Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1436984_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 17. december 2014
Sagsnr.: 28622
Dok.nr.: 758283
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 104 (FLF alm. del) stillet den 26.
november 2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)
Spørgsmål nr. 104:
”Mener ministeren, at den høje sodødelighed, hvor mange søer aflives eller findes selvdøde i
stalden, er knyttet til det pres søerne er udsat for i den intensive svineproduktion, og mener
ministeren, at fastholdelsen af denne produktionsmetode kan være forklaringen på, at erhvervet
stadig ikke har nået det mål, der helt tilbage i 2008 blev sat for 2013 (11 pct. af årssøerne
svarende til, at godt hver femte so ender sig liv som selvdød eller aflivet i stedet for til slagtning)?”
Svar:
Jeg er enig i, at sodødeligheden er for høj i Danmark. Det er både et dyrevelfærdsmæssigt og et
etisk problem. Jeg har derfor iværksat Handlingsplanen for bedre dyrevelfærd for svin, hvor én af
målsætningerne er at reducere dødeligheden.
De konkrete årsager til sodødelighed kan skyldes mange forskellige faktorer. Fødevarestyrelsen har
oplyst mig, at sodødelighed er en kompleks afspejling - både af det miljø dyrene befinder sig i, af
management samt dyrenes genetiske baggrund.
Jeg har derfor som led i Handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin bedt Aarhus Universitet
kortlægge årsagerne til sodødelighed i Danmark. Kortlægningen skal give et mere præcist billede
af, hvor der kan sættes ind for at reducere sodødeligheden. Projektet forventes igangsat primo
2015. Jeg vil underrette Udvalget så snart rapporten foreligger.
Dan Jørgensen
/ Cecilie Heerdegen Leth
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk