Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 195
Offentligt
1515081_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri
Den 31. marts 2015
Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering Grundnotat om ændring af Kommissi-
onens forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for be-
stemte stoffer i fødevarer, for så vidt angår polycykliske aromatiske hydrocarboner
(PAH) (komitésag).
Forslaget forventes sat til afstemning i den Stående Komité for Planter, Dyr, Føde-
varer og Foder (SCoPAFF) den 14. april 2015.
Forslaget vurderes at påvirke beskyttelsesniveauet marginalt, men positivt i Dan-
mark.
Regeringen kan støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2014-29-22-00513 /29981
Den 27. marts 2015
FVM 388
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse
af grænseværdier for bestemte stoffer i fødevarer, for så vidt angår polycykliske
aromatiske hydrocarboner (PAH) (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om fastsættelse af grænseværdier for polycykliske
aromatiske hydrocarboner (PAH) i kakaofibre, bananchips, kosttilskud baseret på botani-
ske ingredienser samt tørrede krydderurter og krydderier. PAH er tjærestoffer, som er
kræftfremkaldende og skadelige for arveanlæggene. Forslaget vurderes at påvirke be-
skyttelsesniveauet marginalt, men positivt i Danmark. Forslaget forventes sat til afstem-
ning i den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) den 14. april
2015. Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr.
1881/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte foru-
renende stoffer i fødevarer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. februar
1993 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler, særligt artikel 2,
stk. 3.
Forslaget behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Plan-
ter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-
lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med
henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager
forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har ud-
talt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet
og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal in-
den for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-
Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF) den 14. april 2015.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1515081_0003.png
2
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale
om gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Formål og indhold
Ifølge Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 skal det maksimale indhold af po-
lycykliske aromatiske hydrocarboner være så lavt, som det er muligt at opnå ved brug af
god fremstillingsmæssig praksis.
Der er allerede grænseværdier for polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH) i en
række fødevarer. Der er dog konstateret behov for regulering i yderligere produkter.
Produkterne med tilhørende grænseværdier er:
Produkt
benzo(a)pyren
benz(a)anthracen
benzo(b)fluoranthen og
chrysen
Kakaofibre og afledte pro-
dukter
Kosttilskud indeholdende
botaniske ingredienser
Tørrede krydderier og kryd-
derurter
Bananchips
Benzo(a)pyren
Maksimalt indhold (µg/kg)
Sum af:
benzo(a)pyren
benz(a)anthracen
benzo(b)fluoranthen og
chrysen
15,0-20,0 µg/kg frisk vægt
50,0
50,0
20,0
3-4,0 µg/kg frisk vægt
10,0
10,0
2,0
Polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH) er tjærestoffer, som dannes under tørring
og røgning af fødevarer. Stofferne er kræftfremkaldende og skadelige for arveanlægge-
ne, hvorfor det er ønskeligt at begrænse indtaget mest muligt.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kon-
trol.
Gældende dansk ret
Forslaget vedrører ændring af forordning nr. 1881/2006 af 19. december 2006 om fast-
sættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer. Ændringen vil være direkte
gældende i Danmark og forventes ikke at medføre andre ændringer af lovgivning
Konsekvenser
Forslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser.
Forslaget vurderes heller ikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige kon-
sekvenser.
Forslaget vurderes at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark positivt, da især banan-
chips, kosttilskud og krydderier/krydderurter er produkter, som alle kan have et ret højt
indhold af PAH.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1515081_0004.png
3
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen.
DI Fødevarer mener, at det må præciseres, hvilke typer af kosttilskud, der er omfattet af
reguleringen. Reguleringen kunne alternativt foretages på ingrediens-og procesniveau
i.e. urter, olier med urter, varmebehandlede olier etc. eller med udgangspunkt i viden
om, hvilke stoffer PAH udvikles på baggrund af. Værdierne må desuden tage højde for de
mængder kosttilskud indtages i, så der ikke sker en diskriminering på tværs af fødevare-
grupper. Virksomhedernes erfaring med PAH analyser varierer. For især små og melle-
store virksomheder vil den økonomiske belastning ved analyserne være betydelig. En
overgangsperiode på to år synes derfor rimelig.
Fødevarestyrelsen bemærker til dette, at forslaget efterfølgende er blevet præciseret til
at omfatte kosttilskud af botanisk oprindelse. Baggrunden for forslaget har været fund af
høje indhold af PAH i mange forskellige typer af kosttilskud.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen arbejder for, at befolkningens eksponering for polycykliske aromatiske hydro-
carboner (PAH'er) begrænses mest muligt af hensyn til folkesundheden.
Grænseværdier letter kontrollen, da det gør lovgivningen gennemskuelig.
På den baggrund støtter regeringen forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre
medlemsstater. Baseret på de umiddelbare tilkendegivelser i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) vurderes der at være kvalificeret flertal for
forslaget.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.