Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1436986_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 17. december 2014
Sagsnr.: 28720
Dok.nr.: 758472
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 116 (FLF alm. del) stillet den 1.
december 2014
Spørgsmål nr. 116:
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt som FLF alm. del – bilag 68 særlig med
henblik på akrylamids farlighed og hensigtsmæssigheden i at anvende ristet malt til farvning af
brød. Endvidere bedes ministeren forholde sig til Fødevarekontrollen/Fødevarestyrelsen håndtering
af problemstillingen.”
Svar:
Jeg har forelagt henvendelsen for Fødevarestyrelsen, som har oplyst mig følgende:
”Bagere har frihed til håndværksmæssig udfoldelse og valg af ingredienser til deres brød. Ristet
malt er ikke et tilsætningsstof, men en ingrediens, som en bager kan anvende i ubegrænsede
mængder, så længe det ikke udgør en fødevaresikkerhedsmæssig risiko. Der er mange faktorer
som fx kornsort, sukkerarter, hævemiddel og temperaturpåvirkning, som påvirker niveauet af
akrylamid i såvel den ristede malt som i det bagte brød.
Akrylamid er et kræftfremkaldende stof, og EU har fastsat vejledende grænseværdier for
akrylamid. Grænseværdierne for akrylamid er for det færdigbagte brød og ikke for
akrylamidindholdet i den enkelte ingrediens, som fx ristet malt.
Fødevarestyrelsen overvåger årligt indholdet af akrylamid i fødevarer på det danske marked.
Indholdet i brød ses generelt at være væsentligt under de vejledende grænseværdier for akrylamid
og udgør derfor ikke en fødevaresikkerhedsmæssig risiko for forbrugeren.”
Til besvarelse af den anden del af spørgsmålet henviser jeg til min besvarelse af spørgsmål nr. 64
(FLF alm. del) den 27. november 2014.
Dan Jørgensen
/ Louise Juul
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk