Retsudvalget 2013-14
L 8
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. maj 2014PolitikontoretSamina Munir Lanewala2013-0037-0051995466
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L 8), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. oktober 2013. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1 (L 8) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren redegøre for, hvad erfaringerne er med de rela-tivt hårde straffe for dopingkriminalitet man i længere tid harhaft i hhv. Tyskland, Sverige og Norge? For de to sidstnævntesvedkommende er der tale om en strafferamme på 6 år svarendetil den som regeringen, jf. lovforslaget, ønsker der skal indfø-res i Danmark. Er dopingkriminaliteten relativt set mindre idisse lande end i Danmark, eller er den for eksempel blevetmarkant nedbragt efter indførelsen af en forhøjet strafferammei de nævnte lande?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodetUdenrigsministeriet om at indhente oplysninger fra Tyskland, Sverige ogNorge.Udenrigsministeriet har oplyst følgende om oplysningerne fra Den DanskeAmbassade i Berlin:”Forbundsrådet, Tysklands andetkammer, vedtog den 29. no-vember 2013 et lovforslag, der indebærer skrappere bestem-melser og hårdere straffe for dopingsyndere. Ifølge lovforsla-get skal overtrædelse af dopinglovgivningen kunne medføreforbud mod deltagelse i konkurrencer, og lovforslaget indføreren strafferamme på fem års fængsel. Strafferammen i dag er treår. Hidtil er sportsudøvere gået fri, da den nuværende lovgiv-ning ikke indeholder bestemmelser om forbud mod egen do-ping. Regler for besiddelse af doping uden tolerancegrænse formængden samt handel med dopingmidler skærpes også. Ende-lig tager lovforslaget højde for indførelsen af en særlig proce-dure vedrørende kronvidner.Forslaget skal nu behandles af den kommende regering og op-nå vedtagelse i Forbundsdagen. Ifølge koalitionsaftalen mel-lem CDU, CSU og SPD, der pt. afventer en afstemning blandtSPD’s medlemmer, vil regeringen arbejde for strammere reglerfor dopingkriminalitet, herunder gøre enhver form for besid-delse strafbar. Det er hensigten at forene anti-doping reglerne ien ny lovgivning for sportsbedrageri, der også indeholder for-skrifter for spilmanipulation.Idet de nye regler er under udarbejdelse, er det endnu ikke mu-ligt at indberette om erfaringerne med forhøjede strafferammerfor dopingkriminalitet i Tyskland.
2
Udenrigsministeriet har oplyst følgende om oplysningerne fra Den DanskeAmbassade i Stockholm:”Den 1. april 2011 trådte den forhøjede strafferamme i Lag(2011:112) om ändring i lagen (1991:1969) om förbud motvissa dopningsmedel i kraft. Den hidtil gældende strafferammefor grov dopingkriminalitet på op til 4 års fængsel blev dervedforhøjet til op til 6 års fængsel.Eventuelle virkninger af denne forhøjede strafferamme synesendnu for tidligt at vurdere. For så vidt angår den organiseredeidræt under Sveriges Riksidrottsförbundet (RF) ligger antalletaf positive dopingprøver på samme niveau som før, at den for-højede strafferamme trådte i kraft.Justitsministeriet vil vende tilbage til sagen, når ministeriet har modtagetalle de oplysninger, som de relevante norske myndigheder er anmodet om.
3