Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 22. december 2014
Sagsnr.: 28672
Dok.nr.: 758716
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 107 (FLF alm del) stillet den 27.
november 2014 efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Spørgsmål nr. 107:
“Kan ministeren bekræfte, at ved et længerevarende udbrud af svinepest, skal Fødevarestyrelsen i
følge egne planer bruge op til 300 mand kontinuerligt i de første 2 uger af et udbrud og herefter
100 mand i op til 18 uger, og kan ministeren redegøre for, hvordan den indsats skal udføres og
hvem der skal udføre den?”
Svar:
Jeg har indhentet et bidrag fra Fødevarestyrelsen, som jeg henholder mig til:
“Fødevarestyrelsen har primo 2014 færdiggjort et projekt (”Opskaleringsprojektet”), hvor det
forventede ressourcebehov under et middelstort mund-og klovesygeudbrud er beregnet. Projektet
er gennemført med inddragelse af Beredskabsstyrelsen og Landbrug & Fødevarer.
I projektet er mund-og klovesyge valgt som eksempel på et udbrud af en alvorlig smitsom
husdyrsygdom i Danmark, hvorfor erfaringerne fra dette projekt kan anvendes til andre udbrud af
smitsomme husdyrsygdomme som f.eks. svinepest eller fugleinfluenza.
Mandskabsbehovet fremgår af nedenstående figur.
Projektet estimerer, at der fra dag 3 til dag 14 skal anvendes mellem 800 mand på dag 3 og 500
mand på dag 14, og fra uge 3 til uge 18 falder behovet jævnt fra 400 mand i uge 3 til 50 mand i
uge 18.
Det skal bemærkes, at beregningerne i modellen bygger på en lang række forudsætninger, som er
fastsat efter bedste evne i samarbejde med erhvervet og Beredskabsstyrelsen. Sådanne
forudsætninger, bl.a. om reaktionstider og bekæmpelseseffektivitet, vil imidlertid altid i en given
udbrudssituation være dynamiske og kan afvige fra det i modellen anførte.
Det eksisterende veterinære beredskab er bygget op om en ”smal” model. Det vil sige, at det
veterinære beredskab i udbrudsfri perioder udgøres af Fødevarestyrelsens tre veterinære enheder,
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk