Der spørges også til, hvad jeg vil gøre for at løse
problemstillingen på EU-niveau.
-
Grunden til, at der er forskel på, hvordan vi og vores
nabolande udmønter reglen om afstandskravet er, at den
er uklart defineret i den nuværende økologiforordning.
-
Yderligere harmonisering er generelt en mærkesag for
Danmark i forhandlingerne.
-
Og vi er særligt opmærksomme på, at vi får klarere og
mere entydige regler for økologisk biavl i den nye
forordning.
*******
-
Der spørges også, om jeg vil tage initiativ til en
oplysningskampagne til forbrugerne om, at meget
honning med Ø-mærket ikke er dansk.
Side
3
af
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Det røde Ø-mærke med teksten ”Statskontrolleret
økologisk” er et kontrolmærke, ikke et anprisningsmærke,
for en bestemt kvalitet af produktet.
-
Det viser, at det er de danske myndigheder, som har
stået for økologikontrollen hos den virksomhed, der sidst
har forarbejdet, pakket eller mærket et økologisk produkt.
-
Ø-mærket kan derfor påsættes såvel danske som
udenlandsk producerede økologiske fødevarer.
-
Det er en betingelse, at det kan dokumenteres over for de
danske myndigheder, at fødevarerne, hvad enten de er
produceret i EU eller importeret fra tredjelande,
overholder EU-økologireglerne.
-
Når de betingelser er overholdt, kan udenlandske
økologiske råvarer og fødevarer, der forarbejdes, pakkes
eller mærkes under de danske statslige myndigheders
økologikontrol, markedsføres i såvel Danmark som
udlandet med det danske Ø-mærke.
-
Vi kan altså ikke forbeholde Ø-mærket til dansk
producerede økologiske produkter.
-
Dette ville i givet fald udgøre en teknisk handelshindring i
strid med EU-reglerne.
-
Bestemmelserne om brugen af Ø-mærket har været
gældende siden 1992, og forbrugerne har derfor igennem
mange år mødt Ø-mærket på såvel danske som en lang
række udenlandske økologiske produkter – f.eks. æbler,
bananer, kaffe og chokolade.
Side
4
af
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Bestemmelserne om Ø-mærket er i øvrigt ens, uanset om
man ser på honning eller andre fødevarer. Derfor mener
jeg ikke, at der er brug for en oplysningskampagne om
brug af Ø-mærket på økologisk honning.
-
Tak for ordet.
Side
5
af
5