Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 68
Offentligt
(Note FLF-sekr.)
Nedenstående nyhed er hentet fra DTU Fødevareinstituttets hjemmeside
Opdaterede fakta om akrylamid i
fødevarer
onsdag 10 jul 13 af
Suzanne Rindom
Forskningsresultater peger i retning af, at akrylamid i kosten er
kræftfremkaldende. Akrylamid er et stof, der dannes, når visse fødevarer
bliver varmebehandlet. Der er dog forsat stor usikkerhed om, i hvilket
omfang akrylamid fra vores kost påvirker folkesundheden. DTU
Fødevareinstituttet har samlet den eksisterende viden om risici ved
akrylamid i fødevarer. Fakta om akrylamid er opdateret juli 2013.
DTU Fødevareinstituttet har stor fokus på den mulige risiko, som akrylamid i kosten udgør
for folkesundheden. Siden 2002 har det været kendt, at akrylamid dannes i visse
fødevarer, når de tilberedes - både industrielt fremstillede og tilberedt hjemme i folks
køkkener.
Hvad er akrylamid?
Akrylamid er et kemisk stof, som længe har været kendt i industrien. Her bruges det især
til fremstilling af det ikke-sundhedsskadelige plastmateriale polyakrylamid, som bliver brugt
i vand- og spildevandsanlæg samt i papirindustrien. Akrylamid bliver også dannet ved
tobaksrygning, hvilket fører til, at stoffet optages i kroppen, når tobaksrøgen inhaleres. At
mennesker kan blive udsat for akrylamid i arbejdsmiljøet eller fra tobaksrygning har længe
været kendt.
I 2002 fandt svenske forskere ud af, at stoffet også findes i fødevarer. Akrylamid dannes,
når man steger, bager, griller eller friterer kulhydratrige fødevarer ved temperaturer på
over 120 grader. Under de betingelser reagerer aminosyren asparagin med sukkerstoffer
som for eksempel frugtsukker og druesukker, hvilket fører til dannelsen af akrylamid. Det
betyder, at jo højere temperaturer, maden bliver tilberedt ved, og jo længere tid maden
bliver varmebehandlet, jo højere bliver indholdet af akrylamid i maden.
Akrylamid findes i en lang række fødevarer, blandt andet brød, chips, stegte kartofler som
pommes frites og i kaffe. Det højeste indtag af akrylamid fra fødevarer kommer fra
kartoffelprodukter og kaffe.
Risikovurdering af akrylamid
Akrylamid kan skade nerver, arveanlæg, formeringsevnen og forårsage kræft. I forhold til
den mængde akrylamid man får gennem kosten er det akrylamids evne til at forårsage
kræft, der giver anledning til sundhedsmæssig bekymring. I kroppen bliver akrylamid
omdannet delvist til stoffet glycidamid. Glycidamid kan reagere med vores DNA og