Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1501694_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 27. februar 2015
Sagsnr.: 29341
Dok.nr.: 781860
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 158 (FLF alm. del) stillet den 2. februar
2015 efter ønske fra udvalget.
Spørgsmål nr. 158:
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra godsejer Peter Henrik Tesdorpf,
Gjorslev Gods, om konsekvenserne af Danmarks gødningsregler, jf.
FLF alm. del - bilag 107”.
Svar:
I henvendelsen fra godsejer Peter Henrik Tesdorpf er der primært fokus på udnyttelsesprocenter.
Afgrøder kan ikke optage kvælstof fra husdyrgødning lige så effektivt som kvælstof fra
handelsgødning. Derfor anvender man udnyttelsesprocenter i kvælstofreguleringen.
Udnyttelsesprocenten bestemmer, hvor meget af kvælstofindholdet i husdyrgødning, som skal
medregnes i landmandens kvælstofregnskab.
Som henvendelsen fra Peter Henrik Tesdorpf illustrerer, varierer den reelle udnyttelsesprocent fra
mark til mark afhængigt af bl.a. afgrødevalg og dyrkningssystem. En AU-undersøgelse af forsøg i
2008 har vist, at direkte nedfældning af kvæggylle ved dyrkning af vårbyg har en udnyttelse på
omkring 70 %, mens slangeudlægning i vinterhvede betyder en udnyttelse på omkring 40 %.
I den nuværende regulering anvendes en gennemsnitsbetragtning i forhold til den variation, der er
for gødningsvirkningen i forskellige dyrkningssystemer. Det faglige grundlag er indstillet af Aarhus
Universitet, mens de lovpligtige udnyttelsesprocenter er fastsat politisk for at skabe et incitament
til at reducere kvælstofudvaskning. Reduktionseffekten af udnyttelsesprocenterne er regnet med i
den nuværende kvælstofindsats, hvilket betyder, at en ændring vil kræve kompenserende
miljøforanstaltninger. Den seneste ændring af udnyttelsesprocenten blev foretaget i 2002.
Jeg kan i øvrigt oplyse, at en mere differentieret tilgang til udnyttelsesprocenter indgår i
regeringens overvejelser om en model for ny målrettet regulering, og at der i den forbindelse er
sendt en bestilling til Aarhus Universitet med henblik på at få det faglige grundlag på plads.
Dan Jørgensen
/ Jakob Riiskjær Nygård
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2