Retsudvalget 2013-14
S 745
Offentligt
1327838_0001.png
1327838_0002.png
1327838_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
28. januar 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Andreas ChristensenSagsnr.: 2014-0033-0505Dok.:1029134
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 745, som medlem af Folke-tinget Peter Skaarup (DF) har stillet til justitsministeren den 9. januar2014.
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. S 745 fra medlem af Folketinget Peter Skaarup (DF):

”Hvad er ministerens holdning til, at Kriminalforsorgen giverudgang til notoriske indbrudstyve i juledagene, hvor mangehjem står tomme, fordi familier er samlet til juleaften og jule-frokost, hvilket giver indbrudstyvene »ideelle arbejdsbetingel-ser« for at begå stribevis af nye indbrud, og vil ministeren tageinitiativ til at sikre, at Kriminalforsorgen fremover ikke giverudgang til indsatte indbrudstyve i juledagene, og om nødven-digt ændrer love og regler, der skulle forhindre et sådant til-tag?”

Svar:

I begrundelsen for spørgsmålet angives, at kriminalforsorgen giver dømteindbrudstyve tilladelse til udgang i juledagene, fordi det angiveligt kunskulle være nyligt dømte, der kan forhindres i at komme på udgang.Dette er imidlertid ikke korrekt. Som det fremgår nedenfor, gælder denstyrkede indsats mod indbrud i forbindelse med jul og andre ferieperiodersåvel nyligt dømte indbrudstyve som indbrudstyve, der har afsonet i læn-gere tid.Om den skærpede indsats kan det oplyses, at den daværende justitsministerden 8. april 2010 fremlagde en samlet plan for en styrket indsats mod ind-brud i private hjem. I denne såkaldte indbrudspakke er det bl.a. anført, ataktive indbrudstyve ikke skal på udgang i julen.I den forbindelse er det bl.a. tilkendegivet i indbrudspakken, at politikred-sene systematisk vil orientere kriminalforsorgen om, hvilke af kredsensmest aktive indbrudstyve der på grund af gentagen indbrudskriminalitetikke bør gives udgang i forbindelse med jul og andre ferieperioder, hvorder erfaringsmæssigt ses markant stigende indbrudstal. Ved kriminalfor-sorgens vurdering af, om en indsat kan få udgang i f.eks. julen, skal derherefter foretages en konkret vurdering af misbrugsrisikoen.Ved rundskrivelse af 10. november 2011 udvidede Rigspolitiet juleud-gangsordningen til også at omfatte andre særlige tidsrum end julen, ek-sempelvis påske-, vinter- og efterårsferie. Der skal således ske underret-ning af kriminalforsorgen om udgang i disse ferieperioder, hvis det af poli-tikredsene vurderes som relevant.
2
I november 2012 indgik Regeringen, Enhedslisten, Liberal Alliance og DetKonservative Folkeparti en aftale om kriminalforsorgens økonomi i 2013-16. Et af elementerne i aftalen var en stramning af udgangsreglerne, såle-des at det klart kom til at fremgå af reglerne, at ordningen ikke kun omfat-ter juleperioden, men også andre perioder, hvor mange private hjem stårtomme, herunder f.eks. påsken, vinter- og efterårsferien og dele af som-merperioden.I overensstemmelse hermed fremgår det således af § 16, stk. 2, i bekendt-gørelse nr. 1125 af 25. september 2013 om udgang til indsatte, der udstårfængselsstraf eller forvaring i kriminalforsorgens institutioner (udgangsbe-kendtgørelsen), at hvis politidirektøren finder, at der ikke bør gives tilla-delse til udgang efter reglerne i bekendtgørelsens kapitel 9 i særlige tids-rum, fordi der på grund af dom for indbrudstyveri er risiko for ny ind-brudskriminalitet i det pågældende tidsrum, afgiver politidirektøren en ud-talelse om denne risiko for misbrug i forbindelse med underretningen afkriminalforsorgen om, at personen skal udstå fængselsstraf m.v. De særli-ge tidsrum, hvor der på grund af dom for indbrudstyveri kan være risikofor ny indbrudskriminalitet, kan for eksempel være juleperioden, vinter-,påske- og efterårsferien og dele af sommerperioden.Hvis ikke andet fremgår af politiets udtalelse, omfatter juleperioden tids-rummet fra den 23. december til og med den 3. januar, og påskeferien tids-rummet fra lørdag før palmesøndag til og med 2. påskedag. Vinter- og ef-terårsferien omfatter henholdsvis ugerne 7-8 og 42, og dele af sommerpe-rioden omfatter juli måned.Politidirektørens udtalelse indgår i kriminalforsorgens vurdering af, omudgang skal nægtes med henvisning til risikoen for misbrug i form af nyindbrudskriminalitet i det omhandlede tidsrum.På den baggrund finder jeg ikke, at der på nuværende tidspunkt er behovfor yderligere initiativer på området.
3