Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 60
Offentligt
Danmark, et svinerige?
Kan det virkeligt passe, at vi er nået her til?
Danmark har en bulk svineproduktion, som et andet uland, uden et større antal ordentlige arbejdspladser.
En produktion på mere end 30 millioner svin, hvis afføring og urin (som gylle) svarer til 90 millioner
menneskers ditto. Gyllen bringes urenset ud på agerjorden
.
Landsbyboer og enligt liggende beboelser
derimod skal finansiere kloaksystemer, der nemt kan koste 100.000 kr., mens deres beboelser ofte er
nærmest usælgelige, fordi realkreditsystemer ikke vil belåne, hvis udbudsprisen er under 500.000, hvilket
sådanne ejendomme ofte er. Svineindustriens stank, støv, ammoniak og bakterier fra staldes udluftning,
gyllebeholdere og udbringning af gylle generer sagesløse naboer, hvis huse bliver usælgelige.
Landbefolkningen bliver nutidens stavnsbundne. Svineindustrien foranlediger sundhedsrisici, forurenet
drikkevand, og ofte (ofte utilsigtet) vandløbsforureninger, reducerer biodiversiteten ved den aggressive
overgødskning, der favoriserer tidsler, kvikgræs, brændenælder og mælkebøtter samt giver algebegroede
grønne tegltage.
Den voldsomme svineproduktion er en dårlig forretning for producenter, der ofte er forgældede, mens
banker kræver ca. 14 % i rente af de forgældede. Den samlede danske landbrugsgæld er på godt 350
milliarder dertil kommer stor skattegæld. Landbrugsorganisationer, og nu også regeringen, foreslår mere af
det samme, udvidelser af konventionelle svinestalde og -produktion.
Landets legalt indkøbte og anvendte antibiotika til veterinært brug andrager omkring 100 ton. Heraf
anvender den konventionelle svineproduktion broderparten omkring 70 %. Anvendelsen til human
behandling omfatter det halve, 50 ton.
Det store forbrug af antibiotika i svinebruget er foranlediget af dårlige produktionsforhold, hvor for mange
svin på for ringe plads, giver stor infektionsspredning. En anden grund til antibiotikaanvendelsen er den
tidlige fravending af smågrise, der forårsager diarré. For at søge at forhindre tarmproblemerne ved den alt
for tidlige fravending efter 3-4 uger, får smågrisene antibiotika, zink og kobber. Økologiske smågrise
derimod fravendes tidligst efter 7 uger, hvorfor der anvendes langt mindre antibiotika.
Svinebruget anvender importeret soyafoder fra Sydamerika dyrket på et areal svarende til Sjælland. Dette
er i stor udstrækning GMO-soya, dyrket med stor anvendelse af pesticider til skade for jord, miljø og
mennesker dér, endog ofte på jorder, hvor der tidligere var regnskov. GMO-soya antages også at være en
medvirkende årsag til svinenes diarré problemer. Dødeligheden blandt smågrise er eksorbitant, omkring
10%, af ovenstående årsag; men også pga. avl mod et større antal smågrise pr. so, end soen har patter til.
Dyrevelfærden er således ikke optimal i konventionelt svinebrug, hvor søer fikseres, så de end ikke kan
vende sig i deres snævre bøjlebokse og de presses til alt for hyppige faringer. Mange søer får bylder og
skulder sår. Mange svin opnår i deres korte liv mavesår, på grund af mangel på fibre i deres foder.
Slagtesvinene går på spaltegulve over åbne gødningsgange, hvilket får stalden til at ose af ammoniak, så
kraftigt at blot et kort el-nedbrud kan foranledige døde svin. Selvsagt heller ikke et godt arbejdsmiljø.
Lange og stadig længere transporter til slagteri, i takt med at danske slagterier, må lade livet til tyske- og
polske slagterier med lavtlønnet personale.
Den konventionelle svineproduktion giver nu også personalet i stalde og på slagterier det yderligere
arbejdsmiljøproblem, at de må leve med at blive smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA
cc398. Hollandske undersøgelser viser at slagteriarbejdere har en 32 gange større risiko for at blive smittet
end normalbefolkning uden kontakt til svin. Personalet må leve med smitten, uden at kunne blive
behandlet for den, med mindre de stopper med job med svinekontakt, da gensmitten vil være for hyppig.
Personalet risikerer at smitte deres husstand og yderligere familie, og derved også bringer smitten videre