Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 142
Offentligt
1494978_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri
Den 6. februar 2015
Sagsnr.: 99
FVM 375
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om ændring af Kommissio-
nens forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestem-
te stoffer i fødevarer, for så vidt angår polycykliske aromatiske hydrocarboner
(PAH) (komitésag).
Forslaget forventes sat til afstemning i den Stående Komité for planter, dyr, føde-
varer og foder (SCoPAFF) den 11. februar 2015.
Forslaget vurderes at påvirke beskyttelsesniveauet marginalt men negativt i Dan-
mark, da forbruget af østersøsild under 14 cm samt de nævnte traditionelle produk-
ter ”Sprotid” og ”Katsuobushi” vurderes at være minimalt i Danmark.
Regeringen vil stemme imod forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Dep sagsnr.: 29391
Den 5. februar 2015
FVM 375
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse
af grænseværdier for bestemte stoffer i fødevarer, for så vidt angår polycykliske
aromatiske hydrocarboner (PAH) (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om øgede grænseværdier for polycykliske aromatiske
hydrocarboner (PAH) i røgede østersøsild mindre end 14 cm og i et røget japansk fiske-
produkt. PAH er tjærestoffer, som er kræftfremkaldende og skadelige for arveanlæggene.
Forslaget vurderes at påvirke beskyttelsesniveauet marginalt men negativt i Danmark, da
forbruget af østersøsild under 14 cm samt de nævnte traditionelle produkter ”Sprotid” og
”Katsuobushi” vurderes at være minimalt i Danmark. Forslaget forventes sat til afstem-
ning i den Stående Komité for planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF) den 11. februar
2015. Regeringen vil stemme imod forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr.
1881/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte foru-
renende stoffer i fødevarer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. februar
1993 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler, særligt artikel 2,
stk. 3.
Forslaget behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for plan-
ter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-
lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med
henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager
forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har ud-
talt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet
og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal in-
den for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-
Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
Forslaget forventes sat til afstemning i den Stående Komité for planter, dyr, fødevarer og
foder (SCoPAFF) den 11. februar 2015.
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er
derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med
nærhedsprincippet.
Formål og indhold
PAH er tjærestoffer, som dannes under røgning af fødevarer. Ifølge Kommissionens for-
ordning (EF) nr. 1881/2006 skal det maksimale indhold af PAH være så lavt, som det er
muligt at opnå ved brug af god fremstillingsmæssig praksis. Data har vist, at det trods
anvendelse af god røgningspraksis ikke er muligt at producere det traditionelle japanske
fiskeprodukt ”Katsuobushi” med et indhold af PAH under de nuværende grænseværdier.
Det traditionelle estiske produkt ”Sprotid” er ofte baseret på en blanding af røget brisling
og små røgede østersøsild. De to slags fisk er sammenlignelige i størrelse og klassificeres
begge som ”små fisk”, og de fanges typisk sammen. Til produktet ”Sprotid” undergår fi-
skene samme røgningsproces og får dermed samme indhold af PAH. På den baggrund
finder Kommissionen det hensigtsmæssigt at ensrette grænseværdierne for røget brisling
og røgede små østersøsild. Kommissionen har derfor fremsat forslag om en forøgelse af
grænseværdierne for PAH i røgede østersøsild under 14 cm., så det svarer til grænse-
værdien for røget brisling samt for det japanske røgede fiskeprodukt ”Katsuobushi”.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kon-
trol.
Gældende dansk ret
Forslaget vedrører ændring af forordning nr. 1881/2006 af 19. december 2006 om fast-
sættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer. Ændringen vil være direkte
gældende i Danmark og forventes ikke at medføre andre ændringer af lovgivning
Konsekvenser
Forslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser.
Forslaget vurderes heller ikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige kon-
sekvenser.
Forslaget vurderes at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark negativt om end marginalt,
da det forventede indtag af både små røgede østersøsild og det estiske produkt ”Sprotid”
samt produktet ”Katsuobushi” vurderes at være minimalt i Danmark. For så vidt angår
indtaget af røgede østersøsild i Danmark sker dette i alt overvejende grad af sild, som er
større end 14 cm.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
3
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke modtaget nogen bemærk-
ninger.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH) er tjærestoffer, som dannes under røgning
af fødevarer. Stofferne er kræftfremkaldende og skadelige for arveanlæggene, hvorfor
det er ønskeligt at begrænse indtaget mest muligt.
Regeringen arbejder for, at befolkningens eksponering for
polycykliske aromatiske hydro-
carboner (PAH'er)
begrænses mest muligt af hensyn til folkesundheden.
Selvom de foreslåede ændringer af grænseværdierne for små røgede sild under 14 cm.
og det japanske produkt ”Katsuobushi” vedrører produkter, som kun indtages i minimale
mængder i Danmark, vil beskyttelsesniveauet blive påvirket negativt.
På den baggrund agter regeringen at stemme imod forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre
medlemsstater. Baseret på de umiddelbare tilkendegivelser i Den Stående Komité for
planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF) vurderes der at være kvalificeret flertal for
forslaget.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.