Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 216
Offentligt
30. marts 2015
LOBU
DI-2015-04509
Fødevareminister Dan Jørgensen
Slotsholmsgade 12
1215 København K
CC: Folketingets Fødevareudvalg
Kære fødevareminister Dan Jørgensen
DTU Fødevareinstituttet har for nylig lanceret resultatet af deres seneste
kostundersøgelse ved et stort seminar på DTU, hvor også du som fødevareminister deltog.
Kostundersøgelsen bygger på mere end 4000 danskeres spisevaner, men selv om
undersøgelsen lanceres som ny, er de interview, som undersøgelsen baserer sig på,
gennemført i perioden 2011-2013. Endnu ældre er data om fødevarernes indhold af f.eks.
fedt, sukker og salt - de stammer tilbage fra før 2008.
Vores viden om danskernes kost – fra interviews og data om fødevarernes indhold - er
dermed op til syv år gammel. DI Fødevarer mener, at det har alvorlige konsekvenser dels
for danske ernæringspolitik, og dels for virksomhedernes mulighed for at udarbejde
obligatorisk næringsdeklaration på en omkostningseffektiv måde.
Den første konsekvens
er, at dansk ernæringspolitik føres på et fejlagtigt grundlag.
Kostundersøgelserne og data i den såkaldte fødevaredatabank ligger til grund for den
danske ernæringspolitik. Det er på baggrund heraf, at myndighederne vurderer, om
befolkningen opfylder deres ernæringsmæssige behov, udvikler kostråd, fastsætter
kriterier for det grønne nøglehul og evaluerer forebyggelsesinitiativer, f.eks. vedrørende
salt.
Men faktum er, at fødevarer på markedet til stadighed forandres. Virksomhederne
arbejder på at ernæringsforbedre deres produkter, nye produkter kommer til, og andre
udgår af markedet. Den ”nye” kostundersøgelse siger altså ikke noget om danskernes
indtag af f.eks. fedt, sukker og salt i dag. For de tal der bruges for fødevarernes indhold af
næringsstoffer er mere end syv år gamle. Myndighederne træffer dermed beslutninger om
dansk ernæringspolitik på et fejlagtigt grundlag.
Den anden konsekvens
af, at fødevaredatabanken indeholder gamle tal, er, at
virksomhederne ikke kan bruge tallene at udarbejde næringsdeklaration. Ifølge de nye
mærkningsregler skal det være muligt at udarbejde næringsdeklaration på fødevarer ud
*SAG*