Europaudvalget 2014-15 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 305
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Dep sagsnr.: 29374
Den 5. februar 2015
FVM 373
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse
af grænseværdier for bestemte stoffer i fødevarer, for så vidt angår ochratoksin
A i paprika (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om en ændret grænseværdi for ochratoksin A i papri-
ka. Det sker på baggrund af data, som viser, at den ellers reducerede grænseværdi, som
er trådt i kraft pr. 1. januar 2015, er svær at overholde i praksis. Forslaget vurderes at
give et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og i EU. Forslaget forventes sat til af-
stemning i den Stående Komité for planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF) den 11.
februar 2015. Fra dansk side kan forslaget støttes.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr.
1881/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte foru-
renende stoffer i fødevarer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. februar
1993 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler, særligt artikel 2,
stk. 3.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for plan-
ter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-
lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med
henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager
forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har ud-
talt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet
og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal in-
den for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-
Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er
derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med
nærhedsprincippet.
Formål og indhold
I 2006 blev der med Kommissionsforordning (EF) nr. 1881/2006 fastlagt en grænseværdi
for ochratoksin A i krydderier. Ochratoksin A stammer fra vækst af skimmelsvampe, og
det fremkommer blandt andet ved utilstrækkelig tørring af afgrøderne, men påvirkes og-
så af klimatiske forhold. Det blev antaget, at de krydderiproducerende lande kunne efter-
leve de fastsatte grænseværdier, såfremt god landbrugsmæssig praksis blev efterlevet.
Grænseværdien for ochratoksin A i paprika blev fastsat til 30 mikrogram/kg for en over-
gangsperiode, hvorefter grænseværdien skulle reduceres. Formålet med denne bestem-
melse var at give erhvervet tid til at implementere god landbrugsmæssig praksis med for
eksempel bedre tørring af paprika og dermed en reduktion af indholdet af ochratoksin A.
Ved overgangsperiodens udløb den 1. januar 2015 ville grænseværdien automatisk blive
reduceret til 15 mikrogram/kg.
Data har nu vist, at det på grund af dårlige vejrmæssige forhold har været svært at pro-
ducere paprika med et indhold af ochratoksin A på under 15 mikrogram/kg på trods af
implementering af god landbrugsmæssig praksis. Kommissionen foreslår på basis af de
foreliggende data at hæve den endelige grænseværdi for ochratoksin A i paprika fra de
planlagte 15 til 20 mikrogram/kg.
Forslaget medvirker på trods af den hævede grænseværdi til at reducere indtaget af
ochratoksin A i paprika i forhold til grænseværdien, som har været gældende indtil 31.
december 2014 og under hensyntagen til, hvad der er realistisk opnåeligt på markedet.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kon-
trol.
Gældende dansk ret
Forslaget vedrører ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 af 19. de-
cember 2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer. Æn-
dringen vil være direkte gældende i Danmark og forventes ikke at medføre andre æn-
dringer af lovgivning
Konsekvenser
Forslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser.
Forslaget vurderes heller ikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige kon-
sekvenser.
Forslaget vurderes at give et uændret beskyttelsesniveau i Danmark, da indtaget af
ochratoksin A fra paprika vurderes at være ubetydelig.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1494080_0003.png
3
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-
ger:
DTU Fødevareinstituttet kommenterer, at der ikke er danske indtagsdata for krydderier
eller paprika, men der er foretaget et realistisk indtagsscenarie på baggrund af chori-
zospegepølse og sammenkogte retter, for eksempel gullasch. Disse to kilder vil kunne bi-
drage med et indtag af ochratoksin A på mindre end 5 % af det tolerable indtag. På
denne baggrund vurderes det, at den foreslåede ændring i grænseværdien for ochratoxin
A kun har en meget lille indflydelse på den samlede sundhedsrisiko, for langt størstede-
len af de danske forbrugere. Det skal dog understreges, at der stadig hersker usikkerhed
om det samlede ochratoxin A indtag, særligt for børn og unge.
Til dette bemærker Fødevarestyrelsen, at den største kilde til indtag af ochratoksin A er
korn og kornprodukter, og at bidraget fra krydderier er minimalt, jævnfør en vurdering
fra EFSA, som slet ikke har medtaget krydderier i deres eksponeringsvurdering.
Biodynamisk Forbrugersammenslutning har indsendt høringssvar med det hovedbudskab,
at alle fødevarer skal være biodynamiske eller økologiske for at undgå gift i fødevarer.
Hertil bemærker Fødevarestyrelsen, at indhold af ochratoksin A stammer fra vækst af
skimmelsvampe, og at der ikke er påvist forskelle i indhold af ochratoksin A i konventio-
nelt dyrkede afgrøder i forhold til økologiske afgrøder.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Ochratoxin A findes i fødevarer som korn og kornprodukter, kaffe, øl, druesaft, vin samt
kakao, nødder og krydderier. Det største indtag kommer fra korn og kornprodukter. EF-
SA (Den Europæiske Fødevareautoritet) har i 2006 vurderet ochratoksin A og fastsat et
tolerabelt ugentligt indtag på 120 ng/kg kropsvægt. I vurderingen af europæernes ek-
sponering medtages ikke tørret frugt og krydderier på grund af det lave indtag.
Regeringen støtter generelt, at befolkningens eksponering for ochratoksin A begrænses
af hensyn til folkesundheden. Fødevarer vurderes at være en væsentlig kilde til menne-
skers eksponering for ochratoksin A, hvorfor regulering af ochratoksin A i fødevarer øger
fødevaresikkerheden.
Regeringen kan støtte den foreslåede værdi, da den er en reduktion af grænseværdien,
som har været gældende indtil 31. december 2014, og derfor vil bidrage til et reduceret
indtag af ochratoksin A.
På den baggrund agter regeringen at stemme for forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre
medlemsstater. Baseret på de umiddelbare tilkendegivelser i Den Stående Komité for
planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF) vurderes der at være kvalificeret flertal for
forslaget.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
4
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.