Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 73
Offentligt
1427851_0001.png
København 01-12-2014
Til Fødevareminister Dan Jørgensen samt Udvalget for Landbrug, Fødevare og Fiskeri
COWI rapport er misvisende: Der er behov for en kystfiskercertificering
NaturErhvervstyrelsen har d. 18. november udgivet en rapport produceret af COWI, som konkluderer,
at en mærkningsordning ikke vil forbedre økonomien effektivt hos kystfiskerne. De underskrivende
organisationer forholder sig meget kritisk til rapportens konklusioner, og vil gerne opfordre
Folketingets partier til at genoptage forhandlingerne om et mærke for naturskånsomt fanget fisk.
Konklusionerne i rapporten ”Kvalificeret vurdering af mulighederne for at introducere et mærke for
kystfiskerfanget fisk i Danmark” er misvisende, ensidigt belyst og behæftet med fejlkonklusioner.
Samtidig mener vi, at det er betænkeligt at NaturErhvervstyrelsen først har offentliggjort rapporten
efter vigtige politiske forhandlinger var overstået, hvilket er en måned efter den var færdiggjort. Det
har betydet, at de kommentarer og kritikpunkter undertegnede organisationer har til rapportens
konklusioner og opdrag ikke har været en del af den politiske proces og beslutninger.
Primære kritikpunkter:
1. Overordnet er selve præmissen forkert. Det har aldrig været en præmis at et mærke alene
skulle kunne redde kystfiskeriet over en årrække på 10 år. Konklusionen ”et
mærke vil ikke
redde kystfiskeriets økonomi”
er milevidt væk fra de anbefalinger og forslag, der kom ud af
arbejdsgruppe om kystfiskeri vedr. en mærkningsordning. Det er langt væk fra tankegangen
om at certificere, hvilket også ses i historien bag Ø-mærket. Ø-mærket var ikke tænkt som en
økonomisk håndsrækning til et trængt erhverv. Ø-mærket opstod efter politisk arbejde og den
politiske vision om vigtigheden af en anden produktion end den fremherskende. Hvis man
havde haft samme tilgang til Ø-mærket i midt-firserne som rapportens for et kystfiskermærke,
ville dansk landbrug være uden et Ø-mærke i dag.
2. COWI har lavet deres beregning og deres antagelser ud fra hvor det naturskånsomme
kystfiskeri er i dag og fremskriver en videre afvikling af kystfiskeriet. Det vil sige de har målt
og vejet et evt. mærke for et skånsomt fiskeri på et naturskånsomt fiskeri i knæ – i stedet for
at se mærket som et startskud til at vende udviklingen.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
3. COWI har – efter aftale med NaturErhvervstyrelsen - udelukkende set på en
mærkningsordning til anvendelse i detailhandelens ferske sortiment, hvilket gør analysen
meget snæver i sin tilgang og ikke giver et retvisende billede af mulighederne for
markedsføring og salg af fisk fanget skånsomt. COWI berører selv disse øvrige muligheder
kort, idet det fremgår af rapporten, at det ikke er ”udelukket,
at der findes andre kilder til
omsætning. Specialbutikkerne – dvs. fiskehandlerne – udgør et oplagt segment, hvor
betalingsvilligheden antageligvis vil være højere.”
4. I rapporten er det kun to arter – rødspætte og torsk - der er i fokus. Andre arter som f. eks
skrubbe og ising, som i dag er lavprisfisk, der bliver discardet i stor stil grundet manglende
marked, er ikke engang nævnt i materialet, selvom det kan få afgørende betydning for
kystfiskeriet.
5. Kun fersk fisk er afdækket. Frost ville være et oplagt område også at have dækket, da det kan
udgøre en vigtig oplagringsfunktion for kystfisk fra perioder med mange fisk, hvilket kan få en
afgørende effekt på kystfiskernes vilkår for forretning.
6. Den workshop, som blev præsenteret dele af udkastet til rapporten, kom med forslag til
mange andre aftagere, og der blev foreslået flere aftagere af fisk fanget naturskånsomt. Disse
var kantiner, større restaurationskæder og fiskekasser, der sælges online. HORESTA var til
stede på mødet og udtrykte stor interesse i at aftage fisk med et mærke for naturskånsomt
fanget fisk. Danmarks fiskehandlere har i de forløbende år – under den forrige fiskerifond EFF
- sendt mindst tre ansøgninger ind til styrelsen, med ide til at starte en mærkning af skånsomt
fanget fisk (under navnet superfrisk). Ansøgningen har aldrig fået midler. Disse oplagte
aftagere er ikke inddraget i rapportens konklusioner.
7. Mange af de interessenter, der ønsker et mærke for skånsomt fanget fisk, og som ville kunne
aftage eller levere disse, blev ikke interviewet til rapporten og var kun i fåtal inviteret til
workshoppen. En række kystfiskere der står bag anbefalingerne om et mærke for skånsomt
fiskeri, samt Landsforeningen Levende Hav, der som de eneste faktisk har erfaringer med at
etablere et sådant mærke i Danmark, var hverken interviewet eller inviteret til workshoppen.
Til workshoppen var dog ikke mindre end fire fra Danmarks Fiskeriforening – der ikke bakker
op om et mærke for naturskånsomt fanget fisk.
COWI vurderer at ”fra
et overordnet synspunkt var der ikke nogen af undersøgelsens
hovedkonklusioner, der blev udfordret”
i den workshop der blev afholdt i rapportens afsluttende fase.
Denne opfattelse deles ikke af WWF Verdensnaturfonden samt Greenpeace, der under workshoppen
og i efterfølgende dialog udtrykte vedholdende kritik af over for konklusion, opdrag og rækkevidde
af rapporten.
Fremadrettet:
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1427851_0003.png
Undertegnede organisationer mener ikke, at COWIs rapport bør begrave den politiske vision om at
markedsføre og mærke et fiskeri, som er mere skånsomt. Det gør vi ud fra de ovenstående
kommentarer og ud fra følgende konklusioner fra COWIs rapport:
1. COWI konkluderer at et mærke ikke vil redde kystfiskeriet, og volumen af fisk med tiden vil
blive mindre da konsolideringen (afviklingen af kystfiskeriet) i dansk fiskeri sandsynligvis vil
fortsætte. Det er ikke det samme som at sige, at der ikke er grobund for et mærke. For
rapporten konkluderer samtidig at: ”der
kan være god ræson i at markedsføre eller sælge fisk,
som er fanget uden trawl (som en bæredygtighedsindikator), og som er landet af små fartøjer
frem for store”.
2. I rapporten fremgår det desuden at: ”Økologi
og bæredygtighed er en fortsat trend – og
efterspørgslen vil vokse, specielt hvis prisen ikke afviger for meget fra konventionelt
producerede produkter. De, som køber disse varer i dag, gør det dog til en merpris”.
3. Et survey lavet i forbindelse med rapporten viser at 40-70%, er villige til at betale mere for
fersk torskefilet, hvis det er bæredygtigt fisket, har bedre kvalitet eller er fisket af små fartøjer.
Ved en nedjustering af disse forventninger, gætter COWI på, at 13 – 23 % af danskerne er
villige til at betale mere for fisk med særlige 'kvaliteter'. Hvor bæredygtighed vægter højest.
4. Der er en ekstra betalingsvillighed for dansk fisk frem for udenlandsk.
5. Det fremgår at det kommende sporingssystem SIF ville kunne sikre kæden fra båd til bord så
troværdigheden for et evt. mærke kan holdes. Rapporten konkluderer desuden, at det samlet
set ikke er større eller uoverkommelige udfordringer i at tilrettelægge en samlet håndtering
af fisken, som vil kunne leve op til de mærknings kriterier.
Der er altså et godt potentiale for at lave et kystfisker-mærke, øge afsætningsmulighederne og
hermed bidrage til at et fiskeri, der er mere naturskånsomt end det fremherskende, bliver rentabelt.
Rapporten kunne meget vel have haft denne konklusion, hvis de rette forudsætninger var blevet lagt.
De underskrivende organisationer mener, at det er vigtigt for vores havnatur og kystfiskeriet at få et
mærke for naturskånsomt fanget kystfisk, og vil hermed opfordre Folketingets partier til fortsat at
arbejde for etablering af mærket.
På vegne af
Danmarks Naturfredningsforening
Landsforeningen Levende hav
WWF, Verdensnaturfonden
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1427851_0004.png
Greenpeace
Hanne Lyng Winter, Greenpeace
Njaldsgade 21G, 2 sal
2300 København K
E-mail:
[email protected]
Tlf.: 28 10 90 59