Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 68
Offentligt
Att. Fødevareudvalget
Valby den 21-11-2014
Jeg vil gerne takke udvalget for at jeg må komme og fortælle om, hvordan
Fødevarekontrollen efter min opfattelse, ikke lever op til den standard man
burde forvente af denne i 2014, vedr. ristet malt i brød (forkullet korn).
1.
Jeg har i de sidste 10 år, når mine kunder spurgte, hvorfor mit brød ikke
var mørkere , fortalt jeg mine kunder, at jeg ikke ville komme ristet malt
og maltsirup i mit brød, da det udvikler akrylamid som er usundt. Det fik
jeg en påtale fra Fødevarekontrollen på, der sagde, at jeg ikke måtte advare
imod dette, når jeg ikke kunne bevise dette. Jeg meddelte
Fødevarekontrollen, at der var en dokumentation ( forskningsresultat) fra
DTU på vej og at forskere fra Kræftens bekæmpelse og DTU allerede nu
kunne fortælle mig, at der vil være akrylamid i brødet da ristet malt er
brændt korn ved meget høje grader. ( sort som kul ) Man gav mig min
gode smiley og skrev hvad jeg havde meddelt i kontrolrapporten. Jeg
lavede derefter en artikel til min Facebookside jeg kaldte ” Det måske
degenerere samfund”, hvor jeg omtaler at Fødevarestyrelsen kommer på
bedre tanker og lader mig fortælle mine kunder, hvorfor jeg ikke kommer
ristet malt i mit brød.
Ca .1 år efter kommer man nu og siger til mig at jeg ikke må fortælle mine
kunder, hvorfor jeg ikke kommer ristet malt i mit brød. Man siger jeg
skræmmer mine kunder , hvortil jeg siger at jeg oplyser mine kunder.
Jeg skriver til Direktør Bjørn Wilander (se bilag A ) Bjørn Willander ringer
mig op, er meget venlig, og siger at jeg jo har en fordel i forhold til mine
konkurrenter og det har jeg undret mig over lige siden, da det efter min
opfattelse ikke er, at varetage den opgave man er sat i verden for at
varetage, hvad jo er Fødevarestyrelsen fornemmeste opgave.
Man skal huske på at når kunder kommer ind i min butik, og spørger,
hvorfor mit brød ikke er mørkt/groft, så mener jeg, at jeg er i min gode ret
til at oplyse hvorfor jeg ikke bruger dette ristet malt. Jeg anpriser ikke
( mit brød er sundere fordi o.s.v.) Jeg oplyser ved at henvise til artikler
mine kunder selv kan gå hen til et bord og læse hvad DTU har beskrevet .
Fødevarestyrelsen siger jeg skræmmer mine kunder, hvad jeg mener er
noget sludder og det mere handler om at vise og ( mis)bruge magten derfor
denne henvendelse. Det hører med til sammenhængen, at jeg for ca 20 år
siden henvendte mig til Fødevarestyrelsen, for at spørge om det kunne
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
være lovligt at komme ristet malt i brødet, da jeg mente at det var ulovligt
at farve brødet. Man bad mig om at skrive en artikel i Bagernes og
Konditorernes fagblad og beskrive hvordan dette ristet malt blev brugt i
bagerbranchen, og så ville man forsøge at gå ind og forbyde brugen af
dette, da det jo er ulovligt at farve brød i Danmark. Fødevarestyrelsen kan
jo have det motiv, at forsøge at skjule denne skandale som har bredt sig i
helt uhørt grad, at stort set alle bagere og industrier fylder dette ristet malt
(akrylamid ) direkte i brødet, der så brænder videre i et ellers sundt brød.
Da vi jo ved at vi har rekord i tarmkræft i Danmark og at vi er den nation
der spiser mest ristet malt og maltsirup, er det vel kun rimeligt at man som
brødekspert kan vejlede sine kunder , som er helt uvidende om at det er
ristet malt( akrylamid ) der gør brødet mørkt og ikke rugkerner og rugmel.
Jeg skal især gøre opmærksom på, at man godt kan bage brød uden at
skorpen og krummen kommer op på 120 grader der er grænsen for,
hvornår akrylamid udvikles i brødet, under forudsætning at der ikke er
ristet malt eller maltsirup i brødet.
Jeg har for nyligt spurgt Fødevarestyrelsen om, hvad jeg så må sige ( bilag
B )Her kan man rigtigt se hvad jeg mener med manglende evner
( standardsvar)(svar på bilag B)
Man skriver til mig at der altid vil være akrylamid i brød , hvad der er
ukorrekt, se min mail fra DTU ( bilag C ) Man skriver ligeledes til mig at
jeg ikke må sige at ristet malt er brændt korn ( akrylamid ) med henvisning
til at jeg ikke må gøre mine kunder ængstelige , hvor jeg mener at jeg
oplyser mine kunder. Jeg kan i øvrigt oplyse, at mine kunder ryster på
hoved over det, og opfordrer mig til at samle underskrifter ind i protest
mod Fødevarestyrelsen måde at opfører sig på i denne sag, til efter min
opfattelse skade for forbrugerne.
Som man kan læse i et notat om angreb på det danske rugbrød, bliver ristet
malt ligeledes brugt for, at den kraftige mørke farve skal forhindre at man
kan se at der komme op til 30 % gammelt brød ( med rester fra diverse
kerner og frø) samt 30 % hvedemel. Så er der ca.40 % rugmel tilbage der
er den sunde del. Uden ristet malt ville man kunne se resterne fra det
gamle brød der er kommet i brødet.
2.
I det hele taget virker det som om der ikke er en klar linje i den måde
Fødevarestyrelsen arbejder på, samt en manglende evne til at finde ud at få
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
tingene løst på en fornuftig måde ( dialog), samt svare på konkrete
spørgsmål om Økologi regnskab/ regler ( se mit brev til Dir. Bjørn
Willander, samt hans manglende svar på mine spørgsmål) i rimelig tid
således at man kan få tingene til at fungere i dagligdagen, så er jeg sikker
på vi kunne have undgået denne sag. Jeg har jo haft diverse informationer
hængende i mine butikker i mindst 10 år , og vist disse løbende til alle
Fødevarestyrelsen medarbejdere uden påtale før.
For en del år siden indførte man nul tolerance politik grundet kødskandaler
med gammelt udløbet kød der blev solgt til forbrugerne. Mit håb er at man
begynder at få en bedre dialog i stand imellem myndighed
og producenter, så kan man helt sikkert spare en masse penge på jurister i
Fødevarestyrelsen der kunne bruges til medarbejdere i marken i stedet for.
Jeg ved fra nogle medarbejder i Fødevarestyrelsen, at disse også er kede af
den måde tingene bliver gjort på , hvor man bruger mere tid på computeren
og printer, og mindre tid på tilsyn og dialog til glæde for alle.
Thorleif Kristensen
MusikConditoriet
Vesterbrogade 148 1620 Kbh V
Skolegade 19 , 2500 Valby
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Principielle spørgsmål
1.
Kan det være rigtigt at jeg når kunder kommer ind i min butik og spørger
hvorfor mit brød ikke er mørkt ( ristet malt er forkullet korn)) ja så må jeg
ikke oplyse hvorfor ??
Jeg har løbende genne, de sidste 10 år, oplyst Fødevarekontrollens medarbejdere,
om min skiltning til mine kunder.
2.
Det rejser samtidig det spørgsmål, at når ristet malt bliver brugt mere til at farve
brødet med, er det så ikke ulovligt at bruge, da man altid har sagt det er
ulovligt at farve brød ??
3.
Kan det være rigtigt at man først siger at jeg skal kunne dokumentere at ristet
malt ( akrylamid ) er skadeligt , hvorefter man så ændre forklaring
til at jeg ikke må gøre folk ængstelig.
4.
Når en restauratør må producere brød og sælge dette uden
økogodkendelse eller lave regnskab på dette,
hvorfor må en bager/konditor så ikke f.eks sige, at hans brød er bagt med
økologisk mel, hvis han laver regnskab på dette og kan dokumentere. Det
er da ikke rimelig at gøre forskelsbehandling på brancher på denne
måde ???