Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1503103_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, den 4. marts 2015
Sagsnr.: 29653
Dok.nr.: 783122
Fødevareministerens endelige besvarelse af spørgsmål nr. 160 (FLF alm. del)
stillet den 4. februar 2015 efter ønske fra ikke medlem af udvalget Torsten
Schack Petersen (V)
Spørgsmål nr. 160:
Foretager Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted analyser for urenheder af antibioti-
ka i nyrer, i kød og i blod fra svin ved hjælp af såkaldte kemiske multiprøver? I bekræf-
tende fald bedes oplyst, om analyserne anvendes til forskning, kødkontrol eller andre
formål. Endvidere bedes oplyst, hvilke erfaringer Fødevarestyrelsens laboratorium i
Ringsted har med sådanne analyser, herunder dokumentation for forekomsten og fre-
kvensen af falske positive analyseresultater og analysetiden (antal arbejdsdage). Det
bedes også oplyst, om Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted kan analysere prøver-
ne akkrediteret og i bekræftende fald, hvilke specifikke krav der skal være opfyldt for, at
et analyseresultat er akkrediteret, samt om Fødevarestyrelsen, Kødkontrollen og/eller
Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted kan udtage prøverne akkrediteret og i be-
kræftende fald, hvilke specifikke krav der skal være opfyldt for, at en prøveudtagning er
akkrediteret.
Svar:
Jeg har indhentet bidrag fra Fødevarestyrelsen, som jeg henholder mig til.
Jeg kan i øvrigt oplyse, at Fødevarestyrelsen også har modtaget spørgsmål om laborato-
riets metoder fra en advokat for en svineproducent, der er sigtet for at have ulovlig
antibiotika på sin besætning. Fødevarestyrelsen har afvist at svare advokaten med
henvisning til den verserende straffesag.
Fødevarestyrelsens svar:
”Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted foretager analyse af antibiotikarester ved
anvendelse af kemisk multimetode i henholdsvis nyre, muskel og blod fra svin. Analyse-
metoderne anvendes til kontrol. Laboratoriet har mere end 10 års erfaring med den
anvendte analyseteknik. Laboratoriet deltager flere gange årligt i sammenlignende
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
prøvninger, som udbydes i international sammenhæng. Ved en sammenlignende prøvning
analyseres samme prøvemateriale i forskellige laboratorier, typisk 30 - 70 laboratorier, og
de indberettede resultater sammenlignes statistisk. Laboratoriet har ikke haft tilfælde af
falske positive analyseresultater.
Analysetiden vil for negative prøver være ca. 1-3 arbejdsdage efter modtagelsen, mens
analysetiden er længere for positive prøver, ca. 1-4 arbejdsuger efter modtagelsen
afhængig af analyseopgaven for den enkelte prøve.
Analysemetoderne anvendt til nyre og muskel indgår i det planlagte kontrolprogram og er
akkrediteret af DANAK i henhold til ISO 17025. Analysen af blod er på nuværende tids-
punkt ikke akkrediteret, eftersom blod ikke er en matrice, som anvendes i den planlagte
kontrol. Analysen i blod bliver udført på samme betingelser, efter de samme retningslinjer
og med samme apparatur, som de akkrediterede analyser. Dette sikrer, at validiteten af
blod-analyserne er meget høj, svarende til en akkrediteret analyse. Det gælder for alle
tre metoder, at for påviste stoffer er identifikationskravet angivet i Kommissionens
beslutning 657/2002/EF opfyldt.
Prøvetagningen er ikke akkrediteret. I forbindelse med udtagning af prøver til kontrolpro-
grammet følger Fødevarestyrelsens kontrolenheder den vejledning, som fremsendes af
laboratoriet samt Fødevarestyrelsens prøvevejledning og principper for prøvetagning som
angivet i Kontrolvejledningen. Vejledningerne er udarbejdet, så kravene til prøvetagning
angivet i Kommissionens beslutning 98/179/EF er opfyldt. I vejledningerne er angivet, at
prøven plomberes ved prøvetagning og sendes til laboratoriet med unikt prøveID.”
Dan Jørgensen
/Lene Carpentier
2