Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 (1. samling)
BUU Alm.del
Offentligt
1492922_0001.png
Børne- og Undervisningsudvalget
Christiansborg
Afdeling for Folkeskole og
Internationale opgaver
Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
Tlf. 3392 5000
Fax 3392 5302
E-mail [email protected]
www.uvm.dk
CVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 140 (Alm. del):
I brev af 13. januar 2015 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:
Spørgsmål 140:
”Vil ministeren med henvisning til henvendelse fra Rådet for Bedre Hy-
giejne, jf. BUU alm. del – bilag 42, oplyse, hvorfor hygiejne, som er en
del af fælles mål i faget Sundhed for indskolingen, ikke indgår i faget
Sundhed for alle klassetrin i grundskolen?”
Svar:
Hygiejne indgår i samme udtrækning i de nye forenklede Fælles Mål for
sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab som i Fælles Mål
fra 2009.
I de nye, forenklede Fælles Mål, skal eleven på 1.-3. klassetrin for sund-
heds- og seksualundervisning og familiekundskab fx kunne forklare,
hvordan omgivelser påvirker sundhed og have viden om bolig og nær-
miljøs indvirkning på sundhed.
På 4.-6. klassetrin skal eleven fx vurdere, hvad der fremmer sundhed og
trivsel på skolen og have viden om, hvad der fremmer sundhed og triv-
sel. Af læseplanen fremgår bl.a., at eleverne
”skal kunne vurdere, hvad der
fremmer sundhed og trivsel på skolen. De skal kunne udvælge og undersøge sundheds-
fremmende initiativer med udgangspunkt i egne erfaringer og undren”.
Her er det
oplagt, at eleverne tager fat på eventuelle udfordringer med hygiejne.
På 7.-9. klassetrin skal eleverne bl.a. arbejde med mål om sundheds-
fremme og livsstil og levevilkår. Eleven skal kunne diskutere, hvordan
sundhed og trivsel kan fremmes gennem sundhedspolitikker, og eleven
skal kunne vurdere sundhedsfaktorer i relation til eget liv.
Foruden i undervisningen i sundheds- og seksualundervisning og fami-
liekundskab skal eleverne også lære om hygiejne i madskundskab. Her
04-02-2015
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
skal eleverne bl.a. kunne anvende almindelige hygiejneprincipper i mad-
lavning og have viden om hygiejne-, opbevarings- og konserveringsprin-
cipper.
Hygiejne er således i høj grad allerede en del af undervisningen i sund-
heds- og seksualundervisning og familiekundskab på alle folkeskolens
klassetrin samt i madkundskab.
Med venlig hilsen
Christine Antorini