Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 153
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Institution:
Fødevarestyrelsen
Enhed/initialer:
Kontrolstyring/HEE
Sagsnr.:
2014-34-21-00052
Dato:
4. februar 2015
Notat om de første 7 møder i Strategisk Interessentudvalg (2013-2014)
Formål
Formålet med notatet er at orientere Fødevareministeren om drøftelserne i Fødevarestyrelsens
Strategiske Interessentudvalg i 2013 og 2014.
Baggrund
Fødevarestyrelsen oprettede i foråret 2013 et Strategisk Interessentudvalg med repræsentan-
ter for Fødevarestyrelsens interessenter. Interessentudvalget blev oprettet i forbindelse med
nedlæggelse af Fødevarekontroludvalget. Fødevarestyrelsen ønskede at sikre en fremadrettet
og visionær dialog med Fødevarestyrelsens interessenter.
Udvalgets 13 medlemmer ses i vedhæftede bilag.
Nedenfor refereres kort de væsentligste emner drøftet ved de 7 første møder i 2013 og 2014.
Drøftelser af væsentlige emner ved møder i 2013
Ved de 4 første møder i 2013 blev følgende væsentlige emner drøftet
-
Fødevarestyrelsens Intern Audit og Supervisionsenhed
-
Rapporten Vækstteam for fødevarer
-
Evaluering af Fødevareforlig 2 og drøftelse af emner til forhandlinger om Fødevareforlig
3
-
Forsknings- og myndighedsaftaler
Fødevarestyrelsens Intern Audit og Supervisionsenhed
Fødevarestyrelsens Supervisionsenhed udførte i 2011 og 2012 9 supervisioner af kontrollen på
forskellige områder. Udvalget så eksempler på resultater og tiltag iværksat af Fødevarestyrel-
sen som opfølgning på supervisionerne. Fødevarestyrelsens Intern Audit erstattede fra 2013
supervisionsenheden. Intern audits fund skal være med til at udvikle, forbedre og effektivisere
kontrollen. Ved fund af fejl og mangler er der derfor fokus på at finde og behandle årsagerne
til disse mangler. Auditprogrammet for 2013-2015 blev gennemgået, og udvalget fik lejlighed
til at give input. Udvalget foreslog bl.a., at enheden også skal se på, om kontrollen udføres
ressourcemæssigt hensigtsmæssigt, og om det kan gøres smartere.
Rapporten Vækstteam for fødevarer
Udvalget drøftede anbefalingerne i rapporten Vækstteam for fødevarer fra april 2013. Udvalget
havde især fokus på anbefaling 5 i rapporten om, at Fødevareregulering og –kontrol skal ud-
vikles i dialog med erhvervslivet og ved at inddrage udenlandske erfaringer for at understøtte
udvikling og vækst. Udvalget ønskede en mere vækst- og løsningsorienteret regulering og
kontrol på en måde, som fortsat sikrer høj fødevaresikkerhed, højt veterinært stade og der-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
med gode muligheder for eksport. Der var et generelt ønske om, at resultaterne fra 3. parts-
certificeringer i højere grad inddrages i den offentlige kontrol.
Udvalget anbefalede, at en kommende benchmarking med andre EU-lande burde afdække
kontrolfrekvens, indhold og pris for udvalgte virksomhedstyper og lovgivningsområder. Udval-
get foreslog, at man i benchmarkingen inddrog lande og virksomheder med afdelinger i flere af
landene. Udvalget gav opbakning til en undersøgelse af væksthæmmende regulering i nedsatte
fokusgrupper bestående af virksomhedsrepræsentanter.
Evaluering af Fødevareforlig 2 og drøftelse af emner til forhandlinger om Fødevareforlig 3
Udvalget drøftede Fødevarestyrelsens udkast til midtvejsevaluering af Fødevareforlig 2, der løb
fra 2011-2014. Flere bemærkede, at det var glædeligt at konstatere en høj regelefterlevelse
og stor indsats fra Fødevarestyrelsens rejsehold. Det blev bemærket, at elitesmileyen med for-
del kan genovervejes. Udvalget havde flere forslag til justering af evalueringsrapporten.
I relation til emner til forhandling om Fødevareforlig 3 fortalte Fødevarestyrelsen om overvejel-
serne indenfor forligets 4 forventede temaer. Temaerne er fokuseret kontrol, fair konkurrence-
vilkår, viden til vækst og sygdomsbyrde.
I forbindelse med viden til vækst ønskede erhvervet bedre og mere målrettet information til
virksomhederne på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Det blev endvidere bemærket, at Fødeva-
restyrelsen bør være opmærksom på at sikre den rette balance mellem myndighedsvejledning
og rådgivningsvirksomhed.
I forbindelse med sygdomsbyrde blev bl.a. nævnt og drøftet prioritering mellem forskellige ri-
sici, så pengene bruges, hvor de giver mest udbytte, mere transparens for DTU´s arbejde med
risikovurdering, definition af, hvad der er farligt i forbindelse med tilbagetrækninger, finansie-
ring af kontrollen og fokus på vækst.
Forsknings- og myndighedsaftaler
Direktøren for DTU Fødevareinstituttet besøgte udvalget og gennemgik instituttets forskning
og rådgivning i relation til Fødevarestyrelsen, erhverv og forbrugere. Danmark er langt i for-
hold til andre lande ved at have tæt samarbejde mellem forskning, myndigheder og erhverv.
Direktøren fremhævede også vigtigheden af globalt samarbejde, da det er nødvendigt at andre
lande fx også reducerer brugen af antibiotika og reducerer forekomsten af sygdomsfremkal-
dende bakterier.
Erhvervet spurgte, hvordan instituttets arbejde kunne gøres mere muligheds- og vækstorien-
teret, så man fx finder tekniske løsninger til, hvordan uønskede stoffer reduceres. Instituttet er
opmærksomt på at fokusere fx på bedre produktionsmetoder.
Drøftelser ved møder i 2014
I 2014 blev følgende væsentlige emner drøftet ved 3 møder
-
Søfartsstyrelsens arbejde med at styrke Det Blå Danmarks rammevilkår
-
Nabotjek og væksttjek under Vækstplan Fødevarer
-
Audits af Fødestyrelsen foretaget af Fødevarestyrelsens Intern Audit og FVO
Søfartsstyrelsens arbejde med at styrke Det Blå Danmarks rammevilkår
Direktøren for Søfartsstyrelsen fortalte om regeringens Vækstplan for det Blå Danmark fra
2012 og om Søfartsstyrelsens kontrol og samarbejde med erhvervet. Myndighederne og er-
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
hvervet har dannet en slagkraftig maritim klynge, som sammen løser udfordringerne. Søfarts-
styrelsen spørger ikke, om noget kan lade sig gøre, men hvordan, men er samtidig bevidst
om, at de er en kontrolmyndighed. Håndhævelsen af overholdelse af høje standarder er vigtig.
Søfartsstyrelsen opfordrer til dannelse af maritime partnerskaber fx mellem værfter, skibsre-
dere og udstyrsproducenter. Søfartsstyrelsen har haft en omstillingspulje på 20 mio. kr., som
kunne bruges til fx at hjælpe små firmaer med ansøgninger. Styrelsen har mødtes med de ko-
reanske myndigheder om udvikling af mere miljøvenlig teknologi.
Nabotjek af Fødevarelovgivningen og Væksttjek under Vækstplan Fødevarer
Udvalget drøftede de to rapporter, som Fødevarestyrelsen ville offentliggøre kort tid efter.
Fødevarestyrelsen fortalte om igangsatte projekter og forslag til oplæg til forhandlinger om Fø-
devareforlig 3, der falder i tråd med anbefalingerne i rapporterne. Det var bl.a. pilotprojekt om
kædekontrol, Fremtidens Fødevarestyrelse, udvikling af webløsninger og startpakken rettet
mod nye fødevarevirksomheder.
Audits af Fødevarestyrelsen foretaget af Fødevarestyrelsens Intern Audit og FVO
Udvalget så på generelle anbefalinger til Fødevarestyrelsen fra de første rapporter fra Intern
Audit, samt igangværende og planlagte audits i det treårige auditprogram. I planlægningen fo-
retages risikovurdering af farernes alvor og sandsynlighed, ligesom uensartethed tages i be-
tragtning. Ved valg af emner tages endvidere hensyn til auditerede emner og forhold påpeget i
rapporter fra FVO og fra tredjelandsmyndigheder.
FVO (Kommissionens Food and Veterinary Office) gennemfører i øjeblikket ca. 5 audits om året
af Fødevarestyrelsens kontrol indenfor forskellige områder. FVO giver også anbefalinger, som
Fødevarestyrelsen skal følge op på. I forhold til antal anbefalinger ligger Danmark i den gode
ende sammenlignet med mange andre lande.
Videre proces – emner ved kommende møder
Udvalget drøftede ved mødet i oktober 2014 kommende emner. Udvalget var enigt om, at det
er givende med deltagelse af eksperter, og der var også opbakning til at holde temadage for
en udvidet kreds.
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1499069_0004.png
Bilag. Medlemmer af Strategisk Interessentudvalg januar 2015
Interessentgruppe
Fødevarestyrelsen
Landbrug, fødevare-
engroserhvervet, fødeva-
redetailhandelen, foder-
stofbranchen og trans-
portbranchen (7 repræ-
sentanter)
Medlemmer
Kunde- og Udviklingsdirektør Annelise Fenger, formand for udval-
get
Områdedirektør Jens Munk Ebbesen, Landbrug og Fødevarer
Branchedirektør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer
Markedschef Lotte Engbæk Larsen, Dansk Erhverv
Fødevarechef Tine Skriver, Horesta
Direktør Fritz Hansen, DAKOFO
Kvalitetschef Karin Frøidt, Coop
Transportorganisationer
Adm. dir. Erik Østergaard, DTL (Dansk Transport og Logistik)
(1. marts 2013- 30. august 2014)
Vicedirektør Poul Bruun, ITD (International Transport Danmark)
(1. september 2014 – 29. februar 2016)
Dyreværnsorganisationer
(1 repræsentant – delt
repræsentation)
Dyrlæge, Ph.D. Birgitte Iversen Damm, Dyrenes Beskyttelse
(1. marts 2013 - 30. august 2014)
Kampagnechef og formand Joh Vinding, DyreværnsOrganisatio-
nernes SamarbejdsOrganisation
(1. september 2014 – 29. februar 2016)
Sybille Kyed,
Fagpolitisk Chefkonsulent, Økologisk Landsforening
Formand for den Danske Dyrlægeforening Carsten Jensen
Vicedirektør Vagn Jelsøe
Forbundskonsulent Mogens Eliasen, NNF
Økologibranchen
Den Danske Dyrlægefor-
ening
Forbrugerrådet
Fagforeninger
4