Kulturudvalget 2013-14
S 776
Offentligt
1325343_0001.png
1325343_0002.png
Kulturministeren
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
22. januar 2014
Folketingsmedlem Alex Ahrendtsen (DF) har den 15. januar 2014 stillet mig følgendespørgsmål, nr. 776, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

”Hvad agter ministeren at gøre, så kroer fortsat kan kalde sig kongeligt privilegeredekroer?”

Svar:

Kongekronen er et statskendetegn, der er forbeholdt Kongehuset og staten, og misbruger strafbart ifølge § 132 i straffeloven. På den baggrund kan Rigsarkivet anmode om, atman snarest bringer brugen af kongekronen til ophør, og gør samtidig opmærksom på,at en endelig afgørelse henhører under domstolene. Fjerner den pågældende ikkekongekronen efter en rimelig tid, indgiver Rigsarkivet politianmeldelse. Dette førernormalt til en retssag. I de retssager, som Rigsarkivet har foranlediget, har denanmeldte tabt sagen.Rigsarkivet har ikke til opgave at tage stilling til betegnelsen ”kongeligt privilegeret”,men derimod alene til de gengivelser af kongekronen, som af nogle kroer har væretanvendt eller anvendes i forbindelse med den nævnte betegnelse.For kroer, der misbruger kongekronen, gælder, at kongekroner på fritstående ellerhængende skilte skal fjernes eller overmales. Kongekroner på hjemmesider skal fjernes.Jeg kan endvidere oplyse, at det er Rigsarkivets holdning, at skulle der fra gammel tidsidde en kongekrone i muren eller på anden nagelfast måde som følge af, at kroentidligere måtte have været kgl. privilegeret, kan den betragtes som et kulturminde, derikke behøver at blive fjernet. Det er dog en forudsætning, at kongekronen stammer fratiden før 1912. Rigsarkivet medvirker gerne ved en vurdering af, om en sådankongekrone kan antages at være tilstrækkeligt gammel. I øvrigt er Rigsarkivetindstillet på at tage stilling til det enkelte tilfælde.
Dok. nr. 2032832
Side 2
Rigsarkivet er indforstået med, at en kro bruger et eventuelt oplag af tryksager o. lign.med kongekrone op. Hertil skal føjes, at Rigsarkivet ligeledes vil være indforstået med,at kroen fortsat bruger service, glas, duge, servietter m. m., hvorpå der måtte væregengivet en kongekrone, men at man ved nyanskaffelser undlader at fremstille inventarmed kongekrone.Åbne kroner, der ikke kan forveksles med kongekronen, kan frit anvendes.Rigsarkivet har drøftet spørgsmålet med de pågældende virksomheders organisationer,Horesta og Danmarks Restauranter og Cafeer, der på deres side medvirker til atinformere deres medlemmer om de gældende regler på området.
Marianne Jelved