Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 18. februar 2015
Sagsnr.: 29194
Dok.nr.: 777957
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 131 (FLF alm. del) stillet den 17.
december 2014 efter ønske fra Erling Bonnesen (V)
Spørgsmål nr. 131:
”Hvis der lægges til grund, at hele Danmarks svineproduktionen omlægges fra
konventionel til økologisk produktion frem mod 2020, bedes ministeren oplyse
om
– Danmarks samlede svineproduktion vil stige eller falde,
– det vil øge mængden af slagtesvin til de danske slagterier,
– det vil skabe eller koste arbejdspladser på de danske slagterier,
– den danske eksport af svinekød samlet set vil stige eller falde,
– det samlet set vil skabe eller koste danske arbejdspladser og
– det vil påvirke de offentlige finanser.”
Svar:
Størrelsen af svineproduktionen, hvad enten den er økologisk eller konventionel, afhænger af en
lang række af rammevilkår, herunder fx foderpriser, adgang til og priser på harmoniareal,
efterspørgsel og pris på samt udbud af svinekød. Da der er ledigt harmoniareal i Danmark, vil
størrelsen af svineproduktionen derfor først og fremmest afhænge af en lang række globale pris-
og afsætningsforhold.
Fødevareministeriet vil ikke forsøge at forudsige det globale udbud eller verdensmarkedsprisen på
økologisk svinekød fem år ud i fremtiden, bl.a. set i lyset af vores erfaring af, at prisen kan
overraske, som det fx er tilfældet med økologisk mælk i Kina, der sælges til ca. 30 kr. literen.
Afsætningsprisen vil endvidere afhænge af markedsadgang på tredjelandsmarkeder.
Da det er regeringens tilgang, at udviklingen i dansk økologisk landbrug skal være markedsbaseret
og det jf. ovenstående er for usikkert at opstille en forventet global afsætningspris, er
beregningsforudsætningerne for hvorvidt produktionen vil stige eller falde således ubekendte. Det
er derfor ikke muligt at besvare delspørgsmål ét, såvel som de efterfølgende fem spørgsmål, idet
disse netop afhænger af hvorvidt produktionen ville stige eller falde.
Dan Jørgensen
/ Liv la Cour Belling
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk