Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 157
Offentligt
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Københavns Universitet
Rolighedsvej 25
1858 Frederiksberg C
1. februar 2015
Henning Otte Hansen
Erhvervsøkonomiske konsekvenser ved lavere grænseværdi for afsmitning af
Bisphenol A fra fødevarekontaktmaterialer
Opdrag:
I forbindelse med Fødevareministeriets overvejelser omkring øget regulering af det kemi-
ske stof Bisphenol A (BPA) i fødevarekontaktmaterialer (bl.a. metaldåser, kapsler, skruelåg
mv.) ønskes en vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser. På den baggrund er
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) blevet anmodet om at udarbejde et
notat.
Notatet skal bestå af en vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser ved en
reducering af niveauet for afsmitning af bisphenol A fra fødevarekontaktmaterialer. Der
ønskes en beregning af, hvilke sektoromkostninger der er forbundet med det lavere niveau,
evt. brug af anden emballage, udvikling af ny emballage og om der er fødevarer, som ikke vil
kunne markedsføres på det danske marked. Heri kan der indgå omkostninger/tab forbundet
ved investering i nyt produktionsudstyr. Til besvarelsen skal der indsamles data omkring
afsmitningen af bisphenol A fra fødevarekontaktmaterialer, så produkter, der berøres af en
reducering af niveauet, kan identificeres.
Notatet skal bestå af 2 dele:
1) En vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser af den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritets, EFSAs, forventede forslag om et tolerabelt dagligt indtag af
bisphenol A på 5 mikrogram/kg kropsvægt/dag. Denne værdi vil resultere i et
sundhedsmæssigt acceptabelt niveau på 300 mikrogram/kg fødevare.
2) En vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser af DTU Fødevareinstituttets
forventede forslag om et tolerabelt dagligt indtag af bisphenol A på 0,7 mikrogram/kg
kropsvægt/dag. Denne værdi vil resultere i et sundhedsmæssigt acceptabelt niveau på 42
mikrogram/kg fødevare.
Undersøgelsesmetode
Problemstillingen er analyseret ved at indhente data, analyser, beregninger m.m. fra berørte
virksomheder og brancheorganisationer. Ved at indhente informationer fra både
emballageproducenter og føde- og drikkevarevirksomheder fås data fra både udbydere og
1