Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 70
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
9. december 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 5. december 2013 stillet følgende spørgsmålnr.10 (L70), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraBent Bøgsted (DF).
J.nr. 2013-5756
”Ministeren bedes uddybe sin besvarelse af spørgsmål 6, sidste afsnit, der harfølgende ordlyd: ”For god ordens skyld vil jeg lige afslutningsvist understrege, atder ikke er tale om, at alle, der har ret til et seniorjob, får udskudt overgangen med1½ år, som nævnt i spørgsmålet. Udskydelsen af overgangen til seniorjob vilafhænge af flere forhold, bl.a. af hvornår man har opbrugt sin ret til dagpenge,hvornår man vil have opbrugt sin ret til midlertidig arbejdsmarkedsydelse, og hvorlang tid der er til, at man kan overgå til efterløn.””
Som nævnt i svaret på spørgsmål nr. 6, kan en person, som opbrugerdagpengeretten i perioden fra 6. januar 2014 til 3. juli 2016 og som opfylderbetingelserne for seniorjob, først blive ansat i seniorjob, når personen har opbrugtretten til midlertidig arbejdsmarkedsydelse.Perioden med ret til midlertidig arbejdsmarkedsydelse afhænger af flere forhold.Det har blandt andet betydning, hvornår i perioden fra 6. januar 2014 til 3. juli2016, at personen opbruger retten til dagpenge, ligesom længden af den samledeydelsesperiode har betydning. For personer, som har opbrugt retten til dagpengeinden 1. januar 2013, kan den samlede periode med dagpenge, særliguddannelsesydelse og midlertidig arbejdsmarkedsydelse højest udgøre 4 år.Hvis personen fx opbruger retten til dagpenge i 1. halvår 2014, har personen ret tilmidlertidig arbejdsmarkedsydelse i op til 15 måneder. Udskydelse af retten tilseniorjob kan således ikke være længere end 15 måneder, medmindre derforeligger en forlængelsesgrund i perioden, fx på grund af beskæftigelse ellersygdom. Perioden med ret til midlertidig arbejdsmarkedsydelse kan tilsammen medperioden med dagpenge højst kan udgøre 31/4år. Opbruger personen sin samledeydelsesperiode, inden der er gået op til 15 måneder, vil personen allerede her kunneovergå til et seniorjob.Hvis personen fx opbruger retten til dagpenge i 2. halvår 2015 har personen ret tilmidlertidig arbejdsmarkedsydelse i op til 6 måneder. Udskydelse af retten tilseniorjob kan således ikke være længere end 6 måneder, medmindre der foreligger
en forlængelsesgrund i perioden, fx beskæftigelse eller sygdom. Perioden med rettil midlertidig arbejdsmarkedsydelse kan tilsammen med perioden med dagpengehøjst kan udgøre 2½ år. Opbruger personen sin samlede ydelsesperiode, inden derer gået op til 6 måneder, vil personen allerede her kunne overgå til et seniorjob.Hvis en person når efterlønsalderen, inden personen har opbrugt retten tilmidlertidig arbejdsmarkedsydelse, kan personen ikke få et seniorjob. Det skyldes,at retten til seniorjob ophører, når personen når efterlønsalderen.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2