Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
1428315_0001.png
ERHVERVS- OG
VÆKSTMINISTEREN
1. december 2014
Besvarelse af spørgsmål 46 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og
Eksportudvalget den 30. oktober 2014 efter ønske fra Eva Kjer Han-
sen (V).
Spørgsmål:
Ministeren bedes redegøre for hver enkelt anbefaling, som regeringen har
gennemført ud af de anbefalinger modtaget fra Vækstteamet for Fødeva-
rer. Derudover bedes ministeren redegøre for hver enkelt anbefaling fra
dette vækstteam, som regeringen ikke har gennemført, med ministerens
begrundelse for, hvorfor den ikke er gennemført. Der henvises til publika-
tionen fra april 2013 ”Vækstteamet for Fødevarer – Anbefalinger”.
Svar:
Vækstteamet for Fødevarer blev nedsat i august 2012. Vækstteamet afle-
verede sine anbefalinger til regeringen i april 2013.
Vækstteamet afleverede 13 anbefalinger fordelt på følgende 5 hovedom-
råder:
1. En bæredygtig og ressourceeffektiv fødevareproduktion i vækst
2. Løsningsorienteret regulering og kontrol
3. Vækstorienteret fødevareforskning og udvikling
4. Talent og dynamik i fødevaresektoren
5. Fokuseret og strategisk eksportindsats
Herefter udarbejdede regeringen sin Vækstplan for Fødevarer med afsæt i
vækstteamets anbefalinger på området. Vækstplanen blev offentliggjort i
december 2013.
Efterfølgende har regeringen d. 2. april 2014 sammen med Venstre,
Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indgå-
et en politisk aftale om Vækstplan for Fødevarer, der bygger videre på
Vækstplanen.
ERHVERVS- OG
VÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
33 92 33 50
Fax.
33 12 37 78
CVR-nr. 10092485
EAN nr. 5798000026001
[email protected]
www.evm.dk
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Der er i nedenstående skema en oversigt over gennemførte anbefalinger
fra Vækstteamet for Fødevarer med udgangspunkt i de 13 anbefalingers
hovedelementer.
Det bemærkes, at enkelte hovedelementer i anbefalingerne ikke er gen-
nemført i fuld overensstemmelse med vækstteamets forslag.
Fvsa. en revurdering af myndighedsstrukturen i miljøsager har regeringen
i 2012-2013 gennemført en evaluering af kommunalreformen, som så på
opgavefordelingen på bl.a. miljøområdet. Evalueringen viste, at der havde
været udfordringer for kommunerne med at løfte opgaverne lige efter
kommunalreformen, men at de fleste af udfordringerne bedst kan håndte-
res inden for den nuværende opgavefordeling. Med ”Aftale om rammer
for justering af kommunalreformen” blev det på miljøområdet besluttet at
godkendelse af deponeringsanlæg flyttes fra kommuner til regioner og at
kompetencen til at udstede godkendelser til råstofudvinding flyttes fra
kommunerne til regionerne.
Fsva. ønsket om Danmarks deltagelse i European Innovation Partnership
on Agricultural Sustainability and Productivity (EIP) kan det bemærkes,
at dansk landbrug allerede indgår aktivt i en række grupper og netværks-
samarbejder under EIP centraliseret omkring bl.a. Videncentret for Land-
brug og Økologisk Landsforening.
Fsva. ønsket om færre og bedre profilerede fødevareuddannelser, kan det
bemærkes, at regeringen har nedsat et Udvalg for Kvalitet og Relevans i
de Videregående Uddannelser, der kommer med sin afsluttende rapport i
november 2014. Som led regeringens vækstaftale fra juli 2014 skal alle
videregående uddannelser derudover øge gennemsigtigheden i uddannel-
sesudbud. Institutionerne får bl.a. nemmere adgang til at sammenlægge
uddannelser. Der er endvidere indgået en bred aftale om en erhvervsud-
dannelsesreform, der skal sikre bedre og mere attraktive erhvervsuddan-
nelser. Reformen skal skabe endnu dygtigere faglærte og give bedre vide-
reuddannelsesmuligheder. Også inden for fødevareområdet arbejdes på
udvikling af uddannelser med stærkere arbejdsmarkedsprofiler.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1428315_0003.png
GENNEMFØRTE ANBEFALINGER FRA VÆKSTEAM FOR FØDEVARER
Vækstteamets anbefaling
Initiativer i vækstplaner mv.
Bemærkninger
1. En bæredygtig og ressourceeffektiv fødevareproduktion i vækst
Anbefaling #1
En fælles og dokumenterbar
fortælling om bæredygtighed
og ressourceeffektivitet skal
styrke sammenhængskraften i
fødevaresektoren og under-
støtte virksomhedernes mar-
kedsføring internationalt.
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Initiativ 1
”En fælles fødevarefortælling om ressourceeffektivitet og bæredygtighed”
Initiativ 7
”Fremme danske interesser og sikre et højt ambitionsniveau i internationale
foras bæredygtighedsinitiativer”
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i den politiske aftale om vækstplan
for fødevarer:
Initiativ 4.1
”En fælles fødevarefortælling om ressourceeffektivitet og bæredygtighed”
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Initiativ 2
”Større tilgængelighed og bedre anvendelse af bæredygtig biomasse”,
Initiativ 4
”Sikre en bæredygtig og effektiv anvendelse af havets ressourcer”,
Initiativ 5
”Skabe bæredygtig udvikling og vækst i akvakultursektoren”
Initiativ 12 ”foderoptimering
giver mulighed for flere producerede slagtesvin”
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i den politiske aftale om vækstplan
for fødevarer:
Initiativ 1.1
Fremtidig målrettet og differentieret miljøregulering af landbruget
Initiativ 1.2
Opdatering af omregningsfaktor for dyreenheder i husdyrhold,
Initiativ 1.3
Omkostningseffektiv vandløbsindsats
3
Anbefaling #2
En bæredygtig udvidelse af
råvaregrundlaget og nye an-
vendelser af bæredygtig bio-
masse skal styrke eksport og
indtjening.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1428315_0004.png
Initiativ 1.4
Forenkling af randzoner og efterafgrøder
Initiativ 1.5
Kvælstofindsats i vandplanerne,
Initiativ 1.6
Mere effektiv sagsbehandling af husdyrgodkendelser
Initiativ 1.7
Forenkling af krydsoverensstemmelseskontrollen
Anbefalingen gennemføres endvidere med Vækstplanen for Vand, Bio og Miljø, som
har lagt en strategisk ramme for den fremtidige indsats med bioøkonomien.
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Anbefaling #3
Øget
ressourceeffektivitet
skal gøre det muligt at pro- Initiativ 3
”Udvikling af nye forretningsmodeller, som begrænser madspild, og udnytter
ducere mere med mindre.
overskydende ressourcer”,
Initiativ 4 ”Sikre
en bæredygtig og effektiv anvendelse af havets ressourcer”
Initiativ 5
”Skabe bæredygtig udvikling og vækst i akvakultursektoren”,
Initiativ 6
”Mindre vandforbrug og bedre udnyttelse af alternative vandkilder i fødeva-
reerhvervet”,
Initiativ 7
”Fremme danske interesser og sikre et højt ambitionsniveau i internationale
foras bæredygtighedsinitiativer”
Initiativ 8
”Fremme danske interesser i de europæiske miljøkrav til fødevarevirksom-
heder”
2. Løsningsorienteret regulering og kontrol
Anbefaling #4
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
En miljøregulering, som ikke
hæmmer investeringer og den Initiativ 9
”Styrke udbredelsen af rummelige miljøgodkendelser for fødevarevirksom-
grønne omstilling
heder m.m. reguleret af fastsatte emissionsgrænser og ikke produktionslofter”,
initiativ 10
”Fremme anvendelse af generelle standarder frem for individuelle krav”,
initiativ 11
”Enklere og hurtigere miljøgodkendelser for fødevarevirksomheder m.m.
gennem en mere sammentænkt miljøregulering og effektiv, digital sagsbehandling
initiativ 12 ”Foderoptimering
giver mulighed for flere producerede slagtesvin”
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i den politiske aftale om vækstplan
for fødevarer:
4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1428315_0005.png
Initiativ 1.2
Opdatering af omregningsfaktor for dyreenheder i husdyrhold,
initiativ 3.1
”Enklere og hurtigere miljøgodkendelser for fødevare- og andre industri-
virksomheder”,
initiativ 3.2 ”Vækst-
og nabotjek”
Anbefalingen gennemføres endvidere med Vækstpakke 2014 initiativ 4
”Forkortelse af
centrale offentlige sagsbehandlingstider i staten med gennemsnitligt en tredjedel”
og
initiativ 5 ”Forkortelse
af centrale offentlige sagsbehandlingstider i kommunerne med
en tredjedel”
Arbejdsformen med såkaldt ”projektrum” anvendes, og dertil foregår der dialog mellem
myndigheder og erhverv bl.a. i Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationspro-
gram (MUDP), der nu bliver formaliseret med en lov og en bestyrelse.
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Det bemærkes, at rammer-
ne for den fremtidige føde-
Initiativ 13 ”Væksttjek
af væsentlig dansk fødevareregulering og -kontrol”,
varekontrol fastlægges som
Initiativ 14
”Bedre vækstvilkår for erhvervet ved en styrket dialog om lovgivningen på
led i det kommende Føde-
fødevareområdet”,
vareforlig 3.
Anbefaling #5
Initiativ 15
”Mere effektiv og dialogbaseret fødevarekontrol for at fremme innovation
Fødevareregulering og -
og iværksætteri”
kontrol skal udvikles i dialog
med erhvervslivet og ved at Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i den politiske aftale om vækstplan
inddrage udenlandske erfa- for fødevarer:
ringer for at understøtte ud-
vikling og vækst.
Initiativ 3.2
”Vækst- og nabotjek”
Initiativ 3.3
”Styrket vejledning af nye virksomheder om fødevarereguleringen – Start-
pakke”
Anbefalingen gennemføres endvidere med Vækstpakke 2014 initiativ 14.
Ophævelse af
danske særregler på fødevareområdet
og initiativ 16.
Effektivisering af kødkontrollen.
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1428315_0006.png
3. Vækstorienteret fødevareforskning og udvikling
Anbefaling #6
Fødevareforskning
og
-
udvikling skal i højere grad
være erhvervsorienteret og
løfte fødevaresektoren højere
opad i værdikæden.
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Initiativ 26
”Fortsat stærkt fokus på fødevareforskning, herunder produktions- og pro-
cesteknologi”,
Initiativ 27
”Styrket forskning og innovation i virksomhederne gennem revision af råds-
strukturen”
Initiativ 28 ”Styrke
innovationsindsatsen gennem samfundspartnerskaber om forskning
og innovation på fødevareområdet,
Initiativ 29
”Mål for øget erhvervssamarbejde i universiteternes udviklingskontrakter”,
Initiativ 30 ”Mere
innovation og større erhvervsinddragelse i den forskningsbaserede
myndighedsbetjening”
I fordelingen af forskningsreserven 2015 er der afsat 130 mio. kr. til Forskning i biores-
sourcer, fødevarer og andre biologiske produkter samt veterinære forhold. Af denne
ramme øremærkes 25 mio. kr. til økologisk fødevareproduktion.
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Initiativ 24 ”Styrket
dansk deltagelse i europæisk forsknings- og innovationssamarbej-
de”,
Initiativ 25 ”Målrettet
indsats for en stærk dansk deltagelse i det kommende europæiske
viden- og innovationsfællesskab Food-KIC”
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativ i vækstplanen for fødevarer:
Anbefaling #7
Internationalt forsknings- og
udviklingssamarbejde
skal
fremme viden, samarbejde og
adgang til nye markeder.
Dansk deltagelse i Food-
KIC’en er afgørende.
Anbefaling #8
Den
forskningsbaserede
myndighedsbetjening
skal
være vækstorienteret.
Initiativ 29
”Mål for øget erhvervssamarbejde i universiteternes udviklingskontrakter”
Initiativ 30 ”Mere
innovation og større erhvervsinddragelse i den forskningsbaserede
myndighedsbetjening”
4. Talent og dynamik i fødevaresektoren
6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1428315_0007.png
Anbefaling #9
Fødevaresektorens rekrutte-
ringsgrundlag skal styrkes
gennem tiltrækning og ud-
dannelse af fremtidens med-
arbejdere.
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Initiativ 16 ӯge
rekrutteringsgrundlaget og tiltrække talenter gennem mere attraktive
fødevareuddannelser”,
Initiativ 17
”Bedre sammenhæng mellem uddannelser og erhvervslivets kompetencebe-
hov”
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativ i den politiske aftale om vækstplan
for fødevarer:
Initiativ 4.2
”Attraktive fødevareuddannelser – Partnerskab”
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Anbefaling #10
Dynamik, innovation og
iværksætteri i fødevareklyn- Initiativ 18
”Styrket iværksætteri gennem støtte til udvikling og afsætning af økologiske
gen skal styrkes.
produkter”,
Initiativ 19
”Støtte op om regional indsats for udvikling af kraftcenter for fødevareer-
hvervet”
Initiativ 27
”Styrket forskning og innovation i virksomhederne gennem revision af råds-
strukturen”
Anbefalingen gennemføres endvidere gennem den netop vedvækstpartnerskabsaftale
mellem regeringen og Region Midtjylland, hvor der er enighed om at samarbejde om at
udvikle den danske fødevareklynge.
Der har været afholdt drøftelser med ledelserne af FOOD og Madkulturen. Drøftelserne
har ført til en skarpere arbejdsdeling mellem de to organisationer. Ligesom fælles sy-
nergieffekter udnyttes bedre, fx i form af sekretariatssamarbejde i forhold til gennem-
førslen af initiativ 1 om en fælles fødevarefortælling om ressourceeffektivitet og bære-
dygtighed.
7
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1428315_0008.png
Anbefaling #11
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Det danske hjemmemarked
skal fremme kvalitet og bæ- Initiativ 20
”Flere og bedre fødevarer på markedet”,
redygtighed.
Initiativ 21
”Bedre markedsadgang for bæredygtige og lokalt producerede fødevarer”
Anbefalingen gennemføres endvidere ved et samarbejde mellem Undervisningsministe-
riet og Fødevareministeriet om at styrke danske børns maddannelse, bl.a. gennem en
fælles konference om mad i den nye helhedsskole (okt. 2014) og et fælles projekt om
øget brug af skolehaver.
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Initiativ 31
”Afvikling af landbrugslovens barrierer for at tiltrække ny kapital til er-
hvervet”,
Initiativ 32
”Nye finansieringsløsninger i Landbrugets FinansieringsBank”,
Initiativ 33 ”Medarbejderinvesteringsselskaber
(M/S) som forsøgsordning,
Initiativ 34
”Tilskud til investeringer i miljøvenlige staldanlæg”
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i den politiske aftale den politiske
aftale om vækstplan for fødevarer:
Initiativ 2.1
”Modernisering af landbrugsloven”,
Initiativ 2.2
”Nye finansieringsløsninger i Landbrugets FinansieringsBank",
Initiativ 2.3 ”Treårig
forsøgsordning med Medarbejderinvesteringsselskaber (M/S)”,
Initiativ 2.4
”Finansieringsmuligheder for fiskeriet”
Anbefalingen gennemføres endvidere med tiltag fra Aftale om en vækstpakke fra juni
2014, der bidrager til en generel styrkelse af adgang til finansiering for små og mellem-
store virksomheder. Endvidere har regeringen muliggjort styrket anvendelse af er-
hvervsobligationer
5 Fokuseret og strategisk eksportindsats
Anbefaling #12
Finansieringsudfordringen
skal håndteres.
8
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1428315_0009.png
Anbefaling #13
En samlet eksportstrategi
skal styrke adgang til de vig-
tigste udenlandske vækst-
markeder.
Anbefalingen gennemføres med følgende initiativer i vækstplanen for fødevarer:
Initiativ 22
”Fremme eksporten gennem bedre handelspolitiske rammevilkår”,
Initiativ 23
”Strategisk udnyttelse af fødevareerhvervets internationale markedspoten-
tiale gennem udvikling af en eksportstrategi”
9