Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 157
Offentligt
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Københavns Universitet
Rolighedsvej 25
1858 Frederiksberg C
1. februar 2015
Henning Otte Hansen
Erhvervsøkonomiske konsekvenser ved lavere grænseværdi for afsmitning af
Bisphenol A fra fødevarekontaktmaterialer
Opdrag:
I forbindelse med Fødevareministeriets overvejelser omkring øget regulering af det kemi-
ske stof Bisphenol A (BPA) i fødevarekontaktmaterialer (bl.a. metaldåser, kapsler, skruelåg
mv.) ønskes en vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser. På den baggrund er
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) blevet anmodet om at udarbejde et
notat.
Notatet skal bestå af en vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser ved en
reducering af niveauet for afsmitning af bisphenol A fra fødevarekontaktmaterialer. Der
ønskes en beregning af, hvilke sektoromkostninger der er forbundet med det lavere niveau,
evt. brug af anden emballage, udvikling af ny emballage og om der er fødevarer, som ikke vil
kunne markedsføres på det danske marked. Heri kan der indgå omkostninger/tab forbundet
ved investering i nyt produktionsudstyr. Til besvarelsen skal der indsamles data omkring
afsmitningen af bisphenol A fra fødevarekontaktmaterialer, så produkter, der berøres af en
reducering af niveauet, kan identificeres.
Notatet skal bestå af 2 dele:
1) En vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser af den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritets, EFSAs, forventede forslag om et tolerabelt dagligt indtag af
bisphenol A på 5 mikrogram/kg kropsvægt/dag. Denne værdi vil resultere i et
sundhedsmæssigt acceptabelt niveau på 300 mikrogram/kg fødevare.
2) En vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser af DTU Fødevareinstituttets
forventede forslag om et tolerabelt dagligt indtag af bisphenol A på 0,7 mikrogram/kg
kropsvægt/dag. Denne værdi vil resultere i et sundhedsmæssigt acceptabelt niveau på 42
mikrogram/kg fødevare.
Undersøgelsesmetode
Problemstillingen er analyseret ved at indhente data, analyser, beregninger m.m. fra berørte
virksomheder og brancheorganisationer. Ved at indhente informationer fra både
emballageproducenter og føde- og drikkevarevirksomheder fås data fra både udbydere og
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
efterspørgere af fødevareemballage. Udgangspunktet er, at disse parter er tæt på
problemstillingen og har et konkret billede af de mulige konsekvenser. Det har som
udgangspunkt været målet at få adgang til grunddata for herigennem at kunne verificere og/
eller foretage de relevante analyser og konklusioner.
Dette empiriske grundlag er blevet suppleret med litteraturstudier i form af andre analyser,
forskningsrapporter, redegørelser fra EFSA m.m. Der er ikke foretaget nogen teknisk
vurdering af de rapporter, som i større eller mindre omfang ligger til grund for fastlæggelse
af grænseværdiforslagene m.m. Fokus har været på at få grænseværdiforslagene præciseret
og formidlet til de aktører i føde- og drikkevareindustrien, som skal agere i forhold hertil.
Rent metodemæssigt er besvarelsen af de to delspørgsmål identisk: I begge tilfælde er der
tale om en reduktion af BPA-indholdet, og forudsætninger, antagelser m.m. er derfor i vid
udstrækning være gældende i begge tilfælde.
Delspørgsmål 2 (0,7 mikrogram/kg kropsvægt/dag) vil i flere tilfælde være svarende til
BPA-fri emballege - eller i det mindste BPA NI (d.v.s. BPA Non Intentionally added). Derfor
analyseres også konsekvenserne heraf, idet det kan vise sig at være et relevant scenarie,
benchmark eller alternativ for visse virksomheder.
Af afgrænsningsmæssige hensyn fokuserer denne rapport kun på fødevarekontaktmaterialer
af metal og ser ikke på emballage af plastik.
Det skal understreges, at der ikke er tale om en cost-benefit-analyse. Der er tale om en
erhvervsøkonomisk analyse, hvor de økonomiske konsekvenser for berørte virksomheder i
sektoren belyses.
Baggrund
Bisphenol A anvendes i følgende fødevarekontaktmaterialer, jfr. Fødevarestyrelsen (2013):
·
plasttypen polycarbonat, der bl.a. bruges til beholdere til vandkøling. Polycarbonat kan
kendes på, at det er klart og stærkt (ubøjeligt). Plastikflasker til vand, øl og sodavand
er ikke lavet af polycarbonat.
lakken på inder- og ydersiden af metaldåser til konserves (grønt, kød og fisk) og til
drikkevarer. Dåsen kan være af enten hvidblik eller aluminium, hvor aluminiumsdåsen
primært bliver anvendt til fiskekonserves og drikkevarer. Konserves giver fødevarer en
lang holdbarhed (typisk 5 år) ved opbevaring ved stuetemperatur.
lakken på inder- og ydersiden af aluminiumsbakker, fx til leverpostej og andre
fødevarer.
lakken på indersiden af metallåg og kapsler, fx til glasemballage.
·
·
·
I Danmark er der allerede regler, der betyder, at Bisphenol A ikke må findes i fødevare-
kontaktmaterialer til fødevarer bestemt til børn under 3 år.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Lakken på inder- og ydersiden af metalemballage kan fx være lakker af typerne epoxy,
organosol, polyester, vinyl, acryl eller polypropylene. Epoxy- og organosol lakken
indeholder typisk bisphenol A i modsætning til de andre laktyper. I epoxylakken er bisphenol
A bundet i kortere eller længere kæder. I organosol lakken bruges BPA som stabilisator,
hvilket evt. kan give en højere migration af bisphenol A til fødevaren.
Den 25. juli 2013 offentliggjorde Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) en
foreløbig videnskabelig udtalelse om en vurdering af påvirkningen af BPA. Heri vurderes
det, at kosten er den vigtigste kilde til udbredelse af BPA (fra 78-99%)., men også andre
faktorer kan være af betydning. EFSA videnskabelige eksperter konkluderede endvidere, at
udbredelsen af BPA er lavere end tidligere antaget – svarende til 15-20 pct. af tidligere
antaget, jfr. EFSA (2013).
Der findes en række aktuelle og/eller potentielle alternativer til BPA. Alternativerne kan
være mere eller mindre udviklede, og de kan have forskellige anvendelsesområder og -
muligheder. Nedenfor redegøres der for alternativerne, anvendelsesområder og udeståender,
jfr. Fødevarestyrelsen (2013):
I metalemballager til tørre madvarer
(fx mælkepulver, kaffe og chokolade) kan der
allerede nu anvendes lakker uden bisphenol A til den indvendige lak.
I metalemballager til drikkevarer
anvendes der i dag den samme epoxylak til alle
produkttyper. Afhængigt af produktets aggressivitet (fx surhed og saltindhold) over for dåsen
vil dette laklag være påført i forskellig tykkelse. Eksempelvis kræver øl et tyndere lag lak
end for eksempel cola og cider. Industrien ønsker, at et alternativ til epoxylak med bisphenol
A skal kunne anvendes på samme måde til alle drikkevarer ligesom epoxylakken. I dåser til
neutrale (ikke sure) drikkevarer som fx øl er der i dag et alternativ uden bisphenol A i form
af en polyester lak. Problemet med denne lak er, at den ikke er teknisk egnet til sure
drikkevarer som fx cola og cider.
Industrien arbejder i dag på en løsning på dette problem. Eksempelvis kan man lave en lak
med længere polyesterkæder, som er mere holdbar, men dermed også mere ufleksibel og
besværlig at bruge i produktionen.
I
metalemballager til sure fødevarer
(fx syltede agurker eller tomater) opstår det samme
problem ved brugen af polyesterlak på indersiden af metalemballagen. En konsekvens er, at
produktets holdbarhed formindskes væsentligt. Industrien tester pt. denne løsning og har
fundet, at der ved opbevaring i varmeskab (37 °C; accelereret testning) sker en
hydrolysering af lakken efter 1-1�½ år, hvilket resulterer i utætte dåser og harske fødevarer.
Generelt anslår industrien, at fødevarens opbevaringstid halveres, når der anvendes
alternative lakker.
I
metalemballage til kød- og fiskekonserves
(fx leverpostej og torskerogn) har der i flere
år været anvendt lakker uden bisphenol A på indersiden. Dette skyldes, at en lak af polyester
uden bisphenol A giver bedre “slip egenskaber” for produkterne end en epoxy lak.
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
I
metalemballage med et ’easy open’ låg (fx makrel i tomat)
kan lakken være af typen
organosol. Den kan fx være lavet med et fast polyvinylchlorid (PVC) resin, som dog kan
give arbejdsmiljømæssige problemer, fordi der ved svejsning kan udvikles saltsyre. Her kan
der med fordel anvendes en polyester lak med lange kæder uden bisphenol A. Men
anvendelsen til sure fødevarer som fx dåsetomater er problematisk, pga. polyesterens
manglende bestandighed over for syre.
Det er svært at erstatte den udvendige lak med bisphenol A-frie alternativer, da den
udvendige lak typisk indeholder påtrykte farver, og lakken bidrager til at hindre afsmitning af
farverne. Flere producenter er blevet kontaktet af deres kunder angående afsmitning af
bisphenol A fra den udvendige lak, fx i forbindelse med stabling af metalpladerne under
produktionen. Denne afsmitning kaldes “set-off”, og det betyder, at afsmitning fra ydersider
af metallet kan give forureninger i fødevarerne ved pakning. Selv om denne afsmitning
skønnes at ske i meget små mængder, er fødevareindustrien interesserede i en bisphenol A
fri lak, også på ydersiden af produkterne. Det skyldes, at et forbud mod anvendelse af
bisphenol A, er et forbud mod målbare mængder, dvs. selv meget små mængder.
I selve produktionsprocessen til fremstilling af dåser kan der muligvis også være en
problematik omkring afsmitning fra ydersidelakken til indersiden af dåsen. Dåsen bliver i
visse produkter lakeret udvendigt først, hvorefter den tørres i en ovn. Her ville der potentielt
set kunne ske en afsmitning via luftbåren bisphenol A i forbindelse med opvarmningen til
høje temperaturer.
Områder, hvor erhvervet oplyser, at der er udviklet alternativer til bisphenol A:
·
·
·
·
indersidelak i dåser til tørre madvarer (fx mælkepulver, kaffe og chokolade)
indersidelak i dåser til neutrale (ikke sure) drikkevarer (fx øl)
indersidelak i dåser til kødkonserves (fx leverpostej og torskerogn)
indersidelak i dåser til neutrale fødevarer (fx ’easy open’ dåser med makrel i tomat)
Områder, hvor erhvervet oplyser, at der ikke er teknisk anvendelige alternativer til bisphenol
A:
· indersidelak i dåser til sure drikkevarer (fx cola og cider)
· indersidelak i dåser til sure fødevarer (fx syltede agurker og dåsetomater)
· ydersidelak med print til dåser og aluminiumsfoliebakker
Det er dog et åbent spørgsmål, om - og i hvilket omfang - man kan løse problemet m.h.t.
emballage til sure fødevarer ved at halvere fødevarernes opbevaringstid. Det skal ses på
baggrund af, dels at den lange opbevaringstid typisk er et krav fra detailhandlens side, dels at
den sæsonafhængige produktion nødvendiggør en relativt lang holdbarhed.
Det skal også bemærkes, at der stadig er usikkerhed om nogle af de alternativer til BPA-
holdig emballage, som er under udvikling, jfr. f.eks. Ingeniøren (2015). Såfremt
langtidsstudier viser, at alternativerne til BPA har alvorlige ulemper, vil det i sagens natur
ændre afgørende på forudsætningerne bag beregningerne af sektoromkostningerne.
4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0005.png
Hidtidige danske erhvervsøkonomiske undersøgelser
I rapporten IFRO (2013) er bl.a. de erhvervsøkonomiske konsekvenser ved fuldstændig
substitution af bisphenol A i fødevarekontaktmaterialer blevet belyst. Endvidere er en række
konkrete aspekter, forudsætninger og problemer ved beregning af de erhvervsøkonomiske
konsekvenser belyst i denne rapport. Disse forhold er i vid udstrækning stadig gældende.
Beregning af erhvervsøkonomiske konsekvenser
De erhvervsøkonomiske konsekvenser af BPA-reducerede alternativer afhænger af en række
forhold:
-
Hvilke konkrete alternativer er der tale om?
Omkostningerne ved de konkrete alternativer kan være meget forskellige
Tilpasningsperiode
Jo længere tilpasningsperiode, jo nemmere/billigere vil det være at udvikle og/eller
implementere alternativer. Samtidig kan eksisterende investeringer bedre blive
afskrevet.
Tab på eksisterende investeringer
Eksisterende investeringer i maskiner, anlæg, udstyr og materialer skal afskrives
yderligere eller helt nedskrives
Omkostninger ved nyinvesteringer
Der skal sandsynligvis investeres i nye maskiner, anlæg, udstyr og materialer. Disse
nyinvesteringer kan dække over effektiviseringer og/eller en dyrere produktions-
metode. Nettomeromkostningen ved nyinvesterninger skal således beregnes ud fra
begge forhold.
Udvikling af ny viden eller adaption af eksisterende og afprøvede alternativer
På visse områder eksisterer der ikke p.t. teknologisk egnede alternativer, og der skal
derfor investeres i forskning og udvikling. På andre områder er alternativer udviklet -
helt eller delvist - men de kan have højere investerings- og/eller driftsomkostninger
Regulering af konkurrenter/andre udenlandske producenter
Det kan være meget afgørende, hvorvidt andre producenter på de pågældende markeder
har eller vil få samme lovkrav og regulering som de danske. Såfremt der bliver tale om
en generel regulering af de fleste og væsentligste producenter og udbydere, vil
meromkostninger i vidt omfang blive overvæltet på forbrugerne. Hvis der er tale om
et ensidigt - eller næsten ensidigt dansk tiltag - kan der ikke ske samme overvæltning.
Ændringer i løbende driftsomkostninger
Alternativer kan indebære højere eller lavere løbende driftsomkostninger.
Meromkostninger ved investering i ny teknologi, nye anlæg m.m. kan således blive
reduceret eller forøget p.g.a. ændrede driftsomkostninger
-
-
-
-
-
-
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0006.png
-
Omfang og udbredelse af lovkrav
Det er afgørende, om reguleringen omfatter alle producerede eller alle forbrugte/
købte emballager i Danmark. Hvis udenlandsk producerede og importerede emballager
ikke er omfattede, giver det en større konkurrencemæssig skævhed i Danmark.
Kvalitetsændringer ved anvendelse af alternativer
Alternativer kan indebære en højere eller lavere kvalitet, hvilket også skal indregnes i
de totale omkostninger. BPA-reduceret emballage kan således medføre en kortere
holdbarhed, hvilket kan medføre større spild, øgede logistikomkostninger og større
produktionsomkostninger. De umiddelbare omkostninger ved en lavere holdbarhed kan
i et vist omfang reduceres ved hjælp af bedre lagerstyring, løbende kontrol m.m.
(management). Fødevarespild, herunder også spild p.g.a. overskridelse af
holdbarhedsdato, er imidlertid et kendt stort problem i fødevaresektoren, og det
viser, at det ikke er muligt at løse spildproblemet trods managementressourcer og
-indsats. Fødevaresektoren har i forvejen selv et økonomisk incitament at reducere
spildet, og det antages, at sektoren i forvejen opererer økonomisk rationelt. COOP
(Nielsen, J. J., 2015) anfører, at en formindsket holdbarhed vil medføre meromkost-
ninger, som ikke kan opvejes ved bedre optimering, men at der ikke er foretaget
konkrete beregninger af niveauet for meromkostninger.
Udviklingsomkostninger
En del af de mere basale forsknings- og udviklingsomkostninger kan muligvis foregå i
offentligt regi, mens de mere anvendelsesorienterede omkostninger typisk vil tilgå
virksomhederne. Snitfladen er her vigtig.
Pristransmission i værdikæden og pris- og omkostningsovervæltning på forbrugere
Afhængig af de konkrete markedsforhold (substitutionsmuligheder, prisfølsomhed,
antal udbydere m.m.) kan en meromkostning overvæltes til de efterfølgende led i
værdikæden i form af en mer-pris. Hvis der er tale om et ensidigt - eller næsten
ensidigt dansk tiltag - kan der som nævnt tidligere ikke ske samme overvæltning.
Mulig merværdi ved alternativer
Alternativer kan være dyrere men kan også indeholde en merværdi i form af
effektivitet, genanvendelighed m.m. Det forudsættes her, at virksomhederne allerede
har vurderet og udnyttet de kommercielle muligheder på dette område, og at de agerer
erhvervsøkonomisk rationelt.
Forbrugernes substitutionsmuligheder
Hvis forbrugerne har få eller ingen substitutionsmuligheder, er de mere tilbøjelige til
at acceptere en prisstigning. Hvis omvendt forbrugerne har mange valgmuligheder, vil
de nemmere kunne fravælge alternativer, som er blevet dyrere. I sidstnævnte tilfælde
må virksomhederne tag en større del af omkostningerne.
First mover effekter
Virksomheder kan opnå fordele ved at være de første på markedet med nye produkter.
Virksomheder med et unikt produkt kan opnå en præference, sålænge de har et
tidsmæssigt forspring. Det forudsætter i sagens natur, at der er en reel efterspørgsel
-
-
-
-
-
-
6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0007.png
efter og betalingsvillighed over for de nye produkter. Virksomheder vil normalt selv
søge at opnå first mover fordele, og fordelene kan ikke forventes at være større, fordi
et lovindgreb sætter en udvikling i gang.
-
Erhvervsøkonomiske konsekvenser ved allerede anvendte alternativer.
Det er afgørende, hvad man sammenligner de mulige alternativer med. Man kan
sammenligne med situationen i dag eller med en situation, hvor BPA anvendes i større
udstrækning. Virksomheder er allerede i gang med at udvikle alternativer til BPA - for
at være forberedt på et lovindgreb, eller for at kunne producere og sælge et produkt
med en højere værdi - og der er derfor allerede afholdt en del omkostninger.
Nogle sektorer og/eller produktområder opfylder dermed i vid udstrækning allerede
den mulige lovregulering. Der vil i det følgende blive set bort fra allerede afholdte
omkostninger med henblik på at opfylde de mulige indgreb. Det betyder, at jo længere
tid der går, jo mindre bliver meromkostningerne. Det betyder også, at der ses bort fra
en række omkostninger i forhold til en given historisk udgangsposition.
Sammenlignings-nøgletal
En vurdering af de „erhvervsøkonomiske konsekvenser“ og „sektoromkostninger“ kan
ske på grundlag af en række forskellige økonomiske nøgletal. Man kan sammenligne
omsætning, nettoomkostninger, værditilvækst, nettoindtjening, beskæftigelse, eksport
m.m. Der vil i det følgende blive fokuseret på alternativernes effekter på sektorens
mer-omkostninger (netto) på kortere og længere sigt.
Forrentning
Der er ikke indregnet nogen forrentning i omkostningsberegningerne. Det skyldes
især, at renten forventes at være relativt lav i perioden.
-
-
For det første er der en række generelle forhold, som forventes at være gældende for de
fleste alternativer og sektorer.
For det andet er der en række mere produkt- og sektorspecifikke forhold, som er afhængig
af nogle særlige forhold i sektoren, særlige forhold ved produkterne eller ved de valgte
alternativer.
Den danske fødevareindustri kan i dette tilfælde næppe opnå nogen væsentlig first-mover
fordel ved at indføre strammere national lovgivning, selv om andre lande følger efter
Danmark. Det vurderes, at de danske fødevarevirksomheder kan komme til at skulle betale
for en række udviklings- og tilpasningsomkostninger, som andre lande efterfølgende kan
kopiere. Samtidig vil de danske fødevarevirksomheder have en meromkostning i en kortere
eller længere periode, indtil konkurrentlandene forventes at have fulgt med. Denne
meromkostning vil forringe den internationale konkurrenceevne. Endeligt vurderes
virksomhederne at handle driftsøkonomisk optimalt, således at potentielle first-mover
fordele allerede er vurderet og/eller udnyttet. En restriktiv dansk lovgivning vil således - per
se - ikke medføre yderligere first-mover-fordele. Skabelse af nye first-mover-fordele via
ensidig restriktiv dansk lovgivning ville forudsætte, at denne lovgivning alene ville skabe en
ensidig dansk konkurrenceevnefordel, at denne fordel kunne beskyttes og udnyttes, og at der
7
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0008.png
ville være et attraktivt marked, som kunne udnyttes. Det vurderes, at disse forudsætninger
ikke er opfyldt tilstrækkeligt i dette tilfælde.
Det forventes ikke, at der kan opnås en højere salgspris på de BPA-frie eller BPA-
reducerede produkter, som tilnærmelsesvist kan opveje de meromkostninger, som et forbud
vil indebære. Det forventes således ikke, at aftagere eller forbrugere vil efterspørge BPA-
frie eller BPA-reducerede produkter, som kan medføre en væsentlig højere salgspris.
Der kan være tale om en række forskellige omkostninger/mindre indtægter for
virksomheder i forbindelse med et forbud mod BPA i fødevareemballage. Der kan samtidig i
flere tilfælde kan være tale om flere forskellige alternative løsninger, og der være flere
forskellige omkostningstyper per løsning. Der kan også være konsekvenser ved enten
tilpasning til alternativer eller tab af omsætning, salg og indtjening ved ingen eller delvis
tilpasning. Dette gør det i sagens natur meget komplekst at beregne de samlede økonomiske
konsekvenser.
Overordnet set kan der skelnes mellem følgende erhvervsøkonomiske konsekvenser:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Investeringer i nye og dyrere maskiner til substitutter for BPA
Investeringer i nyt og dyrere produktionsudstyr som tanke, tromler, forme, rør,
pakkemaskiner m.v.
Af- eller nedskrivning af eksisterende maskiner
Af- eller nedskrivning af allerede producerede varer
Udviklingsomkostninger
Indkøringsomkostninger
Dyrere materialer og råvarer
Øget spild og flere logistikomkostninger p.g.a. reduceret holdbarhed for visse
produktgrupper
Omkostninger ved dobbelte produktionslinjer, dobbelt varesortiment m.m. og herunder
ulemper p.g.a. færre stordriftsfordele
Mindre salg og tabte markedsandele
Der er modtaget og indhentet en række inputs og konsekvensvurderinger fra centrale
virksomheder og erhvervsorganisationer, jfr. bl.a. Fødevarestyrelsen (2013d). Denne
information er vigtig, da den vedrører de virksomheder, som direkte bliver berørt af et evt.
forbud. Informationen er imidlertid ikke fuldt dækkende – af flere årsager:
-
Der er ikke fuld klarhed over mulige alternativer – på kortere og på længere sigt – og
det giver usikre konsekvensberegninger.
Spørgsmål om den fremtidige lovgivning i udlandet er langt fra afklarede, og dermed
er den relative internationale konkurrencesituation ikke afklaret.
Effektmålingerne tager udgangspunkt i flere forskellige parametre – herunder
omsætning, produktion, beskæftigelse m.m. – hvilket ikke nødvendigvis er udtryk for
erhvervsøkonomiske konsekvenser. Der er ikke fælles opgørelsesmetoder for hele
sektoren.
-
-
8
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Der er virksomheder, som ikke har foretaget nogen dyberegående konsekvens-
vurdering. Alternativ (handels)værdi af eksisterende anlæg, som skal erstattes, er i
sagens natur heller ikke fastlagt.
Forudsætningerne for konklusionerne er ikke fyldestgørende, hvorfor der kan være
tvivl om tolkning og validiteten af analyserne.
Konsekvensvurderinger af de afledede effekter i down-stream-sektorer indeholder
ofte en betydelig usikkerhed. Som udgangspunkt må det dog forventes, at
beskæftigelsen i de sidste led i værdikæden - i detailleddet - er relativt upåvirket af en
evt. lovgivning på området. Der vil ske efterspørgselsændringer inden for de enkelte
produktgrupper, men den samlede efterspørgsel påvirkes ikke markant. En øget
grænsehandel vil reducere den danske beskæftigelse i detailleddet, men det vurderes at
være i meget begrænset størrelsesorden.
Endeligt tager statiske sammenligninger af alternativer og en nu-situation ikke
nødvendigvis højde for de dynamiske tilpasninger, der forekommer - dels løbende,
dels som reaktion på lovindgreb m.m.
-
-
-
Der er derfor ikke umiddelbart noget anvendeligt empirisk grundlag til at kunne vurdere de
totale erhvervsøkonomiske konsekvenser.
Konsekvensvurdering
Som det er vist i det foregående, kan ensidige – eller næsten ensidige – danske
begrænsninger i anvendelse af Bisphenol A indebære en række forskellige konsekvenser. I
større eller mindre omfang vil dette medføre direkte meromkostninger, faldende
produktion, salg og indtjening. Dette vil resultere i en faldende beskæftigelse og eksport.
De kvalitative effekter kan relativt simpelt oplistes, mens det er langt vanskeligere at
udvælge de konkrete effekter i de enkelte tilfælde samt at kvantificere disse effekter på kort
og langt sigt.
Det er ikke muligt at foretage kvantitative konsekvensvurderinger på baggrund af historiske
eller internationale undersøgelser, da der ikke findes sammenlignelige eksempler. Det
meste oplagte eksempel findes i Frankrig, som pr. 1. januar 2013 indførte en lov, som
forbyder produktion, import, eksport og afsætning af BPA-holdig fødevareemballage, som
er beregnet til børn under tre år. Pr. 1. januar 2015 blev loven udvidet til også at omfatte alle
andre forbrugsvarer.
Frankrig er det første land i verden, som forbyder BPA i al fødevareemballage.
Ifølge USDA (2013) forudser industrien i Frankrig, at en mærkning på f.eks. dåsekonserves
og sodavand på dåse vil forvirre og skræmme forbrugerne. Den franske fødevareindustri
ønsker, at en mærkning med advarsler kun skal være påbudt på produkter, som forbruges i
Frankrig. Samtidig ønsker de, at fødevareprodukter produceret i Frankrig til eksport
undtages fra mærkning. Endelig ønsker industrien en tilpas lang periode, så både
producenter og importører har tid til at udarbejde og tilpasse mærkninger.
9
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Mens den franske fødevareindustri i store træk var klar til at opfylde kravene vedr.
emballage til fødevarer beregnet til børn under 3 år, vurderes det at være ekstremt
udfordrende at finde alternativer til BPA i fødevareemballage, når det gælder cola, tomater,
sennep, asier og svinekød.
For den franske industri vil den nye lovgivning dels medføre logistiske besværligheder p.g.a.
dobbelt-systemer m.h.t. emballagetyper, dels medføre betydeligt højere omkostninger på et
meget konkurrencepræget europæisk marked, jfr. USDA (2013).
Det antages, at mulige positive erhvervsøkonomiske konsekvenser er meget begrænsede, jfr.
de tidligere anførte betragtninger: I det omfang, der er first-mover-fordele inden for
teknologisk udvikling, markedsfordele, udnyttelse af mærkningsfordele m.m., antages det, at
virksomhederne allerede er opmærksomme herpå, og at de allerede har udnyttet dem. Det er
realistisk at antage, at skærpet national lovgivning ikke i sig selv vil øge skabelsen eller
udnyttelsen af first-mover-fordele set for hele sektoren under ét.
Sektoromkostninger forbundet med en substitution
Sektoromkostningerne vil kunne variere meget inden for de enkelte produktionsgrene.
F.eks. vil drikkevareindustrien og konservesindustrien have vidt forskellige omkostninger
afhængig af, hvilket produkt der er tale om.
Ud fra branche- og producentinformationer kan det antages, at en substitution til helt BPA-
fri emballage (som et reelt eller ekstremt alternativ til delspørgsmål 2) ved en
pristransmission vil medføre en detailprisforhøjelse på i gennemsnit 2-3 pct. Heri er
indregnet løbende højere produktionsomkostninger, afskrivning af udviklings- og
indkørings-omkostninger, samt prisglidning m.m. Med en forventet langtsigtet
prisefterspørgselselasticitet på 0,3 vil det medføre en salgsnedgang på ca. 0,6-0,9 pct.
Prisefterspørgselselsaticiteten vil i sagens natur afhænge af produkt, efterspørgsel,
konkurrencesituationen, substitutionsmuligheder m.m., men en elasticitet på 0,3 er
realistisk ud fra litteraturstudier (Se f.eks. Hansen, H. O., 2013). Det forudsættes i den
sammenhæng, at BPA-fri eller BPA-reduceret emballage ikke sig selv kan bruges som
salgsparameter til at fremme afsætningen.
Sektoromkostningerne opstår enten som mindre salg (p.g.a. prisforhøjelser) eller som
utilstrækkelig prisstigning (hvis markedet ikke kan bære den fulde pristransmission p.g.a.
markeds- og produktforhold). Det vil i mange tilfælde være individuelt for den enkelte
virksomhed, hvordan tilpasningen kommer til at foregå.
Sektoromkostninger forbundet med brug af anden emballage
Anvendelse af anden emballage (f.eks. glas) i stedet for metal er et alternativ, som bl.a.
drikkevareindustrien kunne udnytte.
Ud fra branche- og producentinformationer vurderes det, at anden emballage ikke vil blive
anvendt som nogen vigtig løsning på BPA-problemet.
10
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0011.png
Sektoromkostninger forbundet med udvikling af ny emballage
Behovet for udvikling af ny emballage er til stede, hvor der ikke p.t. er teknisk anvendelige
alternativer til bisphenol A: Det drejer sig om (ifg. Fødevarestyrelsen, 2014):
*
*
*
indersidelak i dåser til sure drikkevarer (fx cola og cider)
indersidelak i dåser til sure fødevarer (fx syltede agurker og dåsetomater)
ydersidelak med print til dåser og aluminiumsfoliebakker.
Det er oplyst, at der på alle tre områder arbejdes med udvikling af ny BPA-fri emballage, og
på nogle områder var trin 4 (ud af ialt 5 trin i udviklingsprocessen) forventet overstået i
2013.
Det vil være meget vanskeligt at beregne sektoromkostningerne til udvikling af ny
emballage. Omkostning til udvikling af nye teknikker og metoder, som endnu ikke er fuldt
beskrevet eller afprøvet, er i sagens natur vanskelige at beregne. Dertil kommer, at
udviklingsomkostningerne i mange tilfælde kan deles af flere aktører:
I nogle tilfælde vil en del af omkostningerne være betalt i form af offentlig forskning og
udvikling.
I andre tilfælde vil andre lande - f.eks. Frankrig - sandsynligvis være længere fremme i
processen, og her kan ny udvikling kopieres/købes.
I andre tilfælde må også de danske virksomheder stå for direkte udviklingsomkostninger.
Samlet set vurderes det, at omkostningerne ved udvikling af BPA-fri eller BPA-reduceret
emballage i vid udstrækning vil blive pålagt producenterne og i mindre grad forbrugerne -
afhængig af om der er tale om fælles EU-regler eller skærpede danske krav. Udviklings-
omkostningerne bliver løbende afskrevet og bliver dermed forsøgt dækket ved at øge
salgspriserne. Afskrivning af udviklingsomkostningerne betragtes derfor som en
omkostning, som løbende skal betales og/eller overvæltes til led længere fremme i
værdikæden.
Sektoromkostninger/tab forbundet ved investering i nyt produktionsudstyr.
Sektoromkostninger/tab forbundet ved investering i nyt produktionsudstyr er umulige at
opgøre eksakt på aggregeret niveau. Omkostninger og tab må vurderes individuelt på de
enkelte anlæg, og her spiller eksisterende anlægs alder, kapacitet og stand m.v. en rolle.
Aluminium Danmark og Metalemballagegruppen har vurderet konsekvenserne ved et forbud
mod anvendelse af bisphenol A holdig lak til emballage til fødevarer. Ved et forsigtigt skøn
når den frem til et tab på produktionsudstyr på 700-900 mio. kr.
Bryggeriforeningen vurderer, at ved et stop for produktion af øl og læskedrikke på dåse i
Danmark vil bryggeriernes skulle skrotte produktionsudstyr og dåsekolonner for ca. 500
mio. kr. Her skal det dog tilføjes, at erhvervet oplyser, at der er udviklet alternativer til
bisphenol A, når det gælder indersidelak i dåser til øl. Stop for produktion af øl på dåse i
Danmark er derfor næppe en relevant antagelse.
11
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0012.png
En større internationalt orienteret producent af metalemballage til fødevareindustrien - af
væsentlig betydning for den danske drikke- og fødevareindustri og for denne konkrete ana-
lyse - vurderer, at der kan forventes en gennemsnitlig prisstigning på 4 pct. på BPA-fri em-
ballage til fødevareindustrien.
Ud fra nationalregnskabsstatikken kan man få et skøn for drikke- og fødevareindustriens
samlede årlige forbrug af metalemballage, jfr. tabel 1.
Tabel 1. Drikke- og fødevareindustriens forbrug af metalemballage m.m. (købspriser i
1.000 kr. i 2011)
Varenummer
22730900
22731002
22731003
22731004
22732308
22732600
22740800
22760600
22760701
22760703
22761100
22761201
22761203
Varebeskrivelse
Tanke,kar ol, af jern og stål
Fade,tromler,dunke, jern,stål
Konservesdåser ol a jern,stål
Dåser ol.jern,stål, t.lodning
Bord,køkken,hush-art.jern,stål
Varer af jern og stål, ian
Tråd af kobber, i.a.n.
Plader og bånd af aluminium
Aluminiumsfolie,uden underlag
Aluminiumfolie,med underlag
Tanke,kar ol behold. a alumin.
Tuber, af aluminium
Fade,tromler,dunke,a aluminium
I alt
1.000 kr.
3.513
51.716
265.536
5.839
459
20.301
687
92
223.026
37.618
1.039
14.095
1.335.141
1.959.062
Anm: Slagterier, Fiskeindustri, Mejerier, Bagerier og brødfabrikker mv., Anden
fødevareindustri og Drikkevareindustri
Det er usikkert, hvor stor en del af fødevareindustriens forbrug af metalemballage vist i
tabel 1, der i givet fald bliver omfattet af et skærpede grænseværdier for BPA-indhold.
Omvendt bliver der også i et mindre omfang anvendt BPA i ikke-metalholdig emballage.
Med antagelse om et årligt forbrug på knap 2 mia. kr BPA-holdig drikke- og fødevare-
emballage (jfr. tabel 1), og med en estimeret meromkostning på 4 pct.( jfr. side 11 nederst),
kan der beregnes en årlig meromkostning på op til 80 millioner kr. ved BPA-fri emballage
Med en afskrivnings-periode på 7 år kan det omregnes til en samlet meromkostning/
investering på op til godt �½ mia. kr.
Afskrivningsperioden på 7 år er skønnet ud fra en vurdering af forventet levetid, teknologisk
forældelse m.m., men en eksakt driftsøkonomisk afskrivningsperiode vil ofte bero på en
konkret vurdering, og den kan være både kortere og længere end 7 år.
Der kan dog også efter de 7 år være meromkostninger for sektoren. Der kan således være
mere vedvarende meromkostninger til emballgeindkøb, større driftsomkostninger m.m. jfr.
12
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0013.png
listen over konsekvenser side 8. Disse mulige meromkostninger efter år 7 er ikke medtaget
i denne analyse.
Udover de højere årlige omkostninger til emballageindkøb kan der opstå meromkostninger i
drikke- og fødevarevirksomhederne i form af indkøring, omstilling, tilpasning, øget kontrol,
større afskrivninger m.m. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at ændre emballageform
(f.eks. fra fra metal til glas), og det kan medføre nyinvesteringer, afskrivning af bestående
anlæg m.m. Dertil kommer, at den estimere meromkostning på 4 pct. ikke indeholder den
omkostningspost, som emballageindustrien vil være nødt til at dække for at kunne en give
drikke- og fødevareindustrien en konkurrencedygtig pris, som markedet kan bære. Denne
ekstra omkostning, som også pålægges erhvervet, er indregnet.
Disse - i vidt omfang endnu ukendte - omkostninger vurderes at udgøre knapt halvdelen af de
direkte meromkostninger på 80 millioner kr. Samlet set kan der derfor forventes årlige
meromkostninger på op til 100-120 millioner kroner i de første år. Efterfølgende vil
indkøringsomkostningerne falde. Mens afskrivningsomkostningerne er relativt konstante i
periode, er det sandsynligt, at kontrol- og afskrivningsomkostningerne vil være højst i
starten og derefter falde gradvist. Der skal imidlertid også medregnes ekstra omkostninger
p.g.a. kortere holdbarhed for visse produkter (se senere afsnit). Medregnet faldende
indkøringsomkostninger og meromkostninger p.g.a. kortere holdbarhed vurderes det samlet,
at der vil være årlige ekstra omkostninger på ca. 100 mio. kr. Det vil sige en samlet
meromkostning over 7 år på op imod 700 mio. kr.
De beskæftigelsesmæssige effekter er vanskelige at estimere, idet de afhænger af, i hvilket
omfang virksomhederne vil tilpasse sig de højere omkostninger, videre sende
omkostningerne længere fremad i værdikæden, eller om de vil fastholde produktion og
beskæftigelse men med en lavere indtjening. Reelt vil alle tre scenarier optræde i større
eller mindre omfang.
Såfremt virksomhederne er i stand til at overvælte meromkostningerne til de efterfølgende
led i værdikæden - uden effekter for konkurrenceevnen - bliver beskæftigelsen ikke
væsentligt påvirket i fødevareindustrien. Meromkostningen - og dermed også de potentielle
effekter for produktion og beskæftigelse - bliver imidlertid pålagt andre down-stream
virksomheder. Såfremt meromkostningen føres frem til forbrugerleddet, kan det også have
potentielle effekter for købekraft og beskæftigelse. De mulige effekter for beskæftigelsen
er derfor både direkte og indirekte, samt kort- og langtsigtede.
Som eksempel forventer Samsø Survarerfabrik en betydelig meromkostning - set i forhold
til indtjeningen - men her forventes det ikke, at det på kort sigt vil få betydning for
beskæftigelsen på fabrikken.
Overordnet set kan det skønnes, at en ændring i værditilvæksten i drikke- og
fødevareindustrien på 1 million kr. påvirker beskæftigelsen med ét job. En årlig
meromkostning på op til 100 millioner kroner ved BPA-fri emballage kan således potentielt
medføre et faldt i beskæftigelse på op til 100 personer. Da der allerede nu er et eksempel
på, at en berørt virksomhed ikke på kort sigt vil ændre beskæftigelsen som følge af en
meromkostning afledet af et BPA-forbud, er det reelle tal mindre end det potentielle niveau.
13
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0014.png
Skønnene for meromkostninger og beskæftigelseseffekter bygger på de antagelser og
usikkerheder, som er beskrevet tidligere.
Sektoromkostninger forbundet med kortere holdbarhed
Som nævnt side 6, kan BPA-reduceret emballage også medføre en kortere
holdbarhed, hvilket kan medføre større spild, øgede logistikomkostninger og større
produktionsomkostninger. Der kan være tale om meromkostninger flere steder i
værdikæden, så det kan være vanskeligt at opgøre de samlede omkostninger. På baggrund af
interview med potentielt berørte virksomheder vurderes det, at der kan være en samlet årlig
meromkostning på i størrelsesordenen 5-10 mio. kr. Dette beløb er indregnet i de 100 mio.
kr.
Konkret vurdering af de to forslag til grænseværdier
I det foregående er der beskrevet en række forudsætninger, antagelse og beregninger ved en
begrænsning i BPA-indholdet, herunder også ved BPA-fri emballage. De to alternativer (hhv.
5 og 0,7 mikrogram/kg kropsvægt/dag) ligger således i et interval mellem nu-situationen og
en BPA-fri situation.
Ud over disse to forslag vurderes de erhvervsøkonomiske aspekter af 4 mikrogram/kg
kropsvægt/dag, svarende til en migrationsgrænse på 240 mikrogram/kg fødevare.
Baggrunden er, at EFSA den 21. januar 2015 offentliggjorde sin risikovurdering af
bisphenol A og fastsatte en TDI (tolerabelt dagligt indtag) på 4 mikrogram/kg kropsvægt/dag
i stedet for de forventede 5 mikrogram/kg kropsvægt/dag. Den nye TDI vil medføre en
migrationsgrænse på 240 mikrogram/kg fødevare i stedet for 300 mikrogram/kg fødevare.
På den baggrund suppleres der hermed med en vurdering af de erhvervsøkonomiske
konsekvenser ved en TDI på 4 mikrogram/kg kropsvægt/dag og en grænseværdi på 240
mikrogram/kg fødevare.
5 mikrogram/kg kropsvægt/dag
Denne værdi vil som nævnt resultere i et sundhedsmæssigt acceptabelt niveau på 300
mikrogram/kg fødevare. Mulighederne for at overholde grænseværdien er forskellig fra
produktgruppe til produktgruppe, og i visse tilfælde kan det være nødvendigt at reducere
holdbarhedsdatoen for indholdet for at overholde grænseværdien. Trods disse forskelle, og
trods forskelle i konkrete tiltag og instrumenter, er den generelle vurdering, at føde- og
drikkevareindustrien forventes i store træk at kunne overholde denne grænseværdi værende
300 mikrogram/kg fødevare uden væsentlige meromkostninger. Der forudsættes ikke nogen
afgørende ny teknologiudvikling. En lidt større grad af monitorering vil dog sandsynligvis
være nødvendig. Der forudses en begrænset meromkostning p.g.a. lavere holdbarhed for
udvalgte produktgrupper.
Føde- og drikkevareindustrien og dens emballageforsyningssektor har allerede haft
udviklingsomkostninger til at nå dette stadie, men disse omkostninger er allerede indregnet,
og en grænseværdi på 300 mikrogram/kg fødevare vil derfor ikke medføre væsentlige ekstra
produktions- eller udviklingsomkostninger m.m.
14
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0015.png
4 mikrogram/kg kropsvægt/dag
På grundlag af de foregående analyser og antagelser, samt ud fra tilbagemeldinger fra
centrale virksomheder og brancheorganisationer kan det konkluderes, at det ikke vil
medføre målbare yderligere meromkostninger at reducere grænseværdien fra 5 til 4
mikrogram. Baggrunden er bl.a., at det i vidt omfang er teknisk muligt at reducere den
nævnte grænseværdi. Dertil kommer, at det forudsættes, at reduktionen er et fælles EU-
tiltag, hvilket kan forventes at øge pristransmissionen, begrænse konkurrenceulighederne
mellem landene og begrænse ekstraomkostninger ved håndtering af flere forskellige
emballagetyper m.m. På den måde begrænses meromkostningerne for sektoren til et
minimum.
0,7 mikrogram/kg kropsvægt/dag
0,7 mikrogram/kg kropsvægt/dag er som nævnt værdien for det tolerable daglige indtag. Her
vil grænseværdien for afsmitning af bisphenol A til fødevarer være på 42 mikrogram/kg
fødevare. Det er mere vanskelig at bedømme de økonomiske konsekvenser af en sænkning
af grænseværdien til 42 mikrogram/kg af, idet adskillige emballagetyper i dag ligger tæt på
dette niveau eller lige under.
Flere virksomheder i sektoren vurderer, at en grænseværdi på 42 mikrogram/kg kan være
meget vanskelig at overholde og/eller kontrollere under alle omstændigheder på grund af
urenheder. Forurening af fødevarerne eller emballageråvaren med PBA fra kendte eller
ukendte kilder kan gøre det derfor vanskeligt for de fødevareproducerende virksomheder at
garantere, at denne grænseværdi overholdes i alle tilfælde. Emballageproducenter opererer
derfor med begrebet BPA NI, d.v.s. BPA Non Intentionally added.
Såfremt fødevarevirksomhederne vurderer, at emballage med BPA men tæt på denne
grænseværdi medfører for stor risiko, vil BPA-fri – eller BPA NI – være eneste mulighed.
Under denne omstændighed vil der være en meromkostning i størrelsesorden 4 pct. på
emballageomkostningen, og dermed sektoromkostninger jfr. tidligere beregninger. Det må
dog forventes, at flere virksomheder – evt. i en overgangsperiode og på mindre følsomme
områder – vil anvende BPA-holdig emballage men med et forventet BPA-niveau under
grænseværdien.
Flere virksomheder er stadig usikre på, hvilken strategi de vil vælge. Under forudsætning af,
at halvdelen vil bibeholde BPA-holdig emballage, kan det antages, at sektoromkostningerne
vil udgøre halvdelen af de ovenfor nævnte. Under antagelse om lige frem proportionalitet vil
det medføre en årlig meromkostning på op til 50 millioner kr. Med en afskrivningsperiode
på 7 år kan det omregnes til en samlet meromkostning/investering på op til 350 mio. kr. og
et fald i beskæftigelsen på 50-60 personer.
Hvis derimod alle virksomheder vælger BPA-fri emballage, vil omkostningerne være det
dobbelte af ovenstående.
Såfremt alle virksomheder vil bibeholde BPA-holding emballage med en forventning om, at
emballagen kan holde sig under grænseværdien - og med en forudsætning om at der ikke er
målemæssige eller teknologiske problemer med denne løsning - vil de erhvervsøkonomiske
15
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
omkostninger være langt mindre, og her vil konsekvenserne være i tråd med 5/300
mikrogram-scenariet.
Afsluttende vurderinger
Den danske fødevareindustri og de tilhørende forsyningssektorer ser ud til at være i gang
med at udvikle alternativer til BPA-holdig fødevaremeballage. På flere områder er
alternativer allerede udviklet, på andre områder er man i en testfase, mens der på helt andre
områder stadig mangler faser i udviklingsprocessen. Den generelle branchevurdering er, at
der ikke ser ud til at være uløselige problemer m.h.t. at finde BPA-frie eller BPA-
reducerede alternativer på alle områder, men at der stadig udestår udviklingsaktiviteter på
udvalgte områder.
Det er givet, at tidsperspektivet er relativt vigtigt, og at de erhvervsøkonomiske
omkostninger bliver væsentligt mindre, jo længere frist der gives. Det skyldes dels færre
nedskrivninger på eksisterende anlæg, dels muligheden for at udvikle, teste og anvende BPA-
fri emballage på også kritiske områder.
Udvikling og anvendelse af BPA-fri eller BPA-reduceret fødevareemballage vil indebære
udviklings- og omstillingsomkostninger, nedskrivninger samt løbende meromkostninger.
Engangsomkostningerne kan i et vist omfang konverteres til en løbende driftsomkostning,
som pålægges salgspriserne. Resultatet bliver derfor en øget salgspris og/eller en lavere
indtjeningsmarginal.
Der er mange usikkerheder og væsentlige forudsætninger ved en vurdering af de
erhvervsøkonomiske konsekvenser. En væsentlig usikkerhed er den teknologiske udvikling,
som løbende ændrer de økonomiske konsekvenser. Dertil kommer, at markedsforholdene,
herunder reguleringer og grænseværdier i andre lande, er af stor betydning, og her er
situationen på både kortere og længere sigt noget usikker. Endeligt er det også væsenligt at
påpege, at mange virksomheder ikke selv har vurderet eller beregnet de driftsøkonomiske
konsekvenser, hvilket gør en samlet sektor- og erhvervsøkonomisk vurdering vanskelig.
Det vurderes, at forudsætningerne for at opnå yderligere first-mover-fordele ved en ensidig
dansk skærpelse af grænseværdierne ikke er til stede. Industrien har allerede stort fokus på
området, og lave grænseværdier i Danmark vil ikke forcere udviklingen og skabe yderligere
unikke danske kompetencer, som kan styrke virksomhedernes konkurrenceevne. Det
vurderes, at industrien allerede overvåger, kender og udnytter mulige first-mover-fordele,
og at strammere danske særregler ikke i sig selv vil skabe noget væsentligt større marked af
interesse og økonomisk fordel for danske virksomheder
Konklusion
Konklusionerne vedr. sektoromkostninger og -konsekvenser er baseret på en række
afgørende forudsætninger og usikkerheder omtalt i rapporten. Konklusionerne skal ses i
sammenhæng hermed, og det skal bemærkes, at forudsætningerne kan ændres som følge af
teknologiske eller markedsmæssige ændringer m.m. Usikkerheder m.h.t. tidspunkt for evt.
ikrafttræden, overgangsordninger m.m. spiller også en væsentlig rolle.
16
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499827_0017.png
Tabel 2: Oversigt over sektoromkostninger (mio. kr)
Årlige omkostninger
0
0
50
100
Omkostninger i alt over 7 år
0
0
350
700
5 mikrogram pr. kg
4 mikrogram pr. kg
0,7 mikrogram pr. kg.
Uden BPA
Anm.: I omkostningerne indgår merpris på emballage, indkøringsomkostninger, af- og nedskrivninger på
anlæg, meromkostninger p.g.a. kortere holdbarhed m.m.
Under “ 0,7 mikrogram pr. kg.“ antages det, at 50 pct. af virksomhederne vil bibeholde BPA-holdig
emballage. Nedenfor ses konsekvenserne ved hhv. større eller mindre andel:
Scenarie
0%
25%
50%
75%
100%
Årlige omkostninger Omkostninger i alt over 7 år
100
700
75
525
50
350
25
175
0
0
5 mikrogram/kg kropsvægt/dag
-
Føde- og drikkevareindustrien og dens emballageforsyningssektor har allerede haft
udviklingsomkostninger til at nå dette stadie, men disse omkostninger er allerede
indregnet, og en værdi på 5 mikrogram svarende til et niveau på 300 mikrogram/kg
fødevare vil derfor ikke medføre væsentlige ekstra produktions- eller udviklings-
omkostninger m.m.
4 mikrogram/kg kropsvægt/dag
-
Det ikke vil medføre målbare yderligere meromkostninger at reducere grænseværdien
fra 5 til 4 mikrogram.
0,7 mikrogram/kg kropsvægt/dag
-
Flere virksomheder er stadig usikre på, hvilken strategi de vil vælge. Under
forudsætning af, at halvdelen vil bibeholde BPA-holdig emballage, kan det antages, at
sektoromkostningerne vil udgøre halvdelen af de ovenfor nævnte. Under antagelse om
lige frem proportionalitet vil det medføre en årlig meromkostning på op til 50
millioner kr.
-
Med en afskrivningsperiode på 7 år kan det omregnes til en samlet meromkostning/
investering på op til ca. 350 mio. kr og et fald i beskæftigelsen på 50-60 personer.
Hvis derimod alle virksomheder vælger BPA-fri emballage, vil omkostningerne være
det dobbelte af ovenstående.
Såfremt alle virksomheder vil bibeholde BPA-holding emballage med en forventning
om, at emballagen kan holde sig under grænseværdien - og med en forudsætning om at
17
-
-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
der ikke er målemæssige eller teknologiske problemer med denne løsning - vil de
erhvervsøkonomiske omkostninger være langt mindre, og her vil konsekvenserne være
i tråd med 5/300 mikrogram-scenariet.
Kilder:
Aachmann, Kristina & Klaus G. Grunert (2012):
Mærkningselementer på fødevarer
- forståelse og oplevet relevans blandt forbrugere. MAPP - Centre for Research on
Customer Relations in the Food Sector, Department of Business Administration, Aarhus
University
http://web.agrsci.dk/djfpublikation/djfpdf/Maerkningselementer_DCA_rapport_netfil.pdf
Anker, Thomas Boysen (2009):
Hvordan forstår og bruger forbruger mærkningsordninger?
Oplæg ved Høring om nyt fødevaremærke 20. maj 2009. Landstingssalen, Christiansborg
http://www.ft.dk/samling/20081/almdel/flf/bilag/332/706121.pdf
DI Fødevarer (2013):
Bisphenol A i produkter med fødevarekontakt. DI Fødevarer. Bilag til
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13. Fra
Plastindustrien i Danmark
Aluminium Danmark
http://www.ft.dk/samling/20121/beslutningsforslag/b87/bilag/1/1239079.pdf
DI Fødevarer og PlastIndustrien (2014):
Bisphenol A. Brev til Udvalget for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri.
Dubgaard, Alex, Zobbe, Henrik og Andersen, Peder (2013):
Samfundsøkonomiske
konsekvenser af natur- og landbrugskommissionens anbefalinger
http://ifro.ku.dk/om_instituttet/medarbejdere/
?pure=files%2F45184633%2FIFRO_Udredning_2013_5.pdf
EFSA (2013):
DRAFT Scientific Opinion on the risks to public health related to the 4
presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs – Part: exposure assessment1
http://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/130725.pdf
Empa (2014):
Challenges Involved in Developing New Coatings. Food Contract
Commission.
Fødevarestyrelsen (2013a):
Oplæg til en mærkningsordning for bisphenol A (BPA).
Sagsnr./dok.nr.: 2013-29-261-02735
Dato: 13. juni 2013
Fødevarestyrelsen (2013b):
Notat om alternativer til bisphenol A (BPA)
Sagsnr./dok.nr.: 2013-29-261-02734/
Dato: 20. juni 2013
18
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Fødevarestyrelsen (2013c):
Notat om konsekvenser ved et dansk forbud om bisphenol A i
fødevarekontaktmaterialer
J.nr.: 2013-29-261-02681/METH
Fødevarestyrelsen (2013d):
Notat om konsekvenser ved et dansk forbud om bisphenol A i
fødevarekontaktmaterialer. 03.05.2013
J.nr.: 2013-29-261-02681/METH
Fødevarestyrelsen
(2013e):
Mærkning
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Maerkning/Sider/forside.aspx
Fødevarestyrelsen
(2014): Statusnotat om erhvervets arbejde med bisphenol A.
9.
september 2014
Glud & Marstrand (2013):
Bisphenol A in steel cans and ends supplied by Glud &
Marstrand A/S.
14th August 2013
Hansen, Henning Otte (2013):
Food economics: Industry and markets. Routledge.
IFRO (2013):
Økonomiske
konsekvenser ved substitution af Bisphenol A i
fødevarekontaktmaterialer. Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns
Universitet. Henning Otte Hansen
Ingeniøren (2015):
Forskere slår alarm: Også alternativet til bisphenol A er skadeligt.
http://ing.dk/artikel/forskere-slaar-alarm-ogsaa-alternativet-til-bisphenol-er-skadeligt-
173455
Ministeriet For Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2014):
Statusnotat om erhvervets
arbejde med bisphenol A. 9. september 2014.
Nielsen, Jens Juul (2015):
Informationsdirektør i COOP. Interview, januar 2015
Orquin, Jacob Lund (2011):
Attention, Motivation, and Consumer Judgment: Toward
Understanding Consumer Reactions to Food Labels and Stimuli. Institut for marketing og
organisation på Aarhus Universitet
Plastic Europe (2014):
Polycarbonate/Bisphenol A group. Epoxy Resin Committee
USDA (2013):
French Law Banning Bisphenol A in Food Containers. GAIN Report Number
FR9133
http://gain.fas.usda.gov/Recent%20GAIN%20Publications/French%20Law%20Banning
%20Bisphenol%20A%20in%20Food%20Containers%20Enacted_Paris_France_2-5-
2013.pdf
19