Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 153
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Institution:
Fødevarestyrelsen
Enhed/initialer:
Kontrolstyring/HEE
Sagsnr.:
2014-34-21-00052
Dato:
4. februar 2015
Notat om de første 7 møder i Strategisk Interessentudvalg (2013-2014)
Formål
Formålet med notatet er at orientere Fødevareministeren om drøftelserne i Fødevarestyrelsens
Strategiske Interessentudvalg i 2013 og 2014.
Baggrund
Fødevarestyrelsen oprettede i foråret 2013 et Strategisk Interessentudvalg med repræsentan-
ter for Fødevarestyrelsens interessenter. Interessentudvalget blev oprettet i forbindelse med
nedlæggelse af Fødevarekontroludvalget. Fødevarestyrelsen ønskede at sikre en fremadrettet
og visionær dialog med Fødevarestyrelsens interessenter.
Udvalgets 13 medlemmer ses i vedhæftede bilag.
Nedenfor refereres kort de væsentligste emner drøftet ved de 7 første møder i 2013 og 2014.
Drøftelser af væsentlige emner ved møder i 2013
Ved de 4 første møder i 2013 blev følgende væsentlige emner drøftet
-
Fødevarestyrelsens Intern Audit og Supervisionsenhed
-
Rapporten Vækstteam for fødevarer
-
Evaluering af Fødevareforlig 2 og drøftelse af emner til forhandlinger om Fødevareforlig
3
-
Forsknings- og myndighedsaftaler
Fødevarestyrelsens Intern Audit og Supervisionsenhed
Fødevarestyrelsens Supervisionsenhed udførte i 2011 og 2012 9 supervisioner af kontrollen på
forskellige områder. Udvalget så eksempler på resultater og tiltag iværksat af Fødevarestyrel-
sen som opfølgning på supervisionerne. Fødevarestyrelsens Intern Audit erstattede fra 2013
supervisionsenheden. Intern audits fund skal være med til at udvikle, forbedre og effektivisere
kontrollen. Ved fund af fejl og mangler er der derfor fokus på at finde og behandle årsagerne
til disse mangler. Auditprogrammet for 2013-2015 blev gennemgået, og udvalget fik lejlighed
til at give input. Udvalget foreslog bl.a., at enheden også skal se på, om kontrollen udføres
ressourcemæssigt hensigtsmæssigt, og om det kan gøres smartere.
Rapporten Vækstteam for fødevarer
Udvalget drøftede anbefalingerne i rapporten Vækstteam for fødevarer fra april 2013. Udvalget
havde især fokus på anbefaling 5 i rapporten om, at Fødevareregulering og –kontrol skal ud-
vikles i dialog med erhvervslivet og ved at inddrage udenlandske erfaringer for at understøtte
udvikling og vækst. Udvalget ønskede en mere vækst- og løsningsorienteret regulering og
kontrol på en måde, som fortsat sikrer høj fødevaresikkerhed, højt veterinært stade og der-