Europaudvalget 2014-15 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 114
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet/ANG
Sagsnr.:
28494
Dato:
19. november 2014
FVM 344
G
RUNDNOTAT
TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af tilsætningsstofferne benzoesyre – benzoater (E 210-
213) som konserveringsstoffer i kogte rejer i lage ved ændring af bilag II til forord-
ning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstofferne benzoesyre - ben-
zoater (E 201-213) som konserveringsstoffer i kogte rejer i lage. Der er ikke sundhedsmæssi-
ge betænkeligheder ved forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med øvrige kriterier i Eu-
ropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødeva-
retilsætningsstoffer om, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, og at an-
vendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uæn-
dret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning den 28. no-
vember 2014. Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om
godkendelse af tilsætningsstofferne benzoesyre - benzoater (E 210-213) som konserverings-
stoffer i kogte rejer i lage.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
Forslaget skal behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for planter,
dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger
Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis
kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt
Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfri-
sten. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for planter, dyr, fødevarer og fo-
der (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler
sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedta-
ger forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt
sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for planter, dyr, fødeva-
rer og foder (SCoPAFF) den 28. november 2014.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om
gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Formål og indhold
Forslaget fastsætter maksimalt tilladte mængder på 1.500 mg/kg for benzoesyre - benzoater
(E 201-213) som konserveringsstoffer i kogte rejer i lage. DTU Fødevareinstituttet har for Da-
nish Seafood Association udviklet en matematisk model til at beregne det niveau af benzoesyre
– benzoater (E 210-213), der er tilstrækkeligt til at hindre vækst af bakterien
Listeria monocy-
togenes.
Modellen viser, at de nugældende maksimalt tilladte mængder på 1.000 mg/kg ben-
zoesyre - benzoater (E 210 – 213) ikke er fuldt tilstrækkelige til at hindre vækst af bakterien
Listeria monocytogenes.
Modellen og forsøgsresultater viser, at den optimale mængde af kon-
serveringsstofferne benzoesyre – benzoater (E 210-213) er 1.500 mg/kg.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om føde-
varetilsætningsstoffer, som er:
- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
- at der er en teknologisk begrundelse, samt
- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af benzoesyre - benzoater (E 210-213) som kon-
serveringsstoffer i kogte rejer i lage finde anvendelse 20. dagen efter offentliggørelsen.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og de-
res anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) fandt anvendel-
se fra 1. juni 2013.
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderes
heller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ikke været hørt i forbindelse med den
aktuelle ansøgning. Kommissionens rapport over indtag af tilsætningsstoffer konkluderede i
2001, at et indhold af den daværende tilladte mængde benzoesyre – benzoater (E 210-213) på
2.000 mg/kg førte til et teoretisk indtag på 96 % og 84 % af ADI-værdien for henholdsvis børn
og voksne. I 2006 blev det tilladte indhold for benzoesyre – benzoater (E 210-213) sat ned fra
2.000 mg/kg til 1000 mg/kg. Kommissionen vurderer derfor, at et indhold på 1.500 mg/kg
benzoesyre – benzoater til kogte rejer i lage ikke udgør et sundhedsmæssigt problem.
Fødevarestyrelsen har ikke forelagt sagen for DTU Fødevareinstituttet.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-
mark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen.
Der er ikke modtaget bemærkninger til forslaget.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-
sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-
ningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16.
december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:
at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,
at der er et teknologisk behov for anvendelsen, samt
at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof, og regeringen ag-
ter på den baggrund at stemme for forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-
lemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3