Jeg er blevet spurgt til, hvad mulighederne er for, at fiskerne på Bornholm kan få refinansieret deres gæld.
I forhold til finansiering er det at gå til egen bank for at finde en løsning på de udfordringer, man står over for, jo altid et godt sted at starte, eller også at prøve at få et tilbud fra nogle af konkurrenterne.
Der er ingen tvivl om, at det i de senere år er blevet mere vanskeligt at opnå finansiering fra bankerne, og det gælder særlig, hvis man ikke kan stille tilstrækkeligt med pant, eller hvis pantets værdi er meget usikker.
Det er i selv ikke nogen dårlig ting, at bankerne er blevet mere forsigtige sammenlignet med, hvad der skete i årene op til finanskrisens start.
Men det er også klart, at tilpasningen til et sådant nyt regime kan være vanskelig for virksomhederne, herunder også for fiskeriet.
Jeg vil derfor tage initiativ til et analysearbejde, der skal se nærmere på finansieringssituationen i fiskerierhvervet.
Jeg vil også gerne gøre opmærksom på, at regeringen allerede har taget en række initiativer, der kan lette adgangen til finansiering for små og mellemstore virksomheder, herunder også inden for fiskeriet.
Det er sket gennem udviklingspakken fra marts 2012, kreditpakken fra november 2012 og senest med aftalen om en vækstplan fra april 2013.
Det er så primært gennem den statslige institution, Vækstfonden, at de nye produkter bliver udbudt.
Vækstfonden tilbyder bl.a.
vækstlån, små vækstkautioner og grønne omstillingslån.
Vækstfondens ordninger kan supplere almindelig bankfinansiering i de tilfælde, hvor projektet har en lidt for høj risikoprofil til, at banken vil finansiere hele projektet på egen hånd.
Det er sådan, at man i fiskerierhvervet kan søge om vækstlån på lige vilkår med andre virksomheder og brancher.
Fiskerierhvervet har desværre ikke gjort synderlig meget brug af de her nye ordninger i Vækstfonden, og efterspørgslen har været meget lav, og det synes jeg egentlig er ærgerligt.
Jeg håber, at brancheforeningen vil informere bredere om de muligheder, der er i forbindelse med Vækstfonden.
Så vil jeg jo til sidst også pege på, at vi har fået vedtaget en lov om erhvervsobligationer, som et instrument, som også på sigt kan komme fiskerierhvervet til gode.
Lovforslaget om erhvervsobligationer er blevet vedtaget, og det styrker rammerne for lige præcis at udvikle markedet, fordi det giver mulighed for bl.a.
pengeinstitutter at udstede værdipapirer med sikkerhed i afgrænsede puljer og erhvervslån, herunder også det, vi kalder securitisering.
Så der er en række muligheder, der allerede findes i dag.
Men som sagt vil jeg gerne tage initiativ til at lave en undersøgelse af hele fiskeriets finansieringsforhold.