Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 164
Offentligt
1501963_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri
Den 27. februar 2015
Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering orienterende notat om forslag til
Kommissionens gennemførelsesforordning om åbning af privat oplagring for svine-
kød og forudgående fastsættelse af støttesatser (komitésag).
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
NaturErhvervstyrelsen/departementet
Den 27. februar 2015
FVM 377
O
RIENTERENDE
N
OTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om åbning af privat
oplagring for svinekød og forudgående fastsættelse af støttesatser
Kommissionen annoncerede den 22. februar 2015, at den ville tage initiativ til iværksæt-
telsen af en midlertidig ordning med støtte til privat oplagring af svinekød i EU. Beslut-
ningen kommer efter et langvarigt pres fra blandt andet dansk side som følge af den ne-
gative prisudvikling på svinekød efter det russiske forbud mod import af visse fødevarer
fra EU.
Den 24. februar 2015 fremlagde Kommissionen forslag til forordning på møde i Komitéen
for Den Fælles Markedsordning. Komitéen afgav ikke nogen udtalelse, idet 4 medlems-
stater afstod og 3 medlemsstater stemte imod. Danmark støttede forslaget. Følgelig kan
Kommissionen vedtage forordningen og iværksætte støtte til privat oplagring af svinekød
i EU. Forordningen forventes offentliggjort den 6. marts 2015 i EU-Tidende, og det træ-
der formentlig i kraft den 9. marts 2015. Indlagring af svinekød under ordningen vil kun-
ne indledes snarest herefter. Ordningen er gældende i alle medlemsstater, og den for-
ventes at blive anvendt i Danmark.
Ifølge forslaget ydes der støtte til oplagring i enten 90, 120 eller 150 dage. Der kan ydes
støtte til oplagring af halve slagtekroppe og forskellige udskæringer – såsom skinker, bo-
ve, forender, kamme og brystflæsk. Erhvervsdrivende, der ønsker at benytte ordningen,
skal stille en sikkerhed på 20 % af det ansøgte beløb.
Støttesatserne er faste beløb, der beror på længden af indlagringsperioden og produktty-
pen. For eksempel er støttesatsen for privat oplagring af skinker på 254 €/tons ved 90
dage, 266 €/tons ved 120 dage og 278 €/tons ved 150 dage. Medlemsstaterne skal to
gange ugentlig indrapportere til Kommissionen hvilke mængder, der er indlagret.
Forslaget indeholder ikke oplysninger om maksimumsmængde eller budget. Kommissio-
nen har imidlertid oplyst, at krisereserven ikke vil blive taget brug, og at ordningen vil
blive finansieret af det almindelige landbrugsbudget. Sidst støtte til privat oplagring af
svinekød i EU blev iværksat var i 2011, og her suspenderede Kommissionen ordningen,
da der var indlagret omkring 145.000 tons. 11 % heraf blev indlagret i Danmark.
1