Europaudvalget 2014-15 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 419
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2014-29-22-00360/29978
Den 27. marts 2015
FVM 389
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af tilsætningsstofferne riboflavin (E 101) og blandede ca-
rotener (E 160a) som farvestoffer til tørrede kartoffelprodukter ved ændring af bilag
II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretil-
sætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstofferne riboflavin (E 101)
og blandede carotener (E 160a) som farvestoffer til tørrede kartoffelprodukter. Der er ikke
sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med krite-
rierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008
om fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for
anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vur-
deres at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forslaget skal til afstemning
den 14. april 2015 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Re-
geringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om
godkendelse af tilsætningsstofferne riboflavin (E 101) og blandede carotener (E 160a) som er
farvestoffer til tørrede kartoffelprodukter.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med
hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af
16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, føde-
vareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter,
Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger
Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis
kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt
Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfri-
sten. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udta-
ler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen ved-
tager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har ud-
talt sig inden for tidsfristen.