Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 1212
Offentligt
1511424_0001.png
Forskningscenter for
Forebyggelse og
Sundhed
Center for Sundhed
Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Dan Jørgensen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Glostrup Hospital
Ndr. Ringvej 57
2600 Glostrup
Afsnit
84/85
Direkte
38633255
Mail
[email protected]
Web
www.fcfs.dk
EAN-nr: 5798 00149 0221
Bank: 3100 3100135043
CVR/SE-nr: 29767912
Dato: 13. marts 2015
Kære Dan Jørgensen
Denne henvendelse omhandler et ønske om hjælp til at holde fast i den meget roste
overvågning af det danske jodberigelsesprogram, som blev initieret i 1997.
Indtil sommeren 2000 hørte Danmark til et af de områder i verden, som havde jod-
mangel først og fremmest som følge af for lidt jod i grundvandet. Fødevaredirektoratet
(nu Fødevarestyrelsen) besluttede derfor at følge WHO’s anbefalinger og indføre et
jodberigelsesprogram i form af obligatorisk jodberigelse af husholdningssalt og af salt
tilsat brød i sommeren 2000.
Jodmangel medfører sygdomme som forstørret skjoldbruskkirtel (der ofte kræver ope-
ration) og forhøjet stofskifte (som skal behandles med medicin). Jodmangel under
graviditet øger desuden risikoen for hjerneskade hos barnet.
Imidlertid er jodberigelse et tveægget sværd, idet en for høj jodindtagelse også øger
forekomsten af stofskiftesygdom, og man derigennem risikerer at skade dele af be-
folkningen. Jodberigelse skal derfor være forsigtig, og monitoreres løbende, som an-
befalet af WHO.
Efter Fødevaredirektoratets beslutning om at gennemføre en jodberigelse, nedsattes i
1997 en videnskabelig styregruppe (DanThyr) som har monitoreret effekten. Monito-
reringen har vist:
Reduktion i forekomst af forstørret skjoldbruskkirtel med nedgang i antallet, som
behandles for dette.
En stigning af for højt stofskifte de første år efter jodberigelsen (hvilket er vel-
kendt og var forventet). Stigningen er vendt til et fald 4-5 år efter og er nu under
niveauet fra før jodberigelsen.
Stigning i tilfælde af for lavt stofskifte, som kræver medicinsk behandling.
Undersøgelser de seneste år viser imidlertid tegn på, at jodindtaget igen er på vej ned
til under det anbefalede niveau. Specielt ligger jodindtag hos gravide nu betydeligt
under det anbefalede. Faldet skyldes sandsynligvis et lidt lavere indhold af salt, og
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1511424_0002.png
dermed jod, i brød, muligvis en lidt lavere brødindtagelse, men især lavere jodindhold
i mælkeprodukter.
Der er således lagt op til en øgning af jodberigelsen, hvilket afventer en undersøgelse
af jodindtag hos skolebørn, hvilket DanThyr gruppen foretager i øjeblikket. Børn er
særligt følsomme for et højt jodindtag, så det er vigtigt at kende børns indtag, inden
niveauet for en yderligere berigelse besluttes.
En fortsat monitorering af jodberigelsen er væsentlig under alle omstændigheder.
DanThyr-gruppen er indstillet på at fortsætte arbejdet, hvorfor vi har anmodet om fort-
sat støtte fra Fødevareministeriet. Budgettet for den basale monitorering er på ca. 1,5
millioner kr. årligt, som omfatter lønninger, opretholdelse af relevante registerudtræk
samt analyser og rapportering.
Monitoreringen har siden starten været støttet af Fødevareministeriet og Fødevaresty-
relsen, og vi fornemmer, at der er opbakning til den fortsatte monitorering, men det ser
ud til at være svært at pege på, hvorfra pengene skal tages fremover. DanThyr gruppen
kan desværre ikke fortsætte den af WHO anbefalede monitorering uden, at de basale
udgifter dækkes.
Med dette brev vil vi høre, om Fødevareministeren har mulighed for at se en udvej. Vi
vil meget gerne komme til et møde, hvor vi kan redegøre yderligere for sagen.
På styregruppens vegne
Torben Jørgensen
DanThyr styregruppen består af
Peter Laurberg, professor, overlæge, dr.med. Aalborg Sygehus
Hans Perrild, klinikchef. Bispebjerg Hospital
Lars Ovesen, overlæge. Slagelse Sygehus (tidligere Fødevaredirektoratet)
Lone Banke Rasmussen, seniorforsker (tidligere DTU Fødevareinstituttet)
Torben Jørgensen, professor, enhedschef, dr.med. Forskningscenter for Fore-
byggelse og Sundhed, CSU, Region Hovedstaden.
cc.:
Formanden for Folketingets udvalg for Sundheds- og Forebyggelse - Karen J.
Klint,
[email protected]
Formanden for Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri – Re-
né Christensen,
[email protected]
Side 2