Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 157
Offentligt
Fødevarestyrelsen
17. februar 2015
Vedrørende:
DTU Fødevareinstituttets vurdering af EFSA’s nye sundhedsvurdering af
bisphenol A, Jan. 2015
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har d. 21. januar 2015 offentliggjort de-
res samlede vurdering af bisphenol A (BPA):
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3978.htm
(Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA)
in foodstuffs).
Fødevarestyrelsen har samme dag bedt DTU Fødevareinstituttet (DTU) om at foretage en
vurdering af EFSA’s opinion og de vigtigste konklusioner i EFSA’s rapport og sende et ud-
kast senest den 10. februar 2015 og en færdig vurdering hurtigst muligt herefter.
Fødevarestyrelsen har således bedt DTU om at komme med en vurdering af EFSA’s nye
sundhedsvurdering af bisphenol A med henblik på at besvare følgende i et notat:
1. Vurdering af de vigtigste konklusioner i EFSA’s rapport
2. Hvis der er punkter, I ikke er fagligt enige i, bedes I begrunde uenigheden
3. Hvis I ikke er enige i EFSA’s fastsatte TDI værdi, bedes I komme med jeres for-
slag til TDI værdi for BPA.
EFSA’s samlede vurdering af BPA er delt ind i et summary (22 sider), Part 1: Exposure as-
sessment (396 sider) og part 2: Toxicological assessment and risk characterisation (621 sider).
Det er således et meget omfangsrigt EFSA dokument på i alt 1039 sider, der ligger bag kon-
klusionerne.
DTU har fokuseret på Part 2, der giver baggrunden for EFSA’s fastsættelse af en temporær-
TDI på 4 µg/kg legemsvægt/dag. Derudover er der set på de overordnede konklusioner i for-
bindelse med eksponerings- og risikovurdering. Der er således ikke foretaget en specifik vur-
dering af EFSA’s eksponeringsvurdering (dvs. Part 1). DTU har i september 2013 vurderet
EFSAs udkast til denne eksponeringsvurdering af bisphenol A (BPA) (udkast til Part 1).
DTU konkluderede dengang overordnet at dette udkast til en eksponeringsvurdering for BPA
Danmarks Tekniske Universitet
Fødevareinstituttet
Mørkhøj Bygade 19
2860 Søborg
Tlf.
Dir.
Fax
35 88 70 00
35 88 70 25
35 88 70 01
www.food.dtu.dk
CVR-nr. DK 30 06 09 46