Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 14. januar 2015
Sagsnr.: 28911
Dok.nr.: 764521
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 127 (FLF alm. del) stillet den 16.
december 2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)
Spørgsmål nr. 127:
”Mener ministeren, det vil være en værdifuld information til forbrugeren, hvornår
fødevarer er fremstillet og ikke kun, som i dag, hvornår fødevaren er pakket, og hvornår
producenten mener, at maden er for gammel?”
Svar:
Jeg mener, det ville være en nyttig information for forbrugerne at kunne få oplyst, hvornår en
fødevare er fremstillet.
Under forhandlingerne i 2008 af Fødevareinformationsforordningen foreslog Danmark, at man
skulle indføre et krav om produktionsdato på fødevarer. Dette forslag fik dog ikke tilstrækkelig
opbakning fra de øvrige medlemsstater. Derfor er det i dag frivilligt for producenterne, om de vil
mærke fødevaren med henholdsvis fremstillings- og pakkedato.
Reglerne på mærkningsområdet er EU-reguleret, og derfor kan Danmark ikke indføre, at fødevarer
skal mærkes med produktionsdato. Der er i dag kun krav til at mærke fødevarer med
holdbarhedsdato.
Dan Jørgensen
/ Louise Juul
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk