Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 (1. samling)
ULØ Alm.del Bilag 90
Offentligt
Fra:
Laurids Siig Christensen
Sendt:
22. februar 2015 17:44
Til:
Hans Chr. Schmidt
Emne:
En invitation fra Småøernes Fødevarenetværk
Kære Hans Christian Schmidt
Vi har mødtes et par gange, første gang på Folkemødet på Bornholm i 2013, hvor vi
diskuterede gratis fragt til småøerne, og anden gang, da du og ULØ var på Sejerø og besøgte
vores virksomhed, Sejerø-gæs A/S.
Nu skriver jeg for at invitere dig og ULØs øvrige medlemmer til et seminar, arrangeret af
Småøernes Fødevarenetværk (SFN) med støtte fra Syddansk Fødevareklynge og Væksthus
Syd. Seminaret har vi givet titlen "Oprør fra Samvirket", idet det handler om samvirkets
muligheder og vilkår i dagens Danmark.
Jeg vil gerne invitere dig til at indlede mødet og være ordstyrer under mødet.
Seminaret finder sted tirsdag d. 24. marts 2015, kl. 12-17 på Ditlevsdal Bisonfarm,
Tokkerodvej 24, 5462 Morud. Efterfølgende er der generalforsamling i fødevarenetværkenes
paraplyorganisation, Smagen af Danmark.
Baggrunden for mødet er et par paradokser - her nævnt blandt flere:
Danmark er et af de mindste lande i verden og har en meget finmasket infrastruktur. At tale
om en udkantsproblematik virker
absurd set med globale øjne, men Danmark fører ikke desto mindre an i affolkning af de
landdistrikter, som i stedet burde være
oaser for bosætning.
Danmarks investering i forskning og udvikling set i forhold til bruttonationalprodukt har de
seneste 20 år overhalet mange af de
lande, vi normalt sammenligner os med. Men timeproduktiviteten falder støt i forhold til de
samme lande!
Der er således behov for at stille skarpt på, hvad vi i Danmark kan gøre meget bedre i
forvaltningen af vore ressourcer og udviklingspotentialer, siden vi har en så nedslående effekt
af investeringerne. Der er i sær bebehov for at stille skarpt på udvikling i
fødevareproduktion samt kulinarisk oplevelsesturisme, fordi fødevareproduktion er
den største søjle under det danske velfærdssamfund, fordi der er et stort behov for udvikling,
hvis vi skal brødføde 9 mia mennesker om 35 år på en mere bæredygtig måde, og fordi netop
fødevareproduktion og kulinarisk oplevelsesturisme kan gøre en forskel i landdistrikter.
Med seminaret er det formålet på vegne af
ildsjæle at stille skarpt på de muligheder vi har, på
vore udfordringer i landet med verdens mest strukturudviklede fødevareproduktion, og på de
løsninger som vi iblandt os, i lokalsamfundene og i fødevarenetværkene vælger at arbejde med for