Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 1348
Offentligt
1522859_0001.png
Sundheds-
og
Forebyggelsesudvalget
18.
marts
2015
Folketinget,
Christiansborg
1240 København
K.
Forslag
til
politisk
fokus
ældre
og syges
rettigheder
til
mad
og
drikke
- så
underernæring
og
heraf nedsat
livskvalitet
undgås
I
forlængelse
af
debatten
om
ældremaden og
folketingets
beslutning
om
statspuljemidler
til
udvikling
af
bedre rammer
om det
gode
måltid
for
ældre
viljeg
hermed
tillade
mig
at
gøre Sundheds-
og
Forebyggel-
sesudvalget
opmærksom
på,
at
arbejdet
med
-
og kvaliteten
af
-
måltider
i
det
offentlige
ikke
er underlagt
nogen
form
for
klare retningslinjer, men udelukkende hensigtserklæringer.
Det
vil
sige,
at det at
sikre
ældre
og
syge
tilstrækkeligt at
spise
i
offentligt
regi
er en "kan"-opgave og ikke en "skal"-opgave, da
det i
lovgiv-
ningen
ikke
er
tydeliggjort, at
ernæringspleje er
en
integreret
del
af
behandling
og pleje.
En
tydeliggørelse
i
lovgivningen vil
i høj grad ændre fokus
til
en
"skal"-opgave,
ernæringsplejen fagligt
og
tidsmæssigt
priori-
teres
højde
med
eksempelvis
genoptræning.
Min
baggrund
for
at fremføre
ovennævnte er, at
jeg
i gennem
18
år
dels som
forsker
og
udviklingskonsu-
lent
har arbejdet med
kvalitetsudvikling
af
ældre
og
syges
ernæringspleje.
Desværre
erfarer jeg
gang
gang,
at
personale
og
ledelse ikke
opfatter
ernæringspleje
som
en
opgave, som
der
skal være
tid
og
faglig-
hed
til
at
tage
hånd
om.
På spørgsmålet
om, hvorfor
ernæringsopgaven
ikke
opfattes
som
en
"skal"-
opgave,
er
svaret
fra
personale
oftest, at
det
i lovgivningen
ikke
er præciseret, at det er
en opgave,
der
skal
tages
hånd
om
samme
måde
som f.eks.
genoptræning.
I
kommunalt
regi indgår
måltlder
som en del af
den praktiske hjælp, hvor ernæringsplejen er fraværende og
ikke
tænkes
som
en del af
det
sundhedsfagli-
ge, rehabiliterende
og
forebyggende arbejde
i
forbindelse med
at
hjælpe borgere med nedsat
appetit,
un-
dervægt, kronisk
sygdom
mv.
Og
dette
trods af at tilstrækkelig
mad
og drikke er en forudsætning
for
at
ældre og
syge
kan overvinde sygdom, genvinde
kræfter,
maksimalt
udbytte at
genoptræning osv. Med
andre
ord
kan
det
siges,
at
ældre borgere,
der
har
mistet appetitten,
tygger
dårligt og
har
tabt
adskillige
kilo,
i
dag ikke
er sikret
hjælp
til
at
vende denne
nedadgående
spiral.
De
tørre
tal
fra
undersøgelser
om-
rådet
understreger, at der
er
mange
borgere, der
kan have gavn
af en
sådan
hjælp;
aeldre
6CI
%
af plejekrævende
er
undervægtige,
og
2O
%
er
direkte
underernærede. Blandt
ældre,
der
indlægges
medicinske
afdelinger,
er 40-50
%
underernærede
med
fortsat
risiko
for
underernæring under
indlæggelsen.
Der
er
i de sidste mange år
taget forskellige
initiativer
til
udarbejdelse af anbefalinger, hensigtserklæringer,
handlingsplaner,
værktøjer
o.l.
Disse
initiativer
stØtter
op
om,
at
ernæringsplejen
er
en
"kan"-opgave
og
ikke en "skal"-opgave.
Ligeledes
er der gennem forskning
udviklet
løsninger,
der
kan
tage hånd
om
udfor-
SUU, Alm.del - 2014-15 (1. samling) - Bilag 1348: Henvendelse af 18/3-15 fra Karin Østergaard Lassen vedr. ældre og syges rettigheder til mad og drikke
1522859_0002.png
dringen med underernærede borgere. Men
det
er
frivilligt
for
ledere og medarbejdere
at
anvende
denne
viden
i
den
offentlige
ernæringspleje.
Hvis
man
fra
politisk
side ønsker
at
hØjne
den faglige
kvalitet,
æl-
dre
og
syge
i mindre grad underernæres,
kan disse løsninger sammen
med indføring af ernæringsområdet
lovningen
være
det
løft, der
kan udvikle og styrke den offentlige forplejning på
sygehuse,
plejehjem,
hjemmeplejen
o.l.
Jeg
tillader
mig at fremsende nedenstående
i
i
fire
lovforslag,
der
i en
helhed
præciserer,
at
ernæringsplejen
er en del af den
sundhedsfaglige
behandling og pleje, samt del af
den
forebyggende
indsats
mod
underer-
næring:
A.
Sundhedslovens
§ 5 foreslås revideret
til
også
at omfatte
ernæringsplejen på følgende måde:
"8e-
handling
omfatter
efter
denne
lov
undersøgelse,
diognosticering,
sygdomsbehondling, fØdselshjælp,
genoptræning, ernæringspleje, sundhedsfaglig pleje samt forebyggelse
og
sundhedsfremme
i
for-
hold
til
den enkelte
potient."
B.
Samtidigt med denne
præcisering
foreslås
indført
en
ny
ydelse
i
Sundhedsloven
vedrørende
ernæ-
ringspleje
efter
sygehusi ndlæggelse
:
a.
§x:
»>Ministeren
for
Sundhed
og
Forebyggelse
fastsætter
nærmere
regler
offi,
at
Regionsrådet
tilbyder
en ernæringsplan
til
patienter, som
ud
fro
en diætetisk vurdering
har
behov
herfor efter
sygehusindlæggelse.«
b.
C.
§xx: »tKommunalbestyrelsen
tilbyder
ernæringspleje
til potienter,
der
efter
udskrivning
sygehuset
ud
fra
en
diætetisk vurdering har
behov
for
ernæringspleje
fra
jf.
§
x.«
I
Serviceloven foreslås en
ny
ydelse
i
kommunalt
regi
-
nemlig ernæringspleje, der
ikke ydes
i
for-
bindelse med sygehusindlæggelse:
§
xxx:
t»Kommunolbestyrelsen
skoltilbyde
ernæringspleje
til
ofhjælpning
af
dårlig ernæringstilstand
og vægttab til
personer, som pgo.
ernæringsmæssige
risikofoktorer har
behov
herfor.
Nævnte
risi-
kofoktorer
kan
eksempelvis
være
kronisk
sygdom, tygge-
og
synkeproblemer, dårlig tandstatus,
de-
pression, demens
og
social
isolotion.«
Jeg
håber,
at
Sundheds-
og
Forebyggelsesudvalget
vil drøfte
denne henvendelse og arbejde
videre
med at
skabe
det
nødvendige
politiske fokus
på - og
støtte
til
-
at
ældre og
syge
får
dækket
deres
behov
for
mad og
drikke,
underernæring
afhjælpes. Ved behov bidrager
jeg naturligvis
gerne
yderligere.
Med venlig
hilsen
Karin Østergaard
Lassen
Chefkonsulent,
cand. scient. med speciale
i
human
ernæring, ph.d.
i
medicin
ka
rin.oe.
[email protected]